Отношенията София-Скопие - въпроси от кой век решаваме?

Дипломат: Най-опасният патриотизъм не е с външнополитически цели
19

Зоран Заев недоволства от твърдата позиция на Външното ни министерство. Министър Захариева посочила изпълнението на Договора за добросъседство като ключово условие за напредъка на Северна Македония по пътя ѝ в ЕС. Какви са отношенията между София и Скопие?

"Буди недоумение този разяснителен меморандум относно отношенията на България и Северна Македония в контекста на разширяването на ЕС. Това е един странен текст, който няма място в международните отношения. Този меморандум не е правилният документ, не трябва усилията да се насочват към патриотични емоции от края на XIX и началото на XX век", каза дипломатът Стефан Стоянов в ефира на "Денят ON AIR".

Той добави, че най-опасният патриотизъм е този, който разчита на постигане на вътрешнополитически цели, а не трайни външнополитически цели.

"Преди Преспанското споразумение Гърция има инвестиции за над 1,5 млрд. евро в Република Македония - в мобилен оператор, рафинерия, банки, магистрали. Ако пътувате от Гърция към Скопие, ще отидете по една широка магистрала. Ние тръгнахме да решаваме въпроси от 100 години назад", коментира Стоянов.

По думите му, когато си неразбираем за "големите", е по-лошо, отколкото да си "лошият човек".

"В спора между Турция и Гърция Западът разбира и двете страни. Когато не могат да те разберат, си нещо като варварин. Патриотичните българи, сами без подкрепата на силните на деня, не могат да решат никаква българска кауза на територията на Македония", отбеляза дипломатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че държавата трябва да направи така, че да има български медии в Македония, да има широка магистрала, да има български инвестиции.

"Нашите партньори в ЕС няма да конфронтират директно нашата позиция, но ще ни бъде показано, че трябва да я смекчим и да намерим компромис", заключи Стоянов.


19
Още от Общество
Над 52 хил. души прехвърлили пари от фондове към ДОО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Вето преди 1 ден
Вето!!!
С крадци на история не се преговаря.
15
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 6 дни
До Койчо
Виж сега, Койчо! Не можеш да очакваш добри отношения с някой, който ти се подиграва най-нагло! Как ще вярваш на някой, който те гледа в очите и те лъже? Не може да имаме НИКАКВИ отношения с такива хора!Македонците са българи, на които не им стига турското робство, ами им се налагат и разни сръбски смехурковци-промиват им мозъците,унижават ги по всевъзможни начини - дори паметниците им сквернят и съсипват.Те не могат явно да се справят с това - то ние досега не можахме! Крайно време е!
14
2
 
8
 
! Отговори
Вето или смърть преди 1 седмица
Вето или смърть
13
1
 
8
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 1 седмица
Предлагам на ,,дипломата" да се даде агреман за Нагорни Карабах до пенсия
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Магистралата към Гърция е от времето на Тито и Югославия когато бяха приятели. Малко нескопосани сравнения.
11
2
 
9
 
! Отговори
Вето преди 1 седмица
Вето!
10
25
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 1 седмица
Защо не приемете , че Северна Македония си е независима държава и да се поддържат отношения като с другите ни съседи?
Какъв ви е проблема с личности азбуки и др.подобни?
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Очевидно е, че т.н. ,,твърда позиция ,,на България, е твърда като затоплено краве масло . Всеки който поиска ,си загребва и намазва на филията .Никаква твърда ,нито полутвърда позиция ,нашите продажници имат .Само пепел и прах ,колкото за парлама.
8
2
 
19
 
! Отговори
Заради такива преди 1 седмица
джендър дипломати сме на това дередже. На предателствата казват "компромиси"...
7
3
 
17
 
! Отговори
Напомнително : преди 1 седмица
Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него
и гадните албанци.

Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание
ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
6
1
 
19
 
! Отговори
ФАКТ ! преди 1 седмица
99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !) ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, *** и сърбоманите, дори и защото не са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват, че сме такива будали(глупаци)...
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евалла! И МАКЕДОНКИ!
4
2
 
10
 
! Отговори
По-скоро преди 1 седмица
Ще имаме македонски инвестиции в България.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гоце Делчев не е воювал за държавата СМ, македонците извършиха отново предателство преди туй пък бяха със Сърбия и ние не сме идеални ама македонците са направо смешни, като са древна държава що си смениха името. Докато дръгливите макета не се научат кой им е дал азбука в ръцете и да могат да четат и да пишат не трябва дори да им се дава да споменават ЕС. ОХРИД НА КОЯ ДРЪРЖАВА Е БИЛ СТОЛИЦА ДАЛИ ЗНАЯТ АДЖЕБА то бива лъжи ама туй на нищо не прилича.
2
4
 
15
 
! Отговори
Само 25 години преди 1 седмица
и гърците решиха проблема на макетата - влезнаха в Нато,
още 25 години и проблема на макетата за ЕС ще бъде решен.
Макетата може да се консултират с Масква и Белград, там са им измислили и името и езика и историята
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледате как т.н. "македонци д=се правят на нещо. ама няма на нкакво да се правят. Деца не правят и ония шашавляци скоро ще ги изгонят и от къщите им. Или ще почнат да си джаскат челата у плочите 5 пъти дневно, че да им дойде акъла у тъпите кратуни.