Проф. Костов: COVID-19 оставя след себе си задух и умора

Вирусът влияе на сърцето и нервната система, обясни медикът
14 окт 2020 10:40, Ния Христова
26
Проф. Костов: COVID-19 оставя след себе си задух и умора
Снимка: Pixabay
"Леките случаи на коронавирус и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма. Познатият като пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове", обясни в ефира на bTV председателят на експертния съвет за борба с коронавируса - проф. Коста Костов. 
 
При пост-ковид синдрома заразеният пациент продължава да има симптоми и след оздравяване. Синдромът се развива три седмици след началото на заболяването, а хроничният - след три седмици. 
 
"Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на недостиг на въздух. Пост-ковид синдромът не засяга само тежките случаи, засяга и такива, които прекарват леко болестта. Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. От пациентите 30% са с фибриозни промени. Съчетават се с функционални проблеми", допълни проф. Костов. 
 
Той добави, че по темата трябва да говорят пулмолози, които са специалисти, а не медици, обучавани в други области, визирайки директора на "Пирогов" - проф. Асен Балтов, и председателят на Националния оперативен щаб - проф. Венцислав Мутафчийски. 
 
Проф. Костов обясни нарастващия брой на заразените с метафората, че навлизайки в океана вълните са големи. Според него начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила - дезнфекция, дистанция и носене на маски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Нема преди 3 години
Страшно Чичо Донълт вече играе на дансига.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Според него начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила - дезинфекция, дистанция и носене на маски.*Това го знае всеки здравомислещ човек. За съжаление усилията на нормалните хора отиват на вятъра заради малкото ковид'иоти не спазващи тези три основни правила.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е преминал нервнопаралитична обработка кат трупната,натрупана инак откъде ще придобие такива качества,свойства,коит са несвойствени нему освен да образува гнойна среда от която впрочем е извлечен за изследване от откриването как откритие в детайлно научно описание по състав,структура,свързващи връзки,устройства,съединения що предизвикващи инфекция за съществуване и абсорбира,усвоява клетки за съществуването си,коит са изградени на същата основа как съединения,но др.взаимовръзки съвместими
17
2
 
8
 
! Отговори
Ева преди 3 години
До ХхххДа, аз съм постоянно на лекарства след изкарано бактериално усложнение след леко изкаран грип. И доста неща вече не мога да правя, да тичам, да спортувам, да пия алкохол, да дишам нормално. Но след ковида е по-тежко и по-често се получава. Тежките последици от грип не означават, че трябва да се набутваме да се разболеем от ковид.
16
1
 
1
 
! Отговори
катя преди 3 години
Не се безпокой, толкова ще останат.
15
2
 
5
 
! Отговори
:-) преди 3 години
До До умницитеНа който му е дефицитен тестостерона, да се пази!Естествено, това твърдение за тестостерона е абсолютно спекулативно, но за плашене на нискочели плиткоумници става.
14
6
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
Боли ме шмайзера! Тия да си разправят каквото си щат! МАСКА НЕ СЛАГАМ.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе като го усетиш вече не е добре. По добре да не усещат.
12
6
 
8
 
! Отговори
ww преди 3 години
Страшна работа. :))) 90% от хората не усещат ковида!
11
7
 
7
 
! Отговори
х преди 3 години
Дреме ми на короната.
10
1
 
15
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Така е, а Джокович отново заради изкарания Ковид изгуби финала на Ролан Гарос срещу Надал. Не му стигна въздуха!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е професора! Вижте Гришо! След коронката един мач не може да спечели!
8
7
 
12
 
! Отговори
До умниците преди 3 години
Последните проучвания доказват , че дори да няма други явни симптоми КОВИД намалява тостетерона у мъжете . Като все още непроучен вирус не е ясно за колко дълго е това , но си мисля , че е по добре да не разбирам на собствен гръб.Винаги ще има "умници" дето не им пука нито за здравето нито от какъв пол ще са
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро знаем симптомите добреПоне които го е карал - виенето на свят е много неприятно сутрин заедбо с мускулните болки
6
3
 
5
 
! Отговори
до съвет преди 3 години
Еми, мисирките нали и те трябва да се хранят!
5
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета. Познавам няколко човеко, които го изкараха, нито имат задух, нито умора, аман с щурутиите ви!!! Засрамете се!
4
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
очаквам /с това писане по темата/ в края на годината да са останали най много 500 000 човека в целия свят
3
11
 
19
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Прекалявате със писаниците за COVID-19. Повече от ТРИ статии на денонощие са излишни.
2
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
предлагам носене на скафандри
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме.