Кой спечели и кой загуби след 100 дни протести?

Хората са силно дезориентирани, смята проф. Антоанета Христова
16 окт 2020 22:28, Красимир Ангелов
57

Обществената турбуленция и управленската отговорност - 100 дни продължават вече антиправителствените протести. Какво да очакваме? Коментар на политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога Георги Киряков.

Още по темата
"Вече не говорим за количество. Говорим, че има хора - най-много 2 000 души - това не е нито "всенародно", нито "въстание". От гледна точка на количеството, разговорът не е сериозен. Може да говорим за определени процеси на гражданско недоволство, които нямат общо с количеството. Моята теза е, че хората са силно дезориентирани. За това се постараха всички. Няма критерии за добро, истина, справедливост, лъжа. Всеки живее в свой балон, анализиращ случващото се през призмата на своя личен интерес. Голямата картина е, че март - април тези хора, които в момента са дезориентирани, дали ще излязат да гласуват?", коментира проф. Христова в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Киряков от своя страна заяви, че протестите все пак са постигнали определени цели.

"Демонстрантите постигнаха министерски оставки, видимост на исканията в Европа, вкарването на управляващите в обяснителен режим, намаляване на електоралното влияние на ГЕРБ до степен на изравняване с БСП. Основните искания на протестиращите обаче остават неизпълнени. Най-голямата загуба на недоволните граждани е, че битката вече не е на площадите, а пред телевизора. Това е огромен плюс за управляващите и за Бойко Борисов", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова изрази мнение, че социологическите прогнози са ненадеждни и това поражда много въпросителни относно следващия парламент.

"В момента всички са в процес на предизборна кампания. Всички политически партии, включително опозиционните, имат много активни кампании. Те са в ежедневен процес на позиционираме срещу управляващите. Има различни ценностни и идеологически мотивации. Социологията е голям проблем. Съобщават ни само за хората, които са взели решение да гласуват. Ако гледаме огромните проценти на тези, които няма да гласуват, или не са взели решение, нещата са коренно различни", подчерта политическият психолог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
24
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Въстания с мъже,които скубят веждите и епилират краката си не се прави!!!По скоро ми намирисва на ГЕЙ ПАРАДИ!!!!И лека полека таз ГМО Лумпениада логично приключва в жалка Клоунада.Метежът умря и страх Отровното трио скова,защото Черепа за рапорт ги чакат в Дубай и отчет на яйцата безкрай.....
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази дори не си е писала дисертацията,а и я дадоха готова
23
4
 
17
 
! Отговори
Тулупчо Тулупов до13 преди 3 години
Галопиращата глупост ни обрисува мрачната клиничнакартина на протестърите,които в самоубийствен режим,изгубили ума си в ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО и намразили ритуално всичко българско и родно,оплюват и обругават държавата и народа си пред Брюкселските ЛГБТ чиновници,винаги и навсякъде преди,сега и за в бъдеще.
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорката с купената титла
21
7
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Тая ли е професор???!!! Е...и професора!!!
20
5
 
13
 
! Отговори
Тулупчо Тулупов до13 преди 3 години
Лудостта се разлива в триъгълника на властта.Протестърската урина щедро се лее в Орловия град.Лумпенизирана градска периферия с леви уклони от анонимни ботове се вихри в луд несвяст в интернет пространството. Морални присъди пристигат от върховете на тъй наречената градска ***"ЕнтелЕгЕнцИЯ".
19
5
 
12
 
! Отговори
Тулупчо Тулупов до13 преди 3 години
Парализираща улична пропаганда,мазохизъм,умопомрачен либерализъм,улично насилие и унизителни изяви на яйчена революция от катунари и *** водени от Шведската тройка на ЯнБибиян.ОТРОВНА тирания в името на либерализЪма и катунарска олигофрения блокира улици и площади три месеца.Простотията се трансформира в претенция.
18
3
 
12
 
! Отговори
Тулупчо Тулупов преди 3 години
Индоктринирани и зомбирани тълпи ходят на адреси и превъзпитават враговете на "прогресивното"Отровно трио и компания.Улична цензура,индоктринация и идиотокрация се вихри пред БНТ по време на предаването"Панорама".
17
2
 
4
 
! Отговори
Свастика преди 3 години
Печели члена на члена. И пак е загуба на загубата.
16
3
 
12
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
При Новия световен ред няма да има протести, защото няма да има комунисти, нито примитивна Рус.
15
2
 
9
 
! Отговори
Член преди 3 години
Печели структурута на герб .
14
7
 
8
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
Ууу-ДОЛУуу... мафия,корупция,олигархия,съдебна система,правосъдие,тикви,каскети...и всеки на паветата разцъква последен модел смартфоун,не ходят на работа,пречат на останалите граждани и т.н. да не изброявам яйчените им простотии.При Виденов протестирахме срещу"нямането,за да си докараме"имане".Вие днес проституирате срещу имането,за да ни натресете нямане.Е няма как да стане.как си го представяте вие - още по-големите ***, дето пък без НИКАКВО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО се опитвате да бутнета кабинет на милион и половина българи(ГЕРБ+ОП)-остава загадка.Загадка е,какво се случва в празните ви
13
11
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Губят протестиращите. На шайката не й дреме за нищо, купуват гласове и спокойствие всеки ден, на принципа - кой кого ще прецака, кой е по-издръжлив. Едните са по площадите, другите в джипки и лимузини. Хората се умориха, или им писна, или загубиха надежда, че ще постигнат каквото искат. И такива като оцеляла по чудо мъченица от нс или баце ще властват вечно.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спечелиха кряскащите по площада.Лу мпе ни те по 50 лева ,триото много повече.Загуби В.Б ,няколко милиона ,но това едва ли е проблем за него.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щяхме да станем единствената държава в света финансирала териториалнаекспанзия с европейски пари предназначени за инфраструктура, балканскиягений обаче се провали.
10
5
 
17
 
! Отговори
Тулупчо Тулупов преди 3 години
ПО-ПРОСТАШКИ протести с толкова долнопробни участници НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ!Отровни ВЪШКАРИ,***,пияници,наркомани,това е шлаката,БОКЛУКАнасъбран за да си демонстрира дебилността си, ПФУууу!ГАДОСТ.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП1, демек БСП! Да се надяваме че БКП изцяло ще се срине възможно най бързо! Търсете алтернатива!
8
14
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Времето на едноличните...диктатори,нашенски...вариант,отдавна е...отминало.Ако ще да го...връщаме е по-добре царя на...власт,а не...ала Боко Тиквата.
7
8
 
2
 
! Отговори
за 5 преди 3 години
До До 3и на Бойко му се реве хаха
6
10
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ако свали...очилата,току виж,се...ориентирала.