Църквата почита Св. Йоан Рилски – небесния покровител на народа ни

Славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров
19 окт 2020 07:31, Елка Василева
4
Църквата почита Св. Йоан Рилски – небесния покровител на народа ни
Снимка: архив, БГНЕС

Православните християни почитат паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Йоан Рилски Чудотворец. По този повод във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения. Софийската духовна семинария, която също носи името на св. Йоан Рилски, чества патронния си празник.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места.

Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран.

През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство Цар Асен ги пренася през 1195 година в столицата Търново.

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А поповете почитат кюфтенца и кебапчета.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Житието му е легенда, закрива ща същинската личност на Йоан.Вероятно е брат на Петър, или друг роднина много близък на царя.Рилската обител е била много важен духовно книжовен център.
2
1
 
1
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
Всеки участник в ковид пландемията е престъпник и мястото му е в затвора. Само не зная дали затворническата ни система няма да се претовари ако изведнъж бъдат осъдени и въдворени всички престъпници, защото имаме пандемия от престъпления. Срещу човечеството.
1
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостровТова че славата му се разнася в Русия е голям минус за България.