Бройката заразени с COVID-19 е притеснителна, но повечето не влизат в болница

Маските намаляват с 30% новозаразените с коронавирус
113
Бройката заразени с COVID-19 е притеснителна, но повечето не влизат в болница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените е един от изводите на анализ, направен в Канада от българин, съобщи пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

Според него мерките, които са въведени у нас, са достатъчни.

Още по темата

„Трябва да бъдем разумни, за да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение”,  призова той.

Симидчиев призна, че подобно на шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, през главата му е минавала мисълта, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия.

„Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не, не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим”, апелира пулмологът.

„За огромно съжаление вече имаме четирицифрена бройка на новооткрити. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче е много притеснителна. ”, каза още Симидчиев.

Той сподели, че в МВР болница обстановката е по-спокойна, тъй като лечебното заведение е ведомствено. Той изрази огромна благодарност към екипите, които се борят с коронавируса, за стриктното спазване на протоколите.

„От февруари досега опознахме по-добре вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, поради което, въпреки че има повече бройки, част от хората не стигат до болници. Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да могат да работят”, добави д-р Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам умрелити в тая пародия на държава съ 7 милионъ !А заразенити съ много по малку !Затвъ щъ си носим маскити преди да съ опънем !
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** на Ривиерата в Пловдив бе притеснителния !*** и виж как са яде и пие по ресторанти без никви растояния един от друг .лгБедният българин сега тръгна по ресторанти за да докаже на вируса че е Бай *** !Всички заразени са били на Кафе,Ресторант,Бар,Закусвалня,Сладкарница предии да умрат !Което е хубаво ,поне са яли за последно !
99
0
 
1
 
! Отговори
днес без статистика преди 3 години
До пълен хаусКолко са заразените и умрелите - пълан пас!
98
4
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Носенето на маски ще намали заразените с коронавирус, ама дург път. Следете статистиката всеки ден и ще видите, че няма никаква полза от задължителното носене на маски на закрито и сега на открито. Просто вижте дали намаляват или се увеличават заразените. Няма такова нещо маските да спасяват от заразяване. Това е някакво нареждане от Великите сили и България се подчинява на това нареждане.
97
0
 
1
 
! Отговори
пълен хаус преди 3 години
"основната част на разпространението е през училищата"е затова ли въвеждате маски на открито.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да не умрьт още много хора - дотук са -1000 души четох някадеС темпа на развитие на епидемията вероятно ще имаме повече от -20 трупа дневно по натам
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 97:Кое "поддържащо лечение",бабиното ли,с чай с лимон и аспирин - че това си е едно универсално "лечение",предимно с плацебо ефект,С ЦЕЛ ИЗЧАКВАНЕ ДОКАТО ИМУННАТА СИСТЕМА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА.А в случаите,когато това не се получи,се стига до последващи усложнения,при които освен имунната система се включват и допълващи такива,като напримрр антибиотиците и не само,НО ТОВА Е САМО В СЛУЧАИТЕ,КОГАТО ОРГАНИЗМЪТ НЕ СЕ Е СПРАВИЛ САМ - В РЕДКИТЕ СЛУЧАИ!А СЕГА НАТИКАХА ЦЯЛ СВЯТ В РЕДКИТЕ СЛУЧАИ!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"...НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЛЕЧЕНИЕ!..."Поддържащото лечение за нищо го нямате.
93
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 92:Точно така се лекува ГРИП,ЧИИТО СИМПТОМИ СЕ ПРИПОКРИВАТ С ТЕЗИ НА "СТРАШНИЯ" КОВИД-19.До толкова се припокриват,че лекари с дълга практика не могат да ги различат...сякаш "ковидчо" е една поредна грипна мутация!А на всички е известно,ЧЕ БОЛЕСТТА "ГРИП",ПРИЧИНЕНА ОТ ГРИПЕН ВИРУС,НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЛЕЧЕНИЕ!Всеки лекар при диагноза "грип",препоръчва едно и също "лечение" - чай с лимон,легло,и аспирин при висока температура!!!НО ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ ГРИП НЯМА, ЗНАЧИ И СРЕЩУ "КОРОНАТА" НЯМА ДА ИМ
92
3
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-КАКВА БОЛНИЦА БЕ-ЛЕК НЯМА А ВИЕ ЩЕ МЕ ЛЕКУВАТЕ-НИКАКВИ БОЛНИЦИ ТАЯ НЕМА ДА СТАНЕ.-НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ СИ ИМАМЕ РАБОТА С НЕЩО ТУНИНГОВАНО?-ДОМААААА
91
3
 
6
 
! Отговори
j преди 3 години
До vladyТрябва да си пълен ***, да смяташ, че през ковид пътеки се източва касата! Болниците, които работят ковид са на загуба от тези легла, тъй като другите пътеки са далеч по-скъпи и болните престояват много по-кратко време от Ковид болните, т.е леглото може да ти изкара много повече пари за месец с няколко болни при по-скъпи пътеки, от колкото ковид болен лежащ на това легло три седмици!Мозък, трябва да имаш да осъзнеш нещо подобно.....
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви, стига вече. Стига! Наистина!
89
3
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
И защо не влизат в болница а са на домашно лечение? На домашно лечение, с бабини илачи ли? Значи за нещото, дето идва със страшна сила, медицината още няма лекарство и ваксина и са на домашно лечение хората. Как, с аспирин ли? Ами контактните, защо вече не се търсят тези, с които заразените са контактували?Пример - на работа имаме до вчера около 35 с доказани, положителни проби. Те са контактували с нас, нас защо никой не ни търси и защо все още работи фирмата? Работниците са около 350 човека..
88
1
 
4
 
! Отговори
48 преди 3 години
Фандъчкова ли е на снимката? :)
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нЕкой сиами да не се плашат беоцеляват всихично приспособимитеприроден закони децата ги плашат с Торбаланама го преживяват
86
2
 
4
 
! Отговори
нЕкой си преди 3 години
До vladyСигурно е така. Ама после с тази надута бройка за болните плашат хората .....
85
4
 
12
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До нЕкой сиЗа да се източва НЗОК приемат пациенти в добро състояние, които няма нужда да са в болница.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За австрийците всички граници са отворени,а за нас българите навсякъде тестове и карантина.Броят ни втора ръка хора.
83
1
 
0
 
! Отговори
нЕкой си преди 3 години
Опа, малка корекция - там са 18 хил.активни, при нас са 12хил.
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът е като лотарията на Божков.Който иска да вярва.Аз ще съм последният човек,който би се вързал на това безумие.И какви са тези големи специалисти по коронавируса,който по скоро се изявяват като медийни звезди.Истинските лекари също са в недоумение от случващото се.