Ромите ще раждат рано, ще живеят по-кратко, много от тях ще са неграмотни и след 30 години

След 30 години 1/3 от децата в България ще са от ромския етнос
Обновена: 21 окт 2020 16:54 | 21 окт 2020 15:42, Камелия Цветанова
148
Ромите ще раждат рано, ще живеят по-кратко, много от тях ще са неграмотни и след 30 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от два пъти е разминаването между броя на регистрираното от българската статистика ромско малцинство и експертните оценки за реалния му размер.

Според специалисти в областта понастоящем ромите съставляват около 12 процента от населението на страната, докато данните от последното преброяване свидетелстват за дял от 4,7 процента. Причината за разминаването е, че голяма част от ромите продължават да се регистрират като българи или турци. Това става ясно от изследване върху демографските и социалните предизвикателства пред трудно случващата се интеграция на ромите в българското общество, което софийското бюро на германската политическа фондация "Фридрих Еберт" представи днес, собщи Дойче веле.

Ромите ще продължат да раждат повече и да живеят по-малко

Резултатите от направената в изследването демографска прогноза показват, че след 30 години броят на ромите в България се очаква да достигне между 1 и 1,2 милиона души. Експертите допускат, че независимо от регистрирания осезаем спад през последното десетилетие, броят на ражданията сред ромските жени във фертилна възраст ще остане поне два пъти по-висок от националния. Делът на ромските деца сред малцинството и след три десетилетия ще продължава да бъде сравним с показателите в редица африкански държави.

Големият брой ранни раждания, ниската продължителнсот на живота, както и сравнително големият процент жени във фертилна възраст подкрепят очакванията, че делът на децата до 15-годишна възраст и след три десетилетия ще съставлява около една трета от ромския етнос. Осезаема ще продължи да бъде и по-ниската продължителност на живота сред ромите в сравнение с българите и етническите турци. В момента заради лошите битови условия, липсата на здравни осигуровки и профилактика ромите живеят средно с около 10 година по-малко.

Половината от ромите в България са неграмотни

Икономиката на България и нейният трудов пазар са силно засегнати от продължаващото обезлюдяване на страната и регионите, както и от едни от най-високите в света темпове на застаряване на населението. Това твърди доцент Надежда Илиева от БАН, която е съавтор в новото изследване върху демографските и социално-икономическите перспективи пред ромската интеграция. Освен снижаването на дела на българите в трудоспособна възраст и произтичащото от това свиване на предлагането на работна ръка, изключително сериозен проблем са образователните и професионалните качества на младите поколения сред ромския етнос, които се очертава да са над една четвърт от младите в България като цяло. Именно те ще заместват във все по-голяма степен излизащите в пенсия работници и специалисти.

Делът на ромите в млада възраст ще остане почти константен, а сериозно безпокойство сред експертите предизвиква ниският образователен статус и преждевременното напускане на училище. Данните сочат, че висшистите сред ромите са едва половин процент, а хората със средно и основно образование са съответно 10% и 40%. Оттам следва, че почти половината от ромите в България са неграмотни. Това обстоятелство изключва малцинството от осветената част на трудовия пазар с изключение на дейностите, извършвани от хора без професионална квалификация.

Според доц. Илиева дори в случай на сбъдването на най-оптимистичния сценарий за интеграция, през 2050 г. поне 11% от пълнолетните жители на гетата ще останат напълно неграмотни на фона на увеличението на дела на хората с университетски дипломи до 10%. В случай че интеграционните процеси продължат и през следващите три десетилетия със сегашния крайно незадоволителен темп, делът на неграмотните роми се очаква да е още по-висок - до 18%, а висшистите в гетата да бъдат едва 2%, смятат авторите изследването.

Ромите търсят изход в чужбина

Доц. Илиева споделя, че засега достъпът на българските роми до трудовите пазари на Европейския съюз играе ролята на буфер в напрежението, възникнало заради нарастващата неравнопоставеност на ромите на пазара на труда в България. Анкетите, които Илиева е провела в част от ромските махали на Пловдив, Сливен, Благоевград и Сандански, сочат, че около 40% от средствата на живеещите в тях се осигуряват от парични трансфери на работещи предимно в Германия и Великобритания.

Две трети от трите хиляди жители на ромската махала в Сандански живеят главно във Великобритания, докато туркоезичните роми от пловдивските гета намират препитание в предприятия на германски граждани от турски произход. Макар работата в Европейския съюз да осигурява прилично съществуване, образование на децата и изграждане на професионални навици, емиграцията задълбочава дефицита в предлагането на работна ръка, който е вече основният отблъскващ инвеститорите фактор от българската икономика, категорична е доцент Илиева.
"Ромският Кеймбридж" и други успешни примери

Тя посочва редица примери и инициативи по места, които говорят, че при умело използване на натрупания в страни като Испания, Унгария и Исландия опит по включването на маргинализирани общности, резултатите не закъсняват. В разположената до Ямбол община Стралджа съотношението между роми и българи е вече 50:50. Един от сериозните проблеми, свързан с това съжителство, са кражбите на земеделска продукция от нивите. Местната власт овладява възникналото междуетническо напрежение, като организира общинска земеделска охрана с участието на роми. Децата на българи и роми в общината учат заедно в несегрегирани училища, което също се оказва фактор за понижаване на напрежението.

Няколкогодишните усилия да се десегрегира училищното образование в Кюстендил също дават обнадеждаващи резултати. Населението на голямото крайдунавско село Долни Цибър е изцяло ромско, но то е повече известно като "ромския Кембридж" - почти всички деца в селото завършват средно образование, а всеки десети младеж е и с диплома на висшист. Подобни примери има в пловдивската община Куклен и община Каварна, като ключът към успеха е в десегрегацията на образованието чрез премахването на изцяло ромските училища и детски градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Това не е новина, защото това е държавна политика. Само, че наближава момента в които данъкоплатците ще са дефицит и няма да има кои да изхранва всички чакащи от данъците ни. До 30 години България ще е като като сцена от Лудия Макс! Малкото оцелели данъкоплатци ще живеят в градове-крепости и няма да се излиза извън тях защото там ще е зоната на здрача с орди мародери които ще търсят само какво да плячкосват, но не и да изградят нещо!
100
2
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
За рооомите е важно българите да са живи и здрави да бачкат здраво и да плащат социалните разходи на иръпшаните
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе важното е да гласуват!! А това кога раждат, кога умират на никой не му дреме!! Важното е да гласуват!!
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички партии ги размножават безхаберно,но единици от този етнос са качествени граждани. Останалите...няма да напиша какви са защото е обществена тайна.Само политиканите ни със широко затворени очи и широко отворени дирници от алчност за крадене унищожават държавата.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електорато ще преобладава след -10 г няма страшно Бат сали - президент
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги харесвам фесовете,но ги уважавам.500г са били тук и 1 пара не са дали както го разбираме сега/социал/на маалата.Ние даваме от 30 лазерника и вече изчезваме.А те ако даваха 500г....?
95
0
 
20
 
! Отговори
демографска подмяна преди 3 години
След 30 години всяко трето дете у нас ще е ромче. Само аз ли съм ужасен от тази статистика ??!
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не емигрирах докъто можех.
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тупаните най сетне да разберат,че не е виновен тоз д'ет нагъва баницата!1 шепа предатели /от горе/ години наред краде от нашите пари им ги дава за да се размножават.Могат бързо да се идентифицират през годините и осъдени жестоко за назидание на следващи мераклии.Божо Димитров/мир на праха му/обясни,че са ги докарали тук турците при нашествието до Виена.500г са били тук без социала през тези години и не са изчезнали.Защо им са дава сега без никакъв принос към обществото,а точно обратното
92
0
 
21
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Педофилията процъфтява в този етнос.не след 30, а и след 300г. ще са същите.Ако мерките са само пожелателни.Промяна ще има след твърди задължителни и наказателниш мерки.
91
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да кажете колко деца да раждат.Това е ксенофобия.За много от тях религията им казва, че трябва да имат повече деца.Ако имат 3 момичета се прави опит до момче.Имаше преди години семейства с по 12 деца.Сега също има многодетни семейства,но са по-малко.Женят се много рано.Имаше наскоро случай 12 г дете стана майка.Закона в България не позволява.Сватбите между трети братовчеди са само ритуал.Те се правят тайно-закона предвижда над 12000лв глоба за родител позволил на малолетни да се женят.
90
1
 
19
 
! Отговори
Петю преди 3 години
Такава народност Роми няма-има Индийци дошли на Балканите след турското завоевание .
89
2
 
18
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Драстично понижаване на раждаемостта е първостепенна задача.Има си начини!
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ромите има една специфична характеристика - по лицата им ще ги познаете.Цял род като копия се каждат.Приликата е толкова голяма, че в училището когато дойде някой след 10г. ние познаваме по лицето кои са братовчедите му.Ромите живеят в затворено общество.Много бързо се справят с математически задаи в първите години до 3 ти клас.След това където се казва се изциганяват.Много хубави деца има сред тях.. но се женят рано и не учат.Момчето е на почит.За момичето казват-то е чуждо-ще иде в др къща
87
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Техните дядовци, бабовци от 3 годишни ще ги научат да бирът джилязу...
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мухаммад се жени за много богатата и два пъти разведена далечена братовчедка Хадиджа, която по-късно става първият му последовател.Вече бе родила двама сина и дъщеря от предишните си бракове, а съюзът между нея и "незначителния" тогава Мухаммад е спорен въпрос, който почти води до кръвопролитиеРазказва Аиша:че Пророкът се е оженил за нея, когато тя е била на 6 години и че той е консумирал този брак, когато тя е била на 9 години,и после тя е останала с него в продължение на 9г.т.е. до смъртта му
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сигурно някой им е виновен на тия роми? Горките онеправдани и лишени от привилегии същества... Живи да ги оплачеш. Цяла нощ оп-са, а помощите текат ли текат.
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромите се женят рано - факт, но и се женят между роднини.Това е квъросмешение.Заради кръвосмешението е цялата галимация с усмствен капацитет. Тези кръвосмешения са опасни.Това е традиция за някои от клановете. Има един клан в село Мечка. Там хората се раждат със специфични потребности защото се женят между роднини.Но те не искат да допускат чужди хора в рода.Като цяло Мухамед е дал пример преди 800г се жени за братовчедка си.Тези мутации са причината да се раждат умствено изоставащи.От гените е
83
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тя държавата няма да я има след 10 години, вие сте се затюхкали, какво ще бъде след 30 години. в края на краищата не всички нации оцеляват. ние сме обречеви да изчезнем, защого сме наистина лош материал
82
0
 
15
 
! Отговори
Среден коефициент... преди 3 години
На интелигентност при ромите е 75, това ги прави бавно развиващи се индивиди. Знаете ли на коя година имат такова "IQ" децата? На шест години. Вие сериозно ли очаквате от шест годишно дете, не само азбуката да научи, ама и някакъв вид правопис? Няма такова дете, само гений дете го може. Едно време 75 беше за бавно развиващи, ама току що прочетох, че е 70 вече. За да слухов в модерната армия ти трябва "IQ" от 85 и нагоре.