Македонски учебник: Бугарите по произход са турци, татари, монголи

Проф. Кирил Топалов: С негативни думи растат децата в Македония от 75 години
23 окт 2020 20:40, Красимир Ангелов
583

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи“.  Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?" Това каза за предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов, член на Смесената българо - македонска историческа комисия.

"Освен това, непрекъснато се говори за „фашистичката българска окупация“. Казвали сме на нашите колеги. Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат. Те изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана след децата. Нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят по нареждане от там и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко българско", коментира работата на македонските си колеги  проф. Кирил Топалов.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 24 октомври, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Решено! При преброяването настоявам да съм тракиец! Миналото преброяване нито един ром не се призна за ***, а има 300 такива и се писаха българи! За статистиката добре, но на избори си действат точно като *** - 90% за Греб срещу 50 лева, останалите за ДПС! А председателят на читалището се писа македонец! Дядо му е дошъл от Егея - бежанец!
408
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много шум за нищо. Въпреки всичко лошо по наш адрес, няма да се противопоставим на влизането им в ЕС защото сме колония на САЩ и нищо друго.
407
1
 
1
 
! Отговори
кажете ми преди 3 години
абе монголите не са ли китайско племе,питам
406
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на италианцки карабинер,и на американцки,мафиот
405
6
 
0
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
До БауНяма такова нещо. Българските войници са част от редовната армия. Узите, които са наемници минават на страната на селджуките.
404
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сами обичаме да се пишем чергарско племе, пристигнало на конница от азиатските степи, отричайки категорично автохтонната версия за произхода ни, пък го играем обидени, че ни наричат татари.
403
5
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Боже-еееее! В битката при Манцикерт / Малазгит / през 1071 година българската конница в състава на византийската армия отказала да се бие, защото с изненада установила, че противниците им, селджуци говорят език като техния!
402
7
 
7
 
! Отговори
до Лина преди 3 години
Щом искаш да си българка - прекрасно! Бъди българка! А ония като искат да са македонци - също!
401
10
 
7
 
! Отговори
Беда преди 3 години
Разбирам ги македонците! Аз също не искам да съм българин с такива главанаци като вас, но .... съдба! Ще търпят една глъма тиква повече от четвърт век и ще ми говорят за единство! По добре да се пиша македонец, грък или вампир догодина при преброяването!
400
3
 
16
 
! Отговори
Лина преди 3 години
Аз съм от Пиринска македония но съм българка защото се чувствам такава и със сигурност съм такава- няма нация македония, това е БГ регион, все едно шопите да искат държава , родопите, и т. н.Не крадете БГ история.Аз като се искъпя остава мръснаa вода и чиста българка.Засрамете се.
399
1
 
2
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Антибългарската кампания в С.Македония и купуването на политици в България са двете лица на едно и също.Странно как са насаждани упорито и последователно след 1945 г. И от двете страни на границата.Затова няма да престане нито едното,нито другото-удобни са са хора,които не живеят в България и имат власт и ресурс да поддържат статуквото.Затова и обикновените хора от двете страни нямат проблеми.Политиците обаче имат или си създават такива-за запазване на статуквото.Това е
398
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.. Християни.. Кандилцето светеше на баба ми, р. 1885...Албания, Тракия, Бугария.. много луди има по света... Казълбаш + ***, има смесени бракове, но макета са Булгари... Македонска махала, но от 2009 хепси ром, татар..Хитри са макетата, гърци били, що българия са крадци, вие сте лъжец.. Дошли са от гърция, построили си мсгазини и след 1944 бай тошо им ги присвоил... Не харесвам бугария, но не значи, че не сме християни. Ние сме християни и мюсюлмани. Роми и питай веждичката, той бугар
397
2
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Да, ама на страницата на радио Болгар - Казан има рубрика ,,Илямсъз полк" и фотографии на воинци от Красная армия във ВСВ - Хаким Аюпов, Исмаил Юсюпов, Габдулхак Гайнутдинов..... ! Ха, сега провери с гугъл преводача какво означава илямсъз и на турски, и на татарски и не се обаждай неподготвен!
396
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тат е нощен разбойник! Така руснаците наричали монголите накоито плащали данък! Не е случайно, че Иван Грозни е наричан още Иван Калита/торбата/ от монголите! Плащал им е данък за да не го нападнат и разбият! Българите от Казан са воювали и отбивали атаките на монголите, руснаците от Новгород и Москва са плащали! След чумата монголите се изтеглили на изток, а русите станали по-силни!
395
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От нордически тип!
394
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не, чисти арийци са българите!
393
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Това е самата истинаТи се шегуваш, колега! А може да си спал на мокри вестници - много вреди на здравето!
392
1
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
И да допълня, не трябва да се обръща внимание на тези нещастници, албанците ще ги научат на ред. Пак ще си говорим, много скоро, след трийсетина години.
391
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ами, послушайте радио Болгар - Казан и няма да направите разлика от радио Анадол! Също радио Ашкадар и радио Юлдаш - Уфа! То по имената си личат!
390
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До иваЛомбардия е около Милано - Северна Италия. А там някак е стигнал през Алпите и се заселил с хората си някой си Алцек! Алцек бил българин и хората му също! Случайно или не там има село наречено Булгари! Има и парфюми с търговска марка съъс същото име!

Спонсорирани публикации