Родители искат дистанционното обучение заради коронавируса

Учениците са разпространители на заразата
23 окт 2020 13:08, Ния Христова
75

 

Родители искат училищата да бъдат затворени заради COVID-19 и да преминат към дистанционно обучение. Те изпратиха писмо с искането си до Министерствата на здравеопазването и на образованието. 

Един от основите мотиви е, че децата изкарват леко вируса, но са разпространители. Идеята е да не се смесват паралелки. Не се знае масовото тестване доколко ще даде реална картина. Това каза социологът Георги Стоилчев, който е част от Родители за безопасно образование, пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му имало групи родители, които отказвали децата да бъдат тествани, въпреки че имали симптоми.
 
"Мерките, които здравното и образователното министерство разработиха преди началото на учебната година, са удачни. Маските в час са препоръчителни. Маската е спомагателен модел", смята Стоилчев. 
 
Той не смята, че електронното обучение е равно на присъственото, тъй като се губела социализацията на децата. Имало обаче разработени успешни модели, които при споделяне щели да са успешни за училищата.
 
"Реално разликата е само средата на осъществяване. Резултатите от двата типа обучение може да са близки. Не смятам, че учениците биха могли да пострадат. Има много добри примери", допълни той.
 
"Нашата група, заедно с образователното министерство, постигнахме споразумение - направихме законова промяна, която дава възможност на родителите да оставят децата си вкъщи по медицински причини. Много от нашите родители са се възползвали. Овладяването на епидемичната обстановка и ограничаването на заразата може да се постигне с оставането на учениците вкъщи", заяви Георги Стоилчев. 
 
Ако масово ученици и студенти си останат вкъщи, ще има много по-малко хора в градския транспорт. Всичко, което групата родители предлагала, е да се пощади икономиката, а не да се ощетява някого.
 
"Вчерашното решение за заведенията смятам, че е добро, ако се спазва. Когато видите, че не спазват мерките, да извикате полиция, да подадете сигнал - това предлагаме. Не саморазправа, а подаване на сигнали", коментира още Стоилчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Само дето не минава за няколко дни. Мен ме мъчи точно 2 седмици докато ми мине температурата и още 1 докато спре кашлицата. Такова си е таковата тая болест, изобщо не я подценявайте. Толкова дълго през живота си не бях боледувал, а съм на 25. Добре че живея сам и мога да работя дистанционно.
44
30
 
14
 
! Отговори
БайКольо преди 3 години
Дистанционното обучение не е обучение, а отбиване на номера. Но че има луди родители - има.
43
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година непосредствено слад първата грипна ваканция се влезе във втора, та не виждам, как стоенето вкъщи помага против разпространение на грип?!
42
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата, които са във възраст в която не могат да остават сами вкъщи не би следвало да преминават в он лайн обучение или пк да се затварят градини и ясли. По-скоро да бъде въведено за по-големите деца, защото иначе трябва една голяма част от хората да си напуснат работата за да си останат вкъщи при децата. Съгласна съм, че здравето е на първо място, но финансово няма да може да се издържа, да не говорим за смешните помощи, които се предлагат и то не за всеки. Въобще всичко е толкова хаотично!
41
1
 
25
 
! Отговори
:) преди 3 години
В момента учителите преподават и дистанционно и реално и МОН дори един Wi-Fi не прокара в училищата или да даде таблет на учителите /със средна възраст 53г/ за да могат да обучават бъдещето на БГ.
40
25
 
7
 
! Отговори
еее преди 3 години
Много луди и изкукуригали тук, голям шаш и паника.
39
22
 
10
 
! Отговори
ьььь преди 3 години
Който иска да си учи от къщи и да се явява на изпити на края на годината или срока, а колко ще знае е друг въпрос. Всички останали на училище.По демократично от това здраве му кажи.
38
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43Хората умират от много неща но живота не е спрял заради това.
37
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвореге ги. Оставете само кръчмите. На стадото му трябва само храна и пиене. Мозък не е нужен на овцете.
36
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43И като се заразят ще им мине за няколко дена. Голям грип, голямо чудо.
35
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво училище бе т'ъпаци? Умират хора и цялата държава пламна, а те ще пращат децата в училище.Нали ще заразят родителите, а те пък своите колеги и приятели.... Толкова ли нямате мозък в кратуната си?
34
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 28, И ти за мен не си никакъв родител,след като приоритет не ти е здравето на семейството ти,а социалните контакти,временно без социални контакти може,но другото може да е и необратимо.
33
10
 
29
 
! Отговори
Майка на първолаче преди 3 години
За учениците от 5ти до 12ти клас съм съгласна, но учениците от начален етап е редно да посещават училище присъствено.
32
26
 
12
 
! Отговори
*_* преди 3 години
Глупости! Родителите искат децата да ходят на училище!Който иска да си ги държи в къщи-да си подаде заявление и да си мине на индивидуално!
31
5
 
25
 
! Отговори
Мързеливото преди 3 години
МОН имаше четири месеца, в които вместо да си бъркат в носа и други отверствия, можеше да произведат материали (клипчета, презентации и др.), както и методология за обучение - поне за горния курс. На социализацията на гимназиалния курс няколко месеца дистанционно обучение няма да се отразят фатално. МОН и другите родители ще се усетят, когато сериозен процент от учителите заболеят или отлажат да ходят на работа. Тогава децата пак ще са си вкъщи, но няма да има кой дори да им преподава.
30
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много разнопосочни мнения и на родители и на учители. Аз лично бях свидетел миналата година по време на онлай обучението, как г-жата на сина ми всеки ден започваше деня, обяснявайки им колко са зле, как отново 3-4 деца не са си предали домашните, тя знаела за какво иде реч, как родителите им говорели против нея .... Всеки божи ден.... Не ми се мисли сега какво им говори тази жена, кояго на всичкото отгоре е и в рискова възраст
29
22
 
15
 
! Отговори
антимаскър преди 3 години
Кои и колко са тези родители които искат такова нещо?Дали не са от групата на паникьорите и маскьорите?!
28
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво обаче как да оставя дете втори клас само в къщи цял ден и да съм сигурен, че то ще присъства адекватно на онлайн обучението?! Кой да го наглежда, като сме на работа?! По-скоро го виждам да цъка компютърни игри или да рита топка пред блока.Тия родители, които искат онлайн обучение са или home office, в държавната администрация, безработни, жената е домакиня. Останалите бачкащи присъствено в частния сектор к'во правим ?!
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кто вкараме Боко в затвора и му конфискуваме съдебно 13- те милиарда, които открадна, ще върнем дълговете!
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязвате ли, че напоследък все ни показват някакви невчесани талибански мутри по телевизора - и всичките представени като някакви доктори, професори, социолози и прочие авторитетни звания и професии. Хард ЕнтЕлектуалния елит на баце