Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата

От февруари светът бил жертва на спасяване на здравните си системи
106
Правителствата са уплашени, не те управлявали, а коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията в България е такава, каквато е и по света. Това, което всява страх и паника са многото неизвестни. Обществата се уплашиха, но доста повече се уплашиха самите правителства. Не ние управляваме кризата, а тя нас и ментално към този момент не се справяме. По-радикалните мерки няма да променят статуквото и опитът го доказа - локдаунът не спря разпространението на заразата по време на първата вълна, няма да редуцира и броя на заразените и по време на втората. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.По думите му съвсем скоро България ще има прототип на своя ваксина, но това не предполага, че тя ще бъде готова за дистрибуция.

"Фирмите производители са тези, които извършват тестовете на прототипа и тези изпитания носят със себе си колосални разходи. За разлика от други страни българската държава към този момент не участва пряко във финансирането на проекта, но като стане готов, прототипът ще бъде представен на съотвените институции", обясни той.

Доц. Чорбанов поясни, че вирусът се разпространява по сегменти и групи, при които има големи струпвания - футболни отбори, военни и хора, които се хранят заедно и т.н.

"Единственото преимущество на локдауна е, че намалява натиска върху здравните системи. От февруари насам светът е жертва на спасяване на здравните си системи - те са оказаха доста бизнес ориентирани, никой не инвестира и никой не създава резерви за неочаквани и непредвидими кризисни ситуации. Това, което призовават всичките учени, е усилията за предпазване да бъдат фокусирани главно към най-уязвимите групи, отделяйки ги от останалите и редуцирайки обмена на хора в домовете за възрастни. Фактически най-големият брой жертви са на хората в домовете за възрастни и тези с придружаващи заболявания", посочи той.

"Ако човек, който не е представител на рисковите групи, но се притеснява или се страхува от заболяването, би следвало той сам да се отдели. В много държави има социални патронажи, които са ангажирани да предоставят храна без никакъв контакт", уточни доц. Чорбанов.

"Това е първият от трите коронавируси, които освен да проникне от животинския в човешкия свят, успя и да се разпространи. Вирусът няма да изчезне през близките месеци, но ако светът успее да въведе ефективни ваксини, тогава той ще бъде контролиран. Covid-19 не е от страшния мутиращ тип, което предполага само по себе си, че може да бъде атакуван", обясни ученият.

По отношение на няколкото разработвани ваксини от големите фармацевтични компании гостът коментира, че всички те работят под страшно напрежение и при всички техни разработки са налице странични ефекти, но смисълът е тези ефекти да бъдат безопасни за по-широката част от населението.

"Затова нормалният срок за клинични изпитания на една ваксина е поне година и половина - до две. Избързването носи със себе си огромни рискове, както се случи при руснаците, чиято ваксина се оказа ветеринарен препарат. Очаквам в най-добрия случай след година да има лек, който вече да е проверен. Но ваксината веднъж одобрена не е статична и ще подлежи на множество развития. Не е необходимо ваксинацията да бъде задължителна за деца и безсимтомни млади хора", смята той.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Целта на правителствата е да си скрият кражбите и далаверите
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителствата трябваше да имат за цел спиране на епидемията, а не осигуряване на легла в болниците и допълнителни печалби за бизнеса. Като не го направиха, така ще стане - вирусът ще управлява вместо тях
78
0
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ , БЕ .... преди 1 месец
ДАЛИ Е "кон СТИПАЦИИ" ..ИЛИ "КОН със СТИПЦА"....АМА С "КАПИТАЛ" У ДЖОБА , НЕ Е ФАЛИРАЛ НИКОЙ ...!

ФАЛИРАТ САМО ОНИЯ , ГДЕТО СИ ОСТАВЯТ КОНЯ ИЛИ МАГАРЕТО У КАЛТА ...И ЧАКАТ НЕКОЙ ДА ИМ ГО НАТОВАРИ С "КАПИТАЛ" У ДИСАГИТЕ ОТ ПАРТИЙНАТА ИЛИ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА!

ЧАТ , ЛИ СИ...?!
77
0
 
2
 
! Отговори
кон Стипаций преди 1 месец
до 70 (ами да...)

Спешно трябвада минеш през пожарната да ти промият ушите , та да почнеш да чуваш !

Ако не си чул "от капитализъм" , поне чуй "заради капитализъм" !
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителствата има от какво да се страхуват.Тези,които командват вируса "не са кучета,те изяждат кучетата"
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителствата има от какво да се страхуват.Тези,които командват вируса "не са кучета,те изяждат кучетата"
74
3
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Един от първите клиенти на Трибунала ще бъде този неадекватен наркоман, клатикурник на държавна ясна, постоянно си казва заклинанието за българската ваксина, че скоро е готова хахахах, човек който никога през живота си не е виждал лаборатория на живо, работещ само с PC модели, напълно изкукал и неадекватен индивид. Една снимка няма никъде в лабораторията все на бюро е.
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко Предателя вече вкара в ход мерките поръчани от господарите му, въпреки че преди няколко месеца се кле в противното!
Типично по герберастки!
72
4
 
6
 
! Отговори
Ирония преди 1 месец
Да идват на власт Славчо чалгата и Корнелия с ,,Отр. трио" Те занаят как се управлява К19.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60: и така да е,важното е да има ефект!Нали всички "учени" признават,че ковид-19 бил преминал от животинския свят в човешкия?Ама там такава "болест' доколкото зная,няма - извод,животинския свят е по-устойчив на вируси от човешкия!

А кой го познава по-добре от ветеринарите?

Иначе,всички еквилибристики досега с този вирус направо натрапват извода,че не само е изкуствено създаден,но и се "дистрибутира" по планов път все в "затворени общества"-старчески домове,детски градини,училища,цехчета..!
70
5
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ ХРИСТО ХРИСТОВ преди 1 месец
ВАКСИНИРАЙ СЕ С РУСКАТА ВАКСИНА И ДОКАЖИ , ЧЕ ПОМАГА ...ХА,ХА,ХАААААААА...

ТЪКМО ТИ ЩЕ БЪДЕШ "ЖИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО" ЗА РУСКАТА ЧУДОДЕЙНА ВАКСИНА...ХА,ХА,ХААААААААААА...
МОЖЕ И МЕДАЛ ДА ТИ ДАДАТ ОТ РУСИЯ .....АМА , МОЖЕ И ПОСМЪРТНО...ХА,ХА,ХААА

НИ Е ЩЕ ТЕ ПОДКРЕПИМ!!!!
69
5
 
5
 
! Отговори
АМИ Да ... преди 1 месец
ПАРИТЕ И ВЛАСТТА ОБИЧАТ УМНИТЕ И ПРОЗОРЛИВИТЕ!
ТО И "КОМУНИЗМА" У НАС ЗАТОВА ФАЛИРА....ЩОТО ВСЕ РАЗЧИТАШЕ НА ПРИМИТИВИТЕ ОТ СЕЛО И СЛАБО УМНИТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА...

НЕ СЪМ ЧУЛ ДО ДНЕС , НЕКОЙ НА ЗАПАД ДА Е ФАЛИРАЛ ОТ "КАПИТАЛИЗЪМ"..ХА,ХА,ХА!
68
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Отделно, дали руската ваксина лекува шап или е белина - няма значение, ако предпазва.

Някой има ли доказан пример, че не помага?

ПП. Ще изчакаме да видим дали и ваксината на Астра Зенека, когато а пуснат, има същата ефектинност.
67
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Тъз па Уфцъ квай, че кудкудяка тъй?
66
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Ако някой е очаквал да утрепи вирус с локдаун - това говори само тпо себе си за него.
Но спасяването на здравната система си е съществен резултат от всяка една гледна точка и в зависимост от ценностите (Китай vs брюксел) и заслужаваща жертвите, съществена печалба за обществото.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умен ..и пари и власт.Много си вярваш.Клишета,клишета,клишета.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да разбера адреса на тая коронакриза дето управлява....
63
5
 
3
 
! Отговори
ЕГАТИ ПРОЗРЕНИЕТО: преди 1 месец
"ДРУГ УПРАВЛЯВАЛ СВЕТА"......ХА,ХА,ХА,ХАААААААААА

АМИ ТАКА Е ОТ СЪТВОРЕНИЕТО НА СВЕТА:
"РЕВОЛЮЦИИТЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ПЛЕБЕИТЕ....А ВЛАСТТА СЕ ВЗИМА ОТ ПАТРИЦИИТЕ"

КОЙТО Е УМЕН --ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ С ПАРИ И ВЛАСТ!
КОЙТО НЕ Е --ЩЕ РОБУВА НА ДРУГИТЕ , ДОКАТО Е ЖИВ...ХА,ХА,ХААААААА

ТОВА Е ОТ "СИВОТО ВЕЩЕСТВО" , БАКЕ....НЕ ОТ ЦК/БКП!!!!!!
62
3
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
"ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПЪРВИ"......АМА , МНОООООГО ТРУДНО...ХА,ХА,ХААААААА

ТО И АКЪЛ СЕ ИСКА ЗА ТИЯ РАБОТИ ,БЕ... ЩОТО :

"ЕДНО Е ДА ИСКАШ..
ДРУГО ДА МОЖЕШ...
И ТРЕТО ДА ГО НАПРАВИШ"....!
61
0
 
5
 
! Отговори
до 55 Словянин преди 1 месец
Няма нищо фейк в това че всяко лекарство се пробва върху животни и ако мине успешно при тях тогава се пробва върху хора, страничните ефекти се модифицират още на първи етап при животните.
Фейка е в това виждате ли вие вярвате в бог , а човека е боже творение а наглите учени не се съобразяват с вашата религия и приравняват човека към животинското царство.
Нормално е вярващите да не харесват това ,противоречи на религията им.