Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея

Спазвайте всички мерки, призова прекаралият COVID-19 лекар
27 окт 2020 11:58, Елка Василева
124
Проф. Начев: Коронавирусът е жесток, имах нещастието да го преживея
Снимка: архив, БГНЕС

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Той коментира и повишените случаи на заразяване и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

Още по темата

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за COVID пациенти, обясни медикът.

Болниците са много и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Специализантите така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти, каза професорът.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма COVID пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
0
 
! Отговори
катадж.Велковски преди 3 години
Забележете как се подсмива,лъже до от-Кат,тоя чиновник
115
1
 
0
 
! Отговори
Ййййй преди 3 години
Преди повече от 25 години прекарах пневмония.И до ден днешен,когато ми правят рентгенови снимки,ми казват че имам сраствания.Сигурно е нормално,след прекарана по-тежка форма на Ковид-а да има усложнения.
114
2
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Само простотии в тази демокрация. Има-няма, лъжели-не лъжели, умирали-не умирали. Всеки невежа вече знае 100 % кое е вярно. Ще целуваме Бай Тошо, знаете къде.
113
1
 
3
 
! Отговори
1000 преди 3 години
Да де, но когато става въпрос за щастие, първото значение не е на място
112
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
голяма е лъжата за кофти-19,следва заробване и концлагери,комунизма ще е китка,да го знайте невежи
111
2
 
3
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
Понаучете българския език!преживѐя = преживя̀вамЗначения1. изпитвам, изтърпявам2. надживявам3. живея, прехранвам се
110
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начева не мой лъга за вироса,конспирация е това,няма вирос,има предатели
109
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се е напъвал да го преживее?
108
4
 
4
 
! Отговори
1000 преди 3 години
Прав си дядо Ташунко
107
3
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Номер 1000 потвърждава моето изказване, повтаря второто ми изречение. На него няма сложени минуси, а на мен са три до този момент. Доволен съм, че избраното от мен име провокира предимно млади и неграмотни хора тук да ми слагат минуси. Всеки минус ме кефи много. Благодаря за вниманието.
106
2
 
10
 
! Отговори
1000 преди 3 години
Всъщност, имал е щастието да преживее COVID. Нещастие е, че се е заразил, а истинско нещастие щеше да бъде, ако не беше го преживял.
105
4
 
7
 
! Отговори
Хм преди 3 години
"Коронавирусът е жесток.."???Жестокостта е присъща на разумните създания.
104
6
 
7
 
! Отговори
Онанист преди 3 години
Тоя само на мен ли ми изглежда като голям мошеник!
103
2
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Казваш, че трябва да е щастлив, че се е заразил с вируса ли? Нали се сещаш, че преживея има повече от едно значение....
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предишните коронавируса бяха по-различни. Този сега е по-опасен, но хора, които смятат разума за истерия, няма да го разберат.
101
5
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Професори Начев, що за неграмотно изказване? "Имах нещастието да го преживея". ??? Аз мисля, че си имал щастието да го преживееш и да живееш по-натам. Едно е да се каже "нещастието да се разболея", друго е тази глупост, която ти си издрусал. Нищо лично, но повечето ни професори са неграмотни.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусите не са от сега: "Rhinolophus ferrumequinum alphacoronavirus HuB-2013"; "Myotis ricketti alphacoronavirus Sax-2011"; "Nyctalus velutinus alphacoronavirus SC-2013"; "Bat Hp-betacoronavirus Zhejiang2013" и т. н. и още десетки със щамовете. През 2013 г. месец декември болниците бяха претъпкани и даже леглата ги слагаха в коридорите. И тогава умираха хора! Поискайте справка за периода декември 2013 г. - март 2014 г. Защо е тази истерия сега .......... ами помислете и кажете!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно някой около професора не е носил масак и го е заразил. Още ли не сте разбрали, че маската пази другите и много по-малко човека, който е с маска?
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тоя професор не е ли спазвал мерките, та се е заразил?Мерките намаляват вероятността да се заразиш. Няма гаранция. Честата среща с болни уевличават вероятността.
97
5
 
2
 
! Отговори
Poм с мaнгo преди 3 години
Е тоя професор не е ли спазвал мерките, та се е заразил?