Проф. Гайдарски: Птичият грип не беше по-малко опасен от COVID-19

Маските предпазват, но трябва да се сменят редовно
Обновена: 28 окт 2020 12:43 | 28 окт 2020 12:35, Ния Христова
46
Проф. Гайдарски: Птичият грип не беше по-малко опасен от COVID-19
Снимка: БГНЕС

През 2006 г., когато се разпространяваше птичия грип, е бил създаден пандемичен план с ясни стъпки на действие, както и министерствата, които да бъдат ангажирани при епидемичен взрив. Този план обаче в момента не се прилага. Това каза в ефира на bTV бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. 

Относно това дали вирусът тогава е бил различен, Гайдарски отговори: "Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен тогава, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили - тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, които виждате какво става".

 
Проф. Гайдарски коментира и данни, казани му от шеф на една от най-големите лаборатории у нас и това, че на ден в една лабопатория се правят по максимум 120 PCR теста. Лабораториите в страната са общо 60. 
 
"Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?", попита той. 
 
Бившият здравен министър заяви, че в момента по отношение на мерките срещу COVID-19 цари хаос в страната. 
 
"Един път ги разпускаме, после затягаме... Дистанционно обучение на студентите - не се прави разлика между студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по икономика и финанси спокойно могат да бъдат обучавани дистанционно. Но я ми кажете, как се обучават дистанционно студентите по медицина?", допълни Гайдарски. 
 
Според него затрудняването на ситуацията идва и от факта, че в страната няма достатъчно подготвени специалисти в областта на вирусологията, а повечето от лекарите и сестрите са изплашени и нямат желание да работят в COVID отделенията. 
 
Проф. Гайдарски отрече твърденията, че българите са недисциплинирани по отношение на предпазните средства и изтъкна, че по улиците вижда хора, които носят маски. Той добави, че маските предпазват, като най-добри са хирургическите маски, които обаче трябва да се сменят често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 3 години
А какво ще кажеш професоре за свинският от 2012 ,2013 год.,а ?.Тогава що народ се повреди.То сърце, бели дробове, бъбреци. Просто сценарият беше друг.
42
1
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
точно такаслед това масвото ваксиниране ще донесе стотизи трилиони долари печалба на шепа хорая ми кажи друг бизнес дето за 2-3 годино може да ти донесе толкова почелба и ще призая че грешаизпозлва се в момента глобализма за трупане на чиста и бърза печалба от определени кръгове това е
41
0
 
3
 
! Отговори
do 40 преди 3 години
До Анонименот къде знаеш че не е имало толкова заразени след като не се е правило такова масово тестванетук са намесени огромни икономически интересни и политически на много виоско ниво не само в БГ а в светаналагат ни тестване което дава 20-30% верен резилтат при здрав човеккакво очакваш
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мпже и да е професионалист, но не е реалист. Нямаше толкова заразени с птичи грип, въпреки че нямаше такива мерки. Вероятно пише червени точки пред някой или раздухва конфликти.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф.Гайдарски е изключителен професионалист и блестящ хирург, хлапаци прости.Фин и честен човек и говори истината за разлика от някои негови колеги, които тиражират лъжи по медиите и вие им вярвате.Не бъдете овце,а мислете с главите си и не вярвайте на всичко,което ви казват!
38
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ТОЯ ДОКТОР ОТ с.СКОМЛЯ, ГДЕТО УВОЛНИ ЧЕРКОВ ЗА ДА ГО ЗАМЕСТИ , ДНЕС РЪСИ ГЛУПОСТИ !АБЕ , ЩО НЕ КАЖЕШ , КАК ПОСТРОИ ЧАСТНАТА СИ БОЛНИЦА У ВИДИН..КАТО БЕШЕ МИНИСТЪР...??!С ЧИЙ ПАРИ , БЕ ЧОДЖУМ....??!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ганьоКоя зодия си?
36
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Някои помнят как този завистлив и злобен комунист уволни Чирков, когато стана министър. А частната болница във Видин?
35
3
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
а мангъра къде е?
34
0
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
За какво да им даде държавата маски безплатно?Да ги горят на Орлов мост?Не си заслужава.Да дават на медиците, докато има.Че през април нямаше достатъчно.
33
3
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Какво безплатно търсиш ,промит мозък такъв. Държавата събира средства от данъците.Безплатни бяха всички лекарства при Кадафи, и виж докъде я докара.Питай лекари и сестри,които са работили там в задния двор на болниците им колко опаковки годни лекарства са изхвърляли ,, болните,, им.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гайдарски,защо твоя край е най- изостаналия.За Видин питам.
31
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и ти ли Чиче червенотиквениче ? на теб какво ти обеща партията ?Кога птичия грип е пълнел Всички болници и е имало липса на доктори ?
30
12
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
На тоя червен лъжец няма ли кой да му каже, че тези 60-тина лицензирани лаборатории имат по няколко поделения и могат да правят безброй тестове?Аман от лъжливи руски комунисти!!!
29
2
 
15
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Какъв птичи грип ви гони ве, H5N1 е така нареченият причи грип, има смъртност от около 60%, за късмет не се предава от човек на човек по въздушно капков път, иначе населението на планетата, рязко щеше да намалее още през 2005та година. Как може да се сравнява, при Ковид за момента има 3% смъртност, като реалната е много по ниска, с H5N1 - 60%, дори и реалната да е много по ниска, пак е 20 пъти по-смъртносен вирус.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо СКРИХА този комунистическия министър! Ние помним как се крадеше при вашето управление !КОЛКО СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БЮДЖЕТА!
27
14
 
11
 
! Отговори
"ПРОФЕСОР" преди 3 години
гайдарски е роден 1937г.отдавна е пенсиониран и е аут от науката.Поради това не е и професор, редно е да се знае, че професор е само онзи, който заема и съответната длъжност, която той е освободил на 65г. в МУ, преди 17-18г.Професор не е табелка, която можеш да носиш цял живот.
26
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, такива опаки старци са много вредни. Той нямал достъп до проверени данни, но някой му казал на една ракия, че лабораториите не можело да произвеждат толкова тестове. И тича по националните телевизии да предаде слуха. Който се оказва лъжа, разбира се.
25
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ,втори мангъровец
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали този се подиграва на жените искащи ПОМОЩ от държавата за ин витро! МНОГО Загрижен за съдбата на НАРОДА! ВЪРЛ КРАДЛИВ КОМУНИСТ! ДАНО НЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ВИ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА ОТНОВО! Няма да е добре за нас ,НО И ВИЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ!