Може да има прототип на родна ваксина срещу COVID-19 до края на годината?

Ще е нужно финансиране за клиничните изпитания
29 окт 2020 17:37, Ния Христова
9
Може да има прототип на родна ваксина срещу COVID-19 до края на годината?
Снимка: Pixabay
Института по микробиология към БАН до края на годината може да предложи прототип на ваксината срещу COVID-19. Това каза пред bTV доц. Пенка Петрова, директор на Института.
 
"След това обаче, за да пристъпим към клинични изпитвания първо върху мишки и след това на хора, ще трябва да се включи и държавата, защото нямаме предвидени средства за клинични изпитания", обясни тя. 
 
Доц. Петрова допълни, че българската ваксина е протеинова и е насочена към консервативни райони на вируса. Това ще даде възможност за въздействие и върху други коронавируси. "Един път поставена да може да запази имунитета на хората и върху следващи коронавирусни инфекции", уточни още тя.
 
"Надяваме се, че България иска да инвестира в такива високи технологии, тъй като у нас има фирми, които произвеждат ваксини и ги изнасят. Например нашата БЦЖ ваксина се произвежда и се изнася в 140 страни по света", обясни доц. Петрова.
Още по темата
 
Тя изтъкна, че вече е доказано, че ако човек е прекарал COVID-19 без тежки усложнения, със сигурност има имунитет за три месеца. Доц. Петрова посочи, че това може да е и за шест месеца, но все още е в период на анализи в момента.
 
От думите й става ясно, че безсимптомните пациенти имат по-малко антитела в организма си, докато при по-тежките случаи имунитетът е по-стабилен.
 
"В Департамента по имунология над новата ваксина работят около 10 човека, повечето от тях - млади учени. Финансирани сме по проекти от Институт "Пастьор" в Париж и от български фонд "Научни изследвания", допълни директорът на Института по микробиология. 
 
Тя смята, че за увеличението на новите случаи трябва да се разглеа профилът на заразените. "Може би това са повече млади хора и деца, това че един PCR тест е положителен, не означава, че човек може да заразява", каза доц. Петрова. 
 
Според нея мярката да се намали карантината на 10 дни е правилна, тъй като разпространителите са най-добри в първите 3-4 дни от инфекцията.

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо наливат пари в ресторанти и туризъм, а не подпомогнат наша българска ваксина финансово с оборудване, с наем на специалисти и производствени мощности. Ще се изплати стократно от горните отрасли при нормални условия.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ама надали.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скоро някой експерт от Медицинската академия би могъл да изобрети нещо полезно.
БАН е хранилка за михлюзи-връзкари.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опоскаха я тая държава. От всяка дупка излезе един учен или доктор, който преди никой не му трябваше. Но сега като има нещо за лапане...давай. Горките мишки.
4
3
 
4
 
! Отговори
Nimportequi преди 1 месец
Може но няма кадърни в бан а само *** връзкари.
3
2
 
6
 
! Отговори
За да можем да кажем преди 1 месец
че сме създали ваксина, трябва да сме я пробвали и да сме се уверили, че тя е ефикасна.
При условие, че такава ваксина все още НЕ Е създадена от наши учени, как бихме могли да кажем, че ще предложим такава още преди Нова година? Дори да приемем, че още утре някой ще изобрети такова нещо, периодът до Нова година не е достатъчен, за да бъде изпробван медикаментът. За ваксина става въпрос, не за мезе за ракия.
Впрочем, Пенка Петрова не беше ли дъщеря на професор от същия или сроден институт на БАН?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте дъвкали една и съща глупост ве! Кат прочета за поредната ваксина и се надървям! И почвам да са празня като стане ясно че ша е готова 2025 година
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е,че работят учените.
Това не означава обаче,че ще имаме българска ваксина или ще премине етапите на тестване.
Доц.Попова трябва да внимава с изказвания като:един положителен PCR тест не значи,че можеш да заразяваш.Защото може да се вземе буквално.