Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме

В "Пирогов" има около 100 медици с коронавирус
Обновена: 30 окт 2020 09:28 | 30 окт 2020 09:25, Александър Попов
338
Проф. Асен Балтов: Хората не разбраха, че започваме да изнемогваме
Снимка: БГНЕС

Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите, завви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента.

"10% от леговия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов.

Още по темата
Той каза, че вчера за 24 часа през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 човека е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена.

Директорът на "Пирогов" каза, че в момента в лечебното заведение има около 100 медици с коронавирус. Повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние.

"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала", каза проф. Балтов.

Той каза, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация.

"Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути", допълни Балтов.

В "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джипи-то не си вдига телефона, ако го вдигне , лекува по телефона. Дори и да се отиде при него, той освен да удари слушлака и да премери температурата-друго какво да напраи??? При положение, че болестта дава пневмонии си трябва апратура и специалисти , с които разполагат само болниците - скенери, рентгени и т.н., така че кръгъ пак се затваря. А ние - добре не спазваме мерки, но вие какви мерки пазите при това развихряне на короната в болницата????
278
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе тоя го гледам всеки ден по различни телевизии, виси по студиата и обяснява колко е зле положението...брат...не ти вярвам! имаш вид на оядена *** окрала един куп пари от тия дето ги лекуваш уж от коронавирус
277
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До Един от народа ; Е, по-добре не може да се каже ! Евала!
276
1
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
такива глупости се правят у БГ-то че ....на човек лошо да му стане !
275
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре, мерките които се взимат са толкова козметични че не личи някой да изнемогва. Докато децата си упчат в клас (особено малките) и фитнесите и спортните зали са отворени няма много полза от останалите мерки. Държавата този път отказва да признае че има проблем така че очевидно докато не затворят болниците ще се преструваме че взимаме мерки
274
7
 
10
 
! Отговори
Гьз глава затрива преди 3 години
Сами се изшихте бе господа експерти. Повече от половин година психясвахте хората("Ама яко..") по всевъзможни канали, какво ще се случи(хипотетично) и сега напълнихте болниците с хипохондрици. Не е редно да скимтите. Дръжте се като герои и отнесете кръста, ако мислите че е непосилно за вас, просто напуснете системата за да останат съвестните кадри.
273
4
 
21
 
! Отговори
Един от народа преди 3 години
И ние през април не разбирахме защо трябва да има КПП-та, защо ни плашехте с чували за мъртъвци и ни налагахте глоби от 300 лева затова, че искаме да разхождаме в парковете.Народът мрази мутромедицинската хунта, разберете го!Работете си работата и се молете на Господ. Ние така правим - вършим си работата и се молим на Господ дано да не опрем до болниците на мутромедицинската хунта!То по-добре да мрем в къщи, отколкото в скапаните болници!
272
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали личните лекари се крият, лекуват по телефона, те не могат на живо да лекуват, та камо ли по телефона. Най-наглите некадърници са крайъгълен камък в системата, и я правят тотално да не работи. Ако човек има каквото и да е да търси специалисти и да си плаща
271
5
 
16
 
! Отговори
НО преди 3 години
НИЕ СМЕ ВИНОВНИ, ЧЕ СМЕ БИЛИ НЕДИСЦИПЛИНИРАНИ!НА НЕКАДЪРЕН ДОКТОР КОСМОСЪТ МУ ВИНОВЕН...МИ НИЕ ОТДАВНА НЕ ВИ ИЗДЪРЖАМЕ БЕ! С ВСИЧКИТЕ ВИ ПРОСТОТИИ!
270
7
 
14
 
! Отговори
ХААХХА преди 3 години
УДАРИХА ГО НА МОЛБА И ХЛЕНЧ ВЕЧЕ!МНОГО БЪРЗО ПРЕДАДОХТЕ ФРОНТА БЕ!!!БЛИЗО Е СПУКВАНЕТО НА БАЛОНА И ТЕ ГО ОСЪЗНАВАТ ЯСНО!СЛЕД ДНИ КАТО СПЕЧЕЛИ ТРЪМП И РАЗОБЛИЧИ ЛЪЖАТА КОВИД, ЩЕ ПОЧНЕ НОРМАЛИЗИРАНЕТО!
269
1
 
15
 
! Отговори
Неставаш Бойко преди 3 години
Всъщност българина разбра, че от ГЕРБ не става нищо. Разбра, че са изтървали положението.Къде са ни ""лидерите"" в този много тежък момент? Скриха се нали? Къде са ни тези толкова кресливи "първи мъже"? Стоят като ТОЛУПИ по къщите си, а положението се усложнява.Язък ти Бойкооо, не ставаш!
268
1
 
13
 
! Отговори
ии преди 3 години
Толупа Балтов ликвидира Пирогов.Защо никой не казва колко заразени медици има във военна б-ца или токуда.
267
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 3 години
народа е виновен защото е *** и се връзва на всичко !
266
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си дойдем на думата! Ние хората сме виновни,за това че здравеопазването е на колене,за това че безразборно се източва здравната каса,за това че има огромен недостиг на медицински кадри,за това че власт имащите освен див популизъм повече от осем месеца нищо адекватно не направиха!Та така толупи,за който не е разбрал-Виновни сте!
265
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "как така една прилична част от докторите са с къщ из Гърция?"-ми те имат къщи и във Великобритания ако е въпроса даже замъци имали. Не знаем дали е верно понеже не сме нито данъчни нито куки, но една голяма част от личните лекари страшно забогатяха на гърба на народа а сега се скатават и не искат на своите колеги да помагат, но това е война и трябва мобилизация освен че трябва проверка на дейността им до сега, вкл. и най вече на директорите и на ректорите на здравните заведения....
264
1
 
5
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
те я продадоха вече държавата !
263
1
 
19
 
! Отговори
И ние също преди 3 години
Ние изнемогваме вече 30 години.. ама политиците не го разбраха! Продадоха ни за жълти стотинки, промениха историята ни, изтрепаха животните ни, унищожиха селското стопанство, леката промишленост, образованието, медицинското обслужване.. Има ли нещо, което не унищожиха, приватизираха, окрадоха? На кого му трябва такава държава? Време е просто да сложим надпис-Продава се! Ама ще ни купят мюслитата.По-добре да обявим война на САЩ или на Германия, та за 1-2 дни да ни превземат...
262
1
 
2
 
! Отговори
дааа преди 3 години
има мн *** у БГ-то да !
261
1
 
8
 
! Отговори
малко преди 3 години
До Анонимен преди мен ми то точно това е номера че те не просто искат да лъжат но и да им се вярва и даже да бъдат издигани на пиедестал, но понеже има много *** за това е така а лошото е че ще завлекат и нас и нашите деца направо на края на света.
260
5
 
22
 
! Отговори
Анализ преди 3 години
От това което виждам и чувам си извадих следните изводи:1. Вирусът е много страшен, заразен и смъртоносен.2. Повечето от заразените нямат симптоми и го изкарват на крак.3. Вирусът заразява предимно нощно време.4. Маските не предпазват от заразяване но е важно да ги носим.5. Децата не боледуват от този вирус но го разнасят.6. От този вирус предимно боледуват доктори, политици, бизнесмени, и известни личности.7. За този вирус няма лекарство но срещу 30 000 долара се лекува за 3 дни