PISA: Българчетата - едни от най-нетолерантните

75% от децата ни имат предразсъдъци и не харесват чужденци
4 ное 2020 14:03, Анисия Иванова
116

Българските ученици са едни от най-нетолерантните към чужди култури, показва проучване на Програмата за международно изследване учениците - PISA.

Оказва се, че българчета знаят чужди езици, но са сред най-нетолерантните в света към мигрантите.

"Тези чужди езици се преподават по такъв начин, че го учиш и заминаваш в чужбина да работиш нещо. Не го учиш, за да разбереш другата култура. Не го учиш, за да разбереш света по някакъв начин на другия, да осъзнаеш колко е ценен", обясни психологът Алексей Пампоров пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът идва както от образованието, така и от самото общество, смятат специалистите. Произвеждаме един малък елит от много умни деца и всичко друго отива по дяволите, отбеляза Пампоров.

Резултатите от PISA по думите му, хващат това, че 75% от децата имат предразсъдъци, не харесват чужденци. Изследването показва, че ние живеем капсулирано в един малък национален балон.

Учениците трябва да бъдат научени да мислят критически и да как да работят в екип, добавят експертите. Непоносимостта към различните, за съжаление, е част от нашето ежедневие. Преди месец в Пловдив ученици нападнаха връстници заради хомофобски предубеждения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете българчетата на мира,ние сме славяни бяла раса с вековна история традиции и култура.Двете ми деца са родени в една държава в Северна Америка и точно по тази причина си ги прибрах в България независимо от всичко но поне съм сигурен,че няма да се оженят за араби и *** и ще си съхранят религията културата и ценностната система....Парите не са всичко.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75% -почти съвпада с процента на функционално неграмотните. Нищо чудно да не са разбрали въпроса децата. И ето ти едно грешно обобщение на умните, критично мислещи...за българските деца, че и за българския народ.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нетолерантността към емигрантите е защитна реакция на нацията-------Ти изглежда не си прочел, че става въпрос за друго, не за мигранти.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,така трябва.Марш на плантацията на памук! :)
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не думай!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво значи предразсъдъци ? Не искат да ги колят талибани ли?
27
2
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Толерантност ли ? ПУСТО ДРЪВО ДРЯНОВО.
26
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
толерантността е слабост. толерантните в Европа и Америка ги бияг, грабят ги и ги изнасилвеат, а те не смеят да се оплачат за да не ги обвини някой, че са нетолерантни.
25
2
 
17
 
! Отговори
Хейтър преди 3 години
Този Пампоров явно не може да осъзнае простия факт - нетолерантността към емигрантите е защитна реакция на нацията. Ако децата са такива - то има надежда да оцелеем. Преди 650 години едни такива мигранти дойдоха и после 500 години не можахме да ги накараме да си тръгнат.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Предразсъдъци" вече се нарича, когато на базата на предварителен опит, имаш готовност за нещо. Когато пуснеш котлона на печката, според новите тенденции за разговор, ти имаш "предразсъдъци" че той е горещ и ще те изгори. Имаш "предразсъдъци", че ако ядеш развалена храна, ще получиш хранително отравяне. Третия пример не мога да напиша, понеже мъди рати трие, само да споменеш нещо свързано с преминаване на граници.
23
1
 
11
 
! Отговори
аман бе преди 3 години
До ЦРНИЯ ГРЪКЕдин път се правиш на македонец,друг път на турчин,сега пък грък!И ти ако знаеш какво си ще е голямо постигжение!Баси тарамбуката сбъркана!
22
2
 
20
 
! Отговори
константирам преди 3 години
Колкото повече врещят обратните,толкова повече българите не ги харесват!
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то е генетично вечеЗа 500 години каква толерантност към чужденците.За тези 500 години някой от толерантмата Европа да е направил нещо? - НеТака ,че толерантността си я заврете ... знаете къде
20
2
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ами да,така си е!Ето,през ден научаваме за български деца,наредили шашки около кръста си и взривили "мирните пришълци"..
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупусти! не харесват пришълци , не чужденци. И то едни от няколко века дето се развяват по нашата територия, че и я доят , като да им е бащения, а една капка кръв не са пролели за България.
18
2
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
като не ти харесва - събирай багажа
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го учиш, за да разбереш света по някакъв начин на другия, да осъзнаеш колко е ценен"Ами учат се западни езици, а през цялото време от медиите се насажда усещането, че България е бедна и следователно долна, същите западни държави биха презирали детето, защото е българин, и световете май не са много равни. Тази представа може и да е погрешна и на отделния чужденец там да не му пука откъде си, но представата я има, насажда се постоянно и това съответно избива.
16
24
 
5
 
! Отговори
Поздравления преди 3 години
Страхотно! Група ксенофоби долу се гордеят как възпитават челядта си в същото. Нетолерантност, диващина и крайно непознаване на останалият свят. Вашето място не е в Европа, а в руската степ. Просто случайно стечение на обстоятелства ви вкара в този съюз. Ксенофоби като вас, са не по-малко опасни от крайните радикалисти.
15
1
 
25
 
! Отговори
Племена преди 3 години
Едно време мореплавателите и конкистадорите не се знаели на какво племе ще попаднеш, като акустираш на брега. Общо взето с толерантните племена знаем какво се е случило.
14
2
 
32
 
! Отговори
факт преди 3 години
в България гостите са длъжни да се съобразяват с домакините, а не обратното