28% от леглата в София заети, кога цели болници ще лекуват от вируса?

Има готовност за до 3 000 легла в "карантинни хотели"
90
28% от леглата в София заети, кога цели болници ще лекуват от вируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели болници на територията на София ще бъдат за лечение на коронавирус като следваща стъпка при увеличаване на заболеваемостта.

Това ще стане при запълване на 50% от всички налични легла, а не само от обособените за Covid.

Още по темата
В София град заетостта на леглата е 28% и те ще бъдат увеличени с около 1000 със заповед на директора на РЗИ, информира днес на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

В Благоевград заетостта на леглата е 53%, в Бургас е 28%, Варна - 23%, Габрово - 40%, Търговище - 41%, Перник - 36%.

В Шумен тя е 65%, зам.-министър на здравеопазването пътува натам, тъй като натискът от болни е голям и има отказ от медици да лекуват.

Има готовност за осигуряване на над 3 хил. хотелски легла като буферна зона, стана ясно на среща на вицепремиера Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Към настоящия момент нямаме необходимост, намерение и планове да настаняваме пациенти в хотели, заяви по-рано днес здравният министър.

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция. Бизнесът обяви готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19.

Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като "карантинни хотели", както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене, и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19, уточни министър Николова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Вицепремиерът уточни, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина.

По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които биха контактували.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Айде стига д тия заети болници. 50% плащат рушвети да хо хоспитализират, за да не седят вкъщи и да чакат линейки ако се влошат.
52
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Сега умират по 10 души на ден, които ги пишат на гърба на вируса, като са заети целите болници ще умират по 500.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гръцка учителка, която отказа да сложи маска в класната стая, бе осъдена от съда на 1 година затвор и лишаване от права за три години
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Щом Мангъров ..."Той е Пътя и Истината и Живота.Жалко, че не се показва напоследък по телевизора, но какво да се прави - жътва му е сега.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ковидон"Наплашените вълни от ковидясали хора само задръстват болниците"Ами да не ги приемат в болниците - в последните дни доста случаи на отказ от прием има описани.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E като са само 28% заетите легла, защо хора ги разкарват с дни преди да ги приемат?
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,кога цели болници...,,А кога ще се събере целия Парламент да работи цял месец без да кръшкат от работа.Все едно лекарите да отидат на работа и след половин час да излязат навън , протестирайки за нещо.И така през целия си мандат.Тия излизания от залата трябва да се водят неявки по кодекса на труда.За две неявки- уволнение.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тракторчъЩом Мангъров не ходи на всякъде с маска и не подкрепя маските знами няма полза от тях.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ускита и водки ще има в хотелите където ще е лечението?
44
2
 
12
 
! Отговори
Хартия преди 3 години
Май верно леглата са само на хартия. И се взимат нарочно леките случай. Тежките - в къщи. И после пациентите са виновни разбира се.
43
0
 
17
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
Най-смешно ми стана като видях как мутрите-хотелиери били изразили готовност да предоставят легловата си база :) А някакъв смшник от някаква измислена асоциация вчера изтъкна че "трябва да договорят финансовата рамка първо" :))))
42
6
 
4
 
! Отговори
Ковидон преди 3 години
Наплашените вълни от ковидясали хора само задръстват болниците без да имат нужда и са виновни за смъртта на истински болните хора за които е имало нужда да получат медицинска помощ.НЯМА лекарства и ваксини за Ковид. Болниците са само за хора които наистина имат нужда. 99% от всичките ковидонци само 1% са тежки случаи. А тези 99% го преболедуват на крак без НИКАКВИ лекарства нито лежане в болници. Хората от други болести страдат и са ощетени от тази ковид лъжлива паника.
41
1
 
5
 
! Отговори
до38 преди 3 години
ИЗЛЕКУВАНИ да се чете ОЦЕЛЕЛИ, лекуват св депутатите, хората оцеляват в къщи или на работното място.
40
7
 
5
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Всичкото ***, що беше 4 месеца на протеста срещу Борисов, да му се отказва помощ! Да ги издирят кои са по снимките и записите!Не може да се погазват мерките и после да те лекуват с парите на данъкоплатците!Качват болният протестър с на Деса - Мерцедеса, Радевото ще му мери температурата с кожения термометър, Бабикяната ще вие вместо сирена!
39
1
 
3
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
Дядо Коледа кажи ми,мога ли да моля аз -за хотели карантинни,ваучери за всички нас.И Снежанка остави ни,имам си една мечта -във хотелче за ковидни,доброволка да е Тя.На море командировай,малко весело джудже,със чували много, много,ще ни трябват занапред ...
38
7
 
6
 
! Отговори
тракторчъ преди 3 години
Щем - не щем, ще трябва да преминем през тази "вълна".Просто спазвайте елементарните препоръки на Здравното Министерство- Маски- Ръкавици- Дезинфектанти- Социална дистанцияи по често миене на ръцете, особено като се приберете у дома, и преди всяко хранене.По възможност избягвайте обществения транспорт, особено в малките градове, разходките са плезни!Ами, в общи линии туй-то.Не е толкова сложно!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3810 дена на апаратна вентилация - изкуствено дишене, на легло, трахеотомии и какво ли още не - всичко това не е ли лечение?!
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 21Все едно да кажеш, че всички, които са живяли здравословно, един ден са умрели.Дай да ги спазваме тия мерки, да правим каквото трябва, пък да става каквото ще, толкова ли е трудно?!
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ама ''вируса'' лекува ли се, понеже чух, че нямало лекарство за него?!"Ти па, как да няма лекарство, нали от МЗ всеки ден рапортуват - толкова починали, толкова ИЗЛЕКУВАНИ. Те няма да те лъжат и подвеждат да казват "излекувани", ако няма лекарство, нали?
34
3
 
6
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Ама ''вируса'' лекува ли се, понеже чух, че нямало лекарство за него?!