Ангелов: Антигенните тестове ще са безплатни за гражданите

Министърът призова да не се ходи излишно по болници
6 ное 2020 20:20, Нели Христова
26
Ангелов: Антигенните тестове ще са безплатни за гражданите
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се включването и на Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ-тата) в София в помощ на болниците на фона на усложнената обстановка заради пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг пред "Св. Анна".

Още по темата
Той отбеляза, че има проблем в комуникацията с общопрактикуващите лекари.

"Те също носят отговорност за действията си и нямат право да откажат преглед на пациентите си. Всеки, който се почувства спешен, може да дойде в болницата с линейка или собствен транспорт. А най-важното нещо е да носи маска", добави още той.

Министърът подчерта още веднъж, че тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите. "Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента търсим най-добрия антигенен тест и съответно на най-добрата цена", каза проф. Ангелов.

Фургоните, в които ще бъдат разположение пред големите болници, ще бъдат осигурени от съответните лечебни заведения.

По думите му ходенето излишно до болниците би допринесло за разпространението на заразата и отправи апел да не се правят тестове, ако няма симптоми.

"Препоръчвам на гражданите да не извършват тестове в състояние, в което няма никакви симптоми. Обикновено в много голям процент от тези случаи тестовете са отрицателни. Местата, на които се правят подобни тестове, представляват голям риск", каза още здравният министър.

"Радва ме цифрата на излекуваните днес", каза проф. Ангелов. Според него в София леглата в болниците са обезпечени, когато се наложи болнично лечение - около 3000 легла, 12 000 общо за страната.

"Ремдесивир" в страната има. Този, който казва, че няма, трябва да обяви какви количества е заявил към РЗИ, а от там да кажат защо не ги е получил“", каза още здравният министър по отношение сигналите към медиите, че има лечебни заведения, в които лекарството липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Селендуров преди 3 години
Защо са безплатни само за гражданите?! Аз като съм от село трябва да плащам ли!?
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баи ставри много ще хареса - ангелов
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОц.Мангъров ми липсва.Скоро не давал акъл по телевизията!
22
1
 
1
 
! Отговори
На който трябва, Соф преди 3 години
Считано от 14.10.2020 г., Столична РЗИ обявява следните допълнителни телефонни номера, на които в интервала от 08:30 до 19:00 часа, в делнични дни могат да се задават въпроси относно COVID-19: 0895579976, 0889229631, 0884488018, 0882440523, 0889440469, 0895579969, 0895579970.След 19:00 ч. въпроси относно COVID-19 можете да задавате на телефоните на Координационния център: 0893 540 079 и 0893 540 080
21
2
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Не антигенните са само за ориентация някаква, те хващат единствено при симптоми, не се признават за карантина, нито за болничен лист, единствено че са по бързи и донякъде верни
20
1
 
3
 
! Отговори
Да да преди 3 години
Едно ще ви кажа. Мои роднини много близкк двама млади под 30г семейство леки болки в гърлото, втрисане, болки в мускулите без темп. Момчето със загуба на обоняние. Звъннаха на лл да ги прегледа - не можело, да отидели за пср. 180 лв по късно са положителни и 2мата,лечението им домашно за 10на дни е около 140 лв на човек.Та лл нииииищо не вършат. Дори не преглеждат вече. Тъ. Пи канцеларски мишки. Изписват по телефона.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правихме антигенни тестове, преди ПСР-ите. Антигенните излязоха отрицателни. Нормално - с тях не се открива зараза. ПСР-ите на следващия ден бяха положителни. Никакъв смисъл няма от първите поне в началото на заболяването.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕТВЪРТИ час звъня на ВСИЧКИ телефони на РЗИ! Снощи звънях и на дежурните им телефони! Или заето или никой не вдига!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неадекватчо пак излезе и се изцепи пред медиите. От ние трябва да тестваме за да разберем мащаба на ситуацията, мина се на тествайте се в краен случай, че ми е лошо за репутацията.Средно положение явно за него няма, а всички разумни лекари са точно там като мнение...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя, който цъка минуси на пост 9 за зъболекарските автобуси, нека се обоснове- нямало е такива автобуси или не сме се върнали 40 год. назад?
15
3
 
5
 
! Отговори
АЛЛОООУУУ ДНЕС преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПУСНЕТЕ СТАТИЙКА ОТ МАНГЪРОВ??? НЕЩО ЗАМЛЪКНА ЧОВЕЧЕЦЪТ ОТ АБВ.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, това хубаво го измислихте, дано да се реализира. Какво правим обаче със заразените учители и училищата, които си остават най-големите развъдници на зараза?
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Сега ще те чуят мънгаровци и чобановци и ще те атакуват, че затварянето, маските, дистанциите и пр. не работят.По нашия край се чува, че в едно училище са починали 2 учителки, директорът се е карантинирал, но ПСР тестове не са направени на другите учители. За училището не коментират дали е минало онлайн.
12
2
 
4
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Едно време с кибритени клечки в училище ни вземаха отзад проби за ***. И те бяха без пари. Значи може масово да тестват
11
2
 
1
 
! Отговори
В. Узунов до 11 преди 3 години
Сега по добре ли е?
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази сутрин почина моя близка от ковид, точно както го описват, без придружаващи заболявания. Вчера уж имаше подобрение. Когато на човек му се случи, разсъждава по друг начин.
9
1
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Явно ще ходя от Кривунделово до някой...фургон в Софето да си правя тест за...интелигентност;за друго не ми...требе.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време зъболекарите обикаляха с оборудвани автобуси по училищата. Върнахме се 40 год. назад.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само седмица след началото на учебната година Чехия премина психологическата граница от 1000 нови случая за ден. Това стана на 8 септември. Последваха десетина дни, в които броят на заразените дневно се движеше малко под и над хиляда. На 17 септември числата отново подскочиха 3125 нови случаи на COVID-19 само за ден. На 21 септември министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка. Той каза, че иска да освободи място за някой, който може да направи повече.Последвай примера му!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. И после се чудят за бройките. Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак ще е под въпрос, заради финансовата страна на въпроса.

Спонсорирани публикации