Бременни в безумна ситуация - обикалят и се молят за лекарство

Спасяващи плода медикаменти отново изчезнаха от аптечната мрежа
10 ное 2020 14:48, Красимир Ангелов
31

Бременни останаха без животоспасяващи инжекции, защото те се насочват за лечение на ковид болни.

Медикаментите "Фраксипарин" и "Клексан", които разреждат кръвта и помагат и на бременни да задържат плода си, от години се намират трудно по аптеките, въпреки непрестенните сигнали. Сега, когато се прилагат и при лечение на ковид инфекцията, на практика са невъзможни за откриване в аптечната мрежа.

След дълги обиколки по аптеките Теодора Тодорова дори чува от фармацевт фразата "Сега ли намерихте да забременеете".

Още по темата
"Това, което ме провокира да напиша поста е безумната ситуация, в която изпаднах - дни наред да обикалям за лекарства, които са ми предписани и навсякъде да намирам отрицание. Никъде не ги намерихме по аптеките. Успях да се сдобия с тях след поста", коментира Теодора Тодорова "България сутрин".

Медикаментът е задължителен за жени като Теодора, които страдат от тромбофилия.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов коментира, че проблемът с тези медикаменти не е от сега, а от доста време, тъй като очевидно количествата, които се доставят в България, са много по-малки от тези, които се търсят.

В поста си Теодора изразява недоволство, че такива медикаменти има в болниците, медицински сестри ги търгували "на черно", а други лекарства като аспирин също се намирали трудно заради презапасяване от страна на хората.

"Болниците трябва да се зареждат приоритетно и най-вероятно това е идеята, защото те лекуват много тежко болни хора и там трябва да ги има тези лекарства. Не мисля, че има търговия", заяви от своя страна Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него хората вече не се презапасяват с лекарства, а ги пият наистина, защото има много болни.

"Пазенето на една опакова не е причина за дефицит, причината е изначалният недостиг", категоричен бе той.

След публикацията на Теодора Тодорова във Facebook е създадена група за бременни с тромбофилия, в която те да си разменят и продават лекарства.

Самата Теодора сподели, че е успяла да намери лекарства за следващите 2 месеца и половина, благодарение на майки и фармацевти, а след това се надява да намира кутия по кутия и призова всеки, който може да помогне, да се отзове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
До 8,18,19,20 преди 3 години
Как може да сте толкова злобни и нагли? Чувате ли се изобщо какви ги говорите? Ако все още нямате деца моля не се размножавайте. Нито витамини Ц или Д са изчезнали от пазара нито селен. Като искаш Вит Ц яж лимони бе разбирач, ако искаш мога да ти пратя малко имам и Вит. Д и Ц като толкова неможеш да си намериш. Тромбофилията била дефектен ген ми пич на теб мозъка ти е дефектен моля повтарям не се размножавай вреден си за здравето на хората
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко добре, но като бивша бременна доскоро, мога да кажа, че всички медикаменти си ги има. Ако в една, трета, пета аптека няма - на десетата ще има. Вложете времето си в нещо конструктивно, каквото ви трябва го има, но за някои шансът да се покажат по ТВ не е за изпускане. Използвайки децата си, защото ги мързи да обиколят малко повече от нужното това е най-грозното. На мен ми казаха вчер, че памперси номер 2 няма да има скоро. Поръчах ги от Англия, не постнах бебето с излияния А4 формат.
22
2
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До Анонимен Като ти чета комантара, май твойте гени са дефектни и си необратимо декотрикиран.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТочно! После децата на тези "някакви си бременни с дефектни гени" ще им изкарват пенсиите. Нека Бог да ви мисли!
20
0
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Така е, защото *** ги изкупуват "да имат за всеки случай".И стигаме до ситуацията, че на едни хора, които не се нуждаят от тези лекарства аптечката е пълна и им изтича срока на годност, а други, които се нуждаят страдат и умират, защото някой се е презапасил без да има нужда.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А после ще ми ревете, че нацията загива и няма деца. Е, с такова отношение към бременните няма и да има! България просто не си заслужава децата!
18
19
 
1
 
! Отговори
! преди 3 години
Сега в тъази пандемична обстановка където КОВИД-19 убива стотици на ден ни занимават снякави бременни. По аптеките изчезнаха и витамините Ц ,Д, СЕЛЕН и други срещу КОДИД-19 а ни занимават с някакви си бременни.
17
7
 
1
 
! Отговори
Порицан преди 3 години
Същите тези бременни сложили ли са си ваксината за маточната шийка, която Юлиан Вергов слага на дъщеря си и рекламира? Важно е!
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво осмиС вродена тромбофилия, ама много желае да си продължи дефектните гени тая. И то ако може така баш по време на пандемия. малко мисъл
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е важно хепариноподобните антикоагуланти да не се ползват повече от 10-12 дни без лекарски надзор и то не какъвто и да е лекар ами специалист които е прегледал и взел под внимание резултатите от изследванията на конкретният човек .Това е много много важно защото рискувате да направите кръвоизлив в мозъка от неконтролируемата употреба на антикоагуланти.Никога не смесвайте различни такива в опит да получите по-бърз или силен ефект.Резултатът може да е фатален.
14
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Хайде стига,че си спомням какво мазало беше при Виткова по време на управлението на Виденов.Никога вече БСП на власт.Стига ни пандемията.
13
0
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ами нискомолекулните хепарини като клексан, фраксипарин и др. винаги са били с рецепта.
12
2
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Защо обикаляш.Онлайн е ефикасно търсенето.Всяка верига има маркетингов отдел и могат да те упътят.Аз посещавам лично няколко аптеки, от различни вериги, в които фармацевт ми прави справка и ми поръчва медикамент, ако го няма в наличност.Изолирани една от друга за сега са само тия на Марешки.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието пак е мисирско.Защо притеснявате бременни жени, бе?Отнася се за бременни с кръвно заболяване. Не са голям брой и има как да им се помогне.
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми щом Вашата държава не може да ви осигури лекарства ей го Одрин че и по ефтини са даже и другия път бягате да гласувате като овце бун.. аци с вас
9
2
 
10
 
! Отговори
кога ще ги стигнем преди 3 години
Голям проблем е и наличието на 1000 аптеки без никаква връзка една с друга. За да откриеш дадено лекарство се налага да ги обикаляш една по една
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСПКогато номенклатурите на БКП и техните наследници (демократи) върнат апартаментите около Докторска градина и в блоковете на БОДК, както и виличките в Бояна и Драгалевци, тогава анализирай пачките и кюлчетата. А иначе е факт, че проф. Стоименова отдавна предупреди за задаващия се дефицит, но тогава и пратиха прокурорска проверка...
7
10
 
6
 
! Отговори
запознат с нещата преди 3 години
Откога пък Клексана стана лекарство специално за бременни ... И кой и даде трибуна на тази лейка
6
6
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Важното е да има пачки и кюлчетата за гардеробите на ХЕРАКОВСКИЯ....
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагала съм си фраксипарин по време на бременност и знам колко важен е. Не мога да разбера защо не започнат да го продават с рецепта, още повече, че той е на еднократни инжекции, хората които го купуват знаят ли къде и как се поставя?!! Пълен абсурд да купуваш лекарства, без да са ти изписани. Но всичко тук е печалбарство