Синдикати предлагат 1950 лв. начална заплата на лекар

Настоява се заплатата на медсестрите да стане 1300 лв.
10 ное 2020 16:37,
40
Синдикати предлагат 1950 лв. начална заплата на лекар
Снимка: БГНЕС

Началното възнаграждение за лекар без специалност да бъде 1950 лева, настояват секторни синдикати, които искат  трайно увеличаване на лекарските заплати. Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинската федерация "Подкрепа" внесоха в Министерството на здравеопазването проект на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", пише вестник "Стандарт".

Синдикалистите предлагат в колективния трудов договор да залегне между 40% и 60% ръст на стартовите заплати.

Предложението е началната основна месечна заплата за лекар без специалност да не бъде по-малко от 1950 лв., 1300 лв. за медицинските специалисти по здравни грижи, а именно медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници, и 900 лв. за болногледачи.

Синдикалистите приветстват отпускането на 1000 лева за работещите на първа линия, но отбелязват, че липсва ясна дефиниция за понятието първа линия.

Подчертават, че това е решение за една година, затова смятат, че най-справедливо е ръстът на възнагражденията да стане именно чрез договаряне на нови минимални заплати по категории и персонал в колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Здравеопазване ли?! преди 3 години
Освен че трябва да се вдигнат заплатите, трябва да им се забрани частната практика извън болниците, освен при посещение на пациент, защото половината са се заврели по разни дупки и пръснати из целия град и докато ги намериш ставаш тотално зле. Навремето си имаше и стопматология в бониците и всичко си работеше перфектно, а сега е ХАОС..приемат те в спешното, наливат ти една банка и после айде върви си търси гастро-мастро или там какъвто ти трябва доктор по частни кабинети из града?!
35
0
 
4
 
! Отговори
Мъррр преди 3 години
Тъжно е... един лекар за да стане истински такъв учи с години, в които хората като нас ходят на дискотека, на моренце и т.н. Според мен сумата е малка, но тук говоря за лекари, които наистина се посвещават на тази професия, това е призвание и НЕ Е за всеки, навъдили са се всякакви посредстевеници с диплома за лекар, които петнат името на тази иначе благородна професия ...
34
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Как ще сравняваш арматурист с лекар бе брато. Вие в час ли сте въобще. Навсякъде в т.нар. цивилизован бял свят лекар е една от най добре платените професии, вие чакате в Бг да ви работят млади лекари за по 500-700 лв заплати. Системата върви към своя край, но четейки такива мисли като на номер 10 си мисля че е напълно логично..
33
0
 
2
 
! Отговори
Кобургсакски преди 3 години
С този чип в главите ни няма да се оправим! Крадеца вика дръжте..Всеки докопал се до възможност за далавера е краднал!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде в Европа заплатата е според ценза а не зависи от кл.пътеки и избор на екип Ако ще да си върхът щом ценза ти отговаря на определени критерии това получаваш Цялата система тук е грешна
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари Лекуват по Телефона, Съдий Съдят на Видео ....и Ватмана ИСКА да кара Трамвая от Балкона си , и Хлебаря ИСКА да меси хляб във Спалнята си .....
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Лекуване по Телефона нека вземат началните 1950 лв по Пощенски Гълъби
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Hoes and tricksНяма лекари и сестри при такива заплати на синдикатите. На кой ще ги дават.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 24Тогава частни дружества и само платено. Който има кинти ще се лекува, който не, остава на билков чай.
27
1
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Вижда ти се много голяма исканата заплата ли?Комунизма иска безплатно здравеопазване, а не безплатно да работиш като лекар.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма ги лъжехме,че работим. Те ни лъжеха,че ни плащат.Факт.Сега всеки преглед е остойностен.Написали са 10 лв. за преглед в ковидзона на ДКЦ, например.Може да е малко, но знаеш,че ако прегледаш 10 души, ще изкараш 100 лв.А колегата ти, ако прегледа 15 човека с право ще му платят с 50 лв. повече.Какво те е ясно.Работиш- плащат ти.Не работиш- не ти плащат.Помним как ни ругаеха пред кабинетите сестрите като идваме в края на работното време-" сега ли намери да се преглеждаш? Ит.н.
25
4
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
И какво ако не са търговски дружества.Ще им насипят пари от някъде ли?Ще се изправят два буса с майките на Мая и лекарите има да чакат от бюджета за пари за апаратура и лекарства.( Заплати не им се полагат според идеите на комунизма).Вместо да имаме няколко работещи добре болници, ще имате отново старите батаци.
24
6
 
4
 
! Отговори
Попуидиотолист преди 3 години
НАЧАЛНА ЗАПЛАТА ЗА ЛЕКАР 69420 ЛЕВА НЕЗАБАВНО!МЕДИЦИНСКА СЕСТРА 66666 ЛЕВА!НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ПОНЕ 20 БОНА ПЕНСИЯ, БЕЗПЛАТЕН АСИСТЕНТ, КОЛА И ВИЛА НА МОРЕТО!Образование, Здравеопазване, дентални услуги и гориво безплатни за ВСИЧКИ! ВЕДНАГА!И махнете тия данъци най-накрая! Писна ни да плащаме!
23
1
 
2
 
! Отговори
Hoes and tricks преди 3 години
До Анонимен 5Лидъл не плаща заплатите на лекарите."Бойко"/Държавата не плащат заплатите на касиерите в Лидъл.До Анонимен 9Нямаш идея явно какво са средна и минимална заплата. Въобще не съм сигурен, че имаш идея какво е заплата и на кого кой му я плаща.До всички коментиращиИмате базова грамотност за каквито и да са граждански въпроси съизмерима с тази на хамстер. Засрамете се и марш на работа, стига сте давали акъл.
22
2
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Ама болниците са търговски дружества, те са в абсолютен недостиг на средства, половината общински болници са във финансов колапс и пред фалит.Няма от къде да вземат тези пари, защото трябва за консумативи, лекарства,битови сметки и т.н. и каквото остане за заплати.Просто болниците трябва да престанат да са търговски дружества, реформа от основи, другото е празни думи.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** гениите в коментарите. Вие измислихте нов икомически модел. Боли ме главата чак от летящата ви мисъл.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз смятам , че не трябва да се разпределят повече от 40 % през бюджета и когато намалява заплатата в реалният сектор трябва да има намаление и бюджетния . Разбира се то може да стане и със съкращение на служители от бюджетната сфера .
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това може да е начална заплата на медицинска сестра - не на лекар. Минималната на лекар трябва да е 2500 лв. Помислете какво рискуват и дават от себе си тези хора!!!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДанък МПС, ГТП, винетка, каско къде ги оставяш?За гориво, консумативи, труд отделно.Нямаш ли едно 1500 лева годишно за колата хич не се качвай на нея!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нападателят ще взима заплата в "Лудогорец" с 10 000 евро по-голяма от тази, която получава в "Каляри". Месечното му възнаграждение в Разград ще е около 50 000 евро, докато в Сардиния то е към 40 000 евро.