Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

Возят тежкоболни с хеликоптери, ако има нужда
Обновена: 11 ное 2020 15:06 | 11 ное 2020 14:50, Веселина Йорданова
209
Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да има недостиг на линейка, лекарство, легло за болни от коронавируса.

"Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви министър-председателят по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет.

Още по темата
В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. "Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", заяви министър-председателят.

Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", изтъкна министър-председателят.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната система с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент.

"От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Бе затвърдена позицията, че за да са правилни решенията и в името на здравето и живота на гражданите, те трябва да стъпват на науката и резултатите от изследванията, както изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
7
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
Изплашихте хората най напред ,а сега добрия чичко са намесва и нарежда да ги успокояват за да покаже кплко добре се грижи за хората Пълно падение
93
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Колко от преживелите българи ще останат след евентуалното преминаване на епидемията?Аз лично нямам търпение да отворят границите за да си тръгна въпреки че от 10 години се опитвам да си внуша че и тук може да се справи човек стига да има желание!Оказа се че 80-те % от съучениците ми които напуснаха територията на 18 години са били прави, а аз съм *** идеалист, който вярва в трезвото мислене на сънародйниците си!Няма оправия! Избрахте си го достатъчно пъти за да изчезнете! Сбогом!
92
0
 
5
 
! Отговори
Комунистите преди 3 години
вашия човек командва Боко - вие какво искате още? Стана си на вашето. Сега щели сте да ***. Ами айде уточнете се. С Мънгаров или против Мънгаров. Не може и двете и все Боко да е виновен.
91
1
 
6
 
! Отговори
Лили Иванов преди 3 години
В шкафчето му имаше пари,колкото са заплатите на всички лекари,сестри и санитари в България ,поне за два месеца.
90
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цвилите ли ? Цвилите ли ? М ? Ще цвилите още доста дълго,*** ! Умирам от кеф да ви чета агонията! Щом простаците вият,значи всичко е наред!Бойко им бил виновен!В Русия Путин ли е виновен,Тръмп,Макрон,Меркел ???Хахаха,неграмотни глуп***ци,гов?да,плуж***ци,тръгнали да дават акъл.Кои сте вие бе,нужници негодни,какво постигнахте? С какво ще се запомните? С АНОНИМЕН ,който в миг на гениалност откеил топлата вода във форума! Какви чекмеджета и джипки ви се привиждат?Борисов ви спаси бе,търмъци!
89
1
 
8
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Неукия , разпоредил да няма недостиг на лекари. Е то затова ,няма лекари и сестри,защото не искат ,да им заповядва неграмотен човек и да изисква ,да работят без пари.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Призрак броди из страната,призракът на Бойковизма!
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Дариткова и МаHафчийски топ лекарите на Герберастите дали са на 1ва линия по болниците или са на почивка в Гърция???
86
1
 
9
 
! Отговори
Бай Х бори короната преди 3 години
Колко са смешни.Проспаха цяло лято а сега иска като нареди и хоп,всичко да е по ноти!Вируса да не е като Ръбъла-скачай и той да скача.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусната банкянска мижитурка дали чете мнението на народа за себе си??Или той вече каза че не ени харесва и не му пука.Все пак след няколко месеца ще си замине при откраднатите милиарди в чужбина да си ги харчи, докато българите измират масово!
84
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Боко!Най адекватния в държавата!
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бокаса,а оня полуживият Миг-29,оти не си го включил в заповедта за "превоз"???
82
1
 
2
 
! Отговори
Полезен ход преди 3 години
на Боко беше да привлече специалиста на Радев, доцент Мънгаров. Може да се каже че това е най-ефективната МЯРКА в овладяването на коронавирусната инфекция. Вече няма противоречие между институциите - всички са съгласни, че ковид19 няма- само леко грипче, легла има, лекари има, аспирин има, чай има ... Комунистите могат да са спокойни и да замълчат - техния човек казва на Боко какво да прави.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Селянин с колелоДариткова е ходила да даде плазма,обаче докторите са казали че не става,тъй като ако се прелее на друг човек ще го обременат генетично с тъпота.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров чу ли?
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Тиквата трите Ч-таЧекмеджеЧувалЧерковно опяване
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутро Крадлива милиони те пролкинат всеки ден!!!Има за теб и за внуците и за техните внуци!!!Както изчезна рода на Тато - остана един пропит полужив внук да се излага по телевизиите, така ще изчезне и твоя прогнил крадлив род!!!Роднинска връзка с Бойко Методиев Борисов е срамна и антибългарска!!!Всички от този род трябва да бъдат позорно прокудени с отнето имущество!!!
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре ще разпореди на вируса да напусне България.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ам чи ко прай цяло лято бе? С Жипката обикаляше селата
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, така ако ставаше. Идва премиерът и казва: "забранявам недостига" и хоп, от утре имаме всичко. Направо да забрани бедността и нещастието. Да забрани и Ковида и утре да го няма. Отделно, ясно е и е напълно доказано, че разлика в смъртността в Европейските държави няма! Ако в България има много умрели и малко заразени, то чисто и просто заразените не се откриват. Което е най-големият проблем, защото никой не ги поставя под карантина и т.н.