Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!

Возят тежкоболни с хеликоптери, ако има нужда
Обновена: 11 ное 2020 15:06 | 11 ное 2020 14:50, Веселина Йорданова
209
Борисов нареди: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да има недостиг на линейка, лекарство, легло за болни от коронавируса.

"Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви министър-председателят по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет.

Още по темата
В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. "Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен", заяви министър-председателят.

Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. "Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно", изтъкна министър-председателят.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната система с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент.

"От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението", отчете Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Бе затвърдена позицията, че за да са правилни решенията и в името на здравето и живота на гражданите, те трябва да стъпват на науката и резултатите от изследванията, както изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех,че ми стана едно спокойно като чух заповедите на крадеца,че ми е осигурил легло,линейка че даже и Хеликоптер! Маааа-маааа-ти и нарцис крадлив!!!
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завчера Джим Кери му се обади...,а после и маг Светлина!Диетата е телешки пържолки със суджук и филе елена..
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този като Хитлер 44-а година праща несъществуващи армии срещу врага!Бойко мутро селска, можеш да нареждаш колкото си искаш, но разграбената от теб държава няма магически да се надигне в кризата.Бойко методиев Борисов е отговорен за всяка смърт от липса на медицински грижи!И внуците му ще носят срама от алчното и некадърно управление на дядо им!!!БОЙКО БЪЛГАРОYБИЕЦ!!!
71
0
 
10
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
До АнонименААбе,верно.Дариткова даде ли плазма,тя преживя коронката.И Корнелия,и бат Бойко.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ дай с личен пример. Качвай ги в джипката и помагай на Бърза помощ. Всички имат шоф. книжки от НС. И джипове, е някои са на жените им, ама това др.тема.Какво стана с хотелите? Ще има места за всички. Викнете доктори от чужбина.
69
4
 
4
 
! Отговори
Присъствието на преди 3 години
Мънгаров на този съвет при Боко дава много надежда и увереност на българския народ. Да привлечеш предател в редиците си е най-силния стратегически ход, който да запуши устите на комунистите.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на лекари може нали?
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, добре нарежда фюрера! 300 часа извънреден труд, годината вече е 26 месеца! Честито на осветените!
66
0
 
15
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
Накъде ще ги возите,към гробищата ли?То няма лекари и апаратура,или ще ги возите към правителствена и ВМА.Закрихте масово общински болници.В моята община няма дори и спешна помощ-ако една линейка се брои за такава.Бог да пази измъчените ми сънародници.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Каква е разликата Май не си в час "вие у дома си легло нямате ли". Никой ама никой на тоя свят няма доброволно да се настани в болница ако е здрав, не става въпрос за 40те хиляди заразени, а за тия 1000 на ден дето търсят кислорода във въздуха.
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние не искаме крадци в управлението !
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Което аз за 11 години съм откраднал , вие дори не може да го преброите"Бойко Борисовски
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега ще видите вие колко много хора ще измрат!Ама яко ще измрат!
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения случай в който искам да чуя името Бойко Борисов е в съобщението за изпълнена смъртна присъда!!!
60
8
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
разкарайте Мангъров, само пречи.
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антилекарката Дариткова, защо не е на 1ва линия , а се плюнчи в парламента от кого има още за крадене?!?!
58
9
 
11
 
! Отговори
кака Куна преди 3 години
Бат Бойко бди над нацията, като орел, а едни лешояди си правят пир по време на чума и с вдигнати юмручета блъскат по държавността за да я разбият, защото не е скроена по техен образ и подобие ... само че за такива като тях народа е казал, че тези дето копаят гроб другиму сами падат в него ... !!!
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление обаче по смъртност се нареждаме на челните места. Явно има нещо сбъркано в мерките и начина им на прилагане.
56
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия като има строги мерки защо има рекорден брой заразени и починали?
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами и аз не сикам да има недостиг. Друг е въпросът каква ще е реалността.