Проф. Балтов: Кръвната плазма и ремдесевир не са панацея

България е заявила интерес към три ваксини
12 ное 2020 11:23, Александър Попов
60
Проф. Балтов: Кръвната плазма и ремдесевир не са панацея
Снимка: БГНЕС

Лечението на COVID-19 с хидроксихлорокин, ремдесивир и кръвна плазма се прилага само по решение на лекар. Тези препарати не са безопасни и не са панацея, заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Не всеки, на който е прелята реконвалесцентна плазма, се повлиява добре. Необходими са специални китове, с които се доказва дали в плазмата има антитела. Ако те липсват, плазмата може да утежни състоянието на пациента, допълни той.

Още по темата
По неговите думи ремдесивирът е тежък препарат и има ограничени действия, има и странични действия. Лекарят трябва да прецени дали е подходящ за съответния пациент, каза Балтов.

Директорът на "Пирогов" допълни, че натискът върху болницата е намалял до 1/3, след като все повече болници разкриват Ковид отделения.

Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти. Това заяви проф. д-р Асен Балтов.

Проф. Балтов подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения е във вход от петък и продължава и в момента. „Всеки, който е успял да обособи етаж или отделение го пуска в действие. До края на седмицата ще имаме 400 легла за интензивно лечение и над 3000 за тежко и средно болни“, каза директорът на „Пирогов“.

По отношения на бързите антигенни тестове той обърна внимание на следното:

„Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест. Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията и така да дочака резултатите от PCR теста, препоръча проф. Балтов.

Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия за човека и за обществото, а започването на кортикостероид, когато не е показан, може да доведе до смърт, защото води до понижаване на имунитета, подчерта пък министър Ангелов.

Той призова да няма запасяване с лекарства.

"Още 4300 флакона ремдесивир са пристигнали, като те са вторият транш на доставката за ноември. Очаква се и разпространението на 60 хиляди опаковки азитромицин в аптечната мрежа", посочи още министър Ангелов.

България е заявила интерес за три от разработваните ваксини, като те няма да влизат в имунизационния календар на страната. Предимство за ваксините ще имат хората над 65 г., рисковите групи и медиците на първа линия. Ваксинирането ще бъде доброволно.

"Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира техните високи европейски качества на надеждност", каза здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панацеята е ясна! возят Балтов д джипката и му показват хубавата маркировка на поредната псевдомагистрала.
52
0
 
1
 
! Отговори
ksarax преди 3 години
така е, те са за специални хора
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвайте да лекувате с ивермектин, там е истината!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички професори ще кацнете в крайна сметка на доцентския (Мангъров)
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ремдесивира не е панацея " - защото струва по 2400 Долара на 1 човек ! Държавата закупи Само 260 дози и ще има само за най- Важните !другите чакайте линейката ,или агента в черен костюм и дървена кутия-житце,китка и питка
48
2
 
2
 
! Отговори
Не сте прав преди 3 години
г-син Борисов! Вие го видехте че е гаден този грип и решихте да ни покажете, че всеки може да е съчка, та назначихте Мънгаров да лекува. Моля за справедливост. БСП рите, протестиращите и тям подобни фенове на Мънгаров - пращайте ги на него. Пък нас дето ви признаваме, че се справяте с кризата и слушаме генерал Мутафчийски - пращайте при него във ВМА.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и двете трябва да се приложат до 5-ия ден.а не след 12 ден от разболяването
46
0
 
0
 
! Отговори
шш преди 3 години
До Добре чеВоенна а фигуранти в лечението но ковида-провери лежащо болните
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се доставя плазмата от София до провинцията?
44
0
 
1
 
! Отговори
CT преди 3 години
"във вход от петък" - в кой вход е?
43
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Еми професорите като Балтов слушат какво говори доцент Мангъров и повтарят след него.Наскоро чух Мангъров да казва, че кръвната плазма не "този куршум, който се очаква", и че няма такова лечение, каквото си представят пациентите - да му дадат нещо в болницата и да му мине.Сега професорът гледам казва същото! Ай да му се не види и умните професори до един!
42
3
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Европеец, ти май не си наясно, че българия не е Европа. Нито Китай, нито Русия. българия е една дупка с търгаши и управление от простолюдието. Иначе, хубав коментар сс много минуси. Отделен е въпросът, че аз определено искам най добрата ваксина - китайската. И ще я получа. Решенията за ремдесивир и предплатената ваксина не са научни, а политически. Калинките в Брюксел са абсолютно същите като нашите. Същата прослойка. А урсула и шарл са много подходящи за първа страница на Шарли.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ви казах. Този е в жипката.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров ясно ви каза -НЕ ГЛАДУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ .ааа гласувайте де ;) Човека е с дългогодишен опит при тези грипове а не боко последния по всичко подарил залива Росенец на Ердоган.
39
4
 
2
 
! Отговори
Добре че преди 3 години
са Пирогов, ВМА и Александровска иначе всичките ще станем на съчки.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика не е възможно дори и да беше 100 % лекарство. Очакват се около 2 милиона болни за 1 година или както пише някой и това са огромен брой лекари само за преливане.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелеее...... ама верно е в джипката това животно! Качил е и Балтов, и здравния министър.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете я вече тази статия. Този сега се вози в жипката.
35
1
 
4
 
! Отговори
Що преди 3 години
Незнам, пичове не се умира само от ковид, в страста си на власт имащите намесиха и болниците да краднат от ЕС парици, закриват големи звена във всички болници да откриват ковид отделения, и 2000 души умрели от ковид са нищо с това което ни очаква... трансплантирани, сърдечно съдови, онкологични, диабет.... И спрете на вече отразен болен да го броите за нов след всеки пореден тест които му правите....европа ще Ви хване... Боко да спред да се прави, че той си дава от джобните, той е служител!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Създавате само паника! Правите излишно тестове срещу много пари, а в аптеките няма простите антивирусни препарати. Къде ви е аналгин-хинина, къде ви е хидроксихлорокина? Защо не закупихте евтините и достъпни за домашно лечение медикаменти, а се хвърлихте на най-скъпите? Справянето с този много по-безобиден от свинския грип вирус трябва само да започне навреме в домашни условия под наблюдение на личния лекар... Съсипахте психически хората! Няма да ви съди Господ за безобразията, които сътворихте.

Спонсорирани публикации