Личен лекар: Намираме се в режим на свободно падане

Всеки негов пациент с температура е с коронавирус
13 ное 2020 20:24, Ния Христова
66
Личен лекар: Намираме се в режим на свободно падане
Снимка: Pixabay

"Намираме се в режим на свободно падане. Общопрактикуващите лекари даваме своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, защото е така, когато си на война, а ние сме в състояние на война". Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, който е общопрактикуващ лекар от София. 

Той обясни, че всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с COVID-19. А всеки втори или трети развива пневмония. Лекарят предположи, че подобна е ситуацията и при неговите колеги.
 
"В кабинетите си ние преглеждаме само Covid болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече. Даваме терапия, препоръки, получаваме от пациентите допълнителна информация и всеки ден контролираме терапията, която сме им назначили. Внимаваме за момента, в който започват да се влошават", обясни д-р Янев.
 
Той е на мнение, че "лекар, който добре разпитва, добре диагностицира", затова и не смята за нередно консултирането на болни по телефона.
Още по темата
 
Д-р Янев смята за престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.
 
"Голяма част от пациентите успяваме да задържим в доболнична помощ. Работим с протокол, когато видим, че човекът се влошава, го насочваме към лечебно заведение... Ако така продължават нещата, влизаме в сценария на Северна Италия и хората с пневмонии ще умират в домовете си. Картината е лоша и драматична".
 
Личният лекар предупреди още, че ако кризата продължи да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, а кабинетите ще затворят.
 
"Борбата е да забавим заразяването, трябва да се затегнат мерките". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже имам памет, да припомня, че в началото стратегията беше личните да нямат досег с ковид, най вече след анализ от данните в Италия.Обаче съсловните им организации се почустваха изолирани и нададоха сериозен вой по медии. Сега получиха каквото си пожелаха, е малко не както си го мислеха, но така е в живота. На война, като на война.Да се сърдят на председателите на сдруженията си. Ясно беше, че първа линия и др. е получат само срещу реални ангажименти.
38
0
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Сега сме в епидемия! Пролетта нищо не беше. Вижте данните. Сега на ден заразените са сигурно над 10-15 000 реално, като все повече развиват симптоми. Не е вярно, че 80% са без симптоми. Може да е било така лятото, но сега сигурно е 50% и по-малко. Поне 7-8 мои познати го изкараха, всичките със симптоми по 7-8 и повече дни. Но не е и вярно, че всеки 2-ри или 3-ти развива пневмония. Кашлица, бронхит и температура да, но пневмония е 1 на 10 сигурно.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз, че не съм лекар вече знам за 20 мои познати, които са го изкарали леко, но са на около 40 години. Един на 52 години в момента е в интензивното. 3 медицински сестри които също се лекуваха нелегално от страх да не ги карантинират със семействата им.Реално заразените и мъртвите са в пъти повече.
36
0
 
1
 
! Отговори
До бг реалност преди 3 години
Отговорите са ясни, за който има акъл в главата..
35
9
 
7
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
според рецептата на мангъра - два аспирина и чайче и да се горят маските, защото са опасни
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не става въпрос нито за Бойко, нито за Радев.И двамата не стават.. Ако не променим тенденцията,щъ страдаме.И поколения след нас.А тия двамата не ги мислете..
33
4
 
10
 
! Отговори
Бг реалност преди 3 години
Това се случва в момента в България:валят сигнали за 6-7 погребения на ден в малки населени места без никакво тестване при средна смъртност от по 1 човек на ден за последните години. Всички с грипоподобни симптоми. 2 пъти повече погребения се правят на ден в СофияТОВА Е РЕАЛНОСТТА ДНЕС, А ОТГОВОРНИТЕ????
32
1
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Такива като теб, преди време разправяха че никой познати познати на познати не познават болни от ковид.Сега запяха друга песен.Че няма болни с пневмония.Има,и то почти половината.Антибиотиците затова свършиха.Питай кое и да е джи по.Голяма част от оцелелите,с месеци не се възстановяват.Някои сигурно никога...
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицХа сега изчисли колко потребителски такси биха напълнили със съдържание едно чекмедже, ама като на твоя Патрон!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема страшно, важното е, че имаме нови трибуни и стадиончета!
29
9
 
13
 
! Отговори
Мюлер преди 3 години
До ЩирлицС мизерната ти потребителска таксичка докторът само маската не може да си купи, бе плъх. Касичката си пълнели били... !!! Пикливото левче, дето го давате за собственото си здраве, много ви боде очите, ама не виждате милиардите, които ще ги плащаме за нарисувани самолетчета и корабчета!
28
2
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Доста лъжеш. Испанския грип продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г, т.е. ТРИ ГОДИНИ. Починалите са между 17 милиона и 50 милиона за тези ТРИ ГОДИНИ.Починалите в България след като започна епидемията са повече от миналата година, а сега са вече много повече. За последната седмица с данни от НСИ починалите са средно 380 на ден, а миналата година са били 287 на ден.
27
9
 
2
 
! Отговори
Червените преди 3 години
Пенсии са готови да си умрат, само Боко да е виновен. Празноглавци. Да не мислите че някой ще ви благодари. Вие сте пушечно месо заНинова и Радев.
26
8
 
9
 
! Отговори
88759 преди 3 години
С какво лекува пациентите си, та толкова много пневмонии развиват? Нещо не е наред - или терапията му не е подходяща, или преувеличава.
25
2
 
6
 
! Отговори
замислен преди 3 години
До Анонимен 23Да, така е, но най-вероятно поради тотално занемарените лекарски грижи за болни хора с други проблеми осевн Ковид. Тях, дори и в крайно влошено състояние, отказват да ги приемат в болница.
24
11
 
6
 
! Отговори
опасни сте преди 3 години
До До 15такива като вас са много опасни чул недочулза 2-3 години испанскя грип взима 60 милионс жертви20 милиона при първата вълна само за 2 седмиципосле по малко докато следва втора вълна след гоидна която взима за едноа година 30 милиона жертвинесравними цифри за дадено време със сегашната ситуациядруги пандемии в миналото са били дори по лошисега има леко увеличение на редовната дневна смуртностразбира се ще мине тези цифри ако продължи 5 години хората умират не живеят вечноспрете с
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В последно време умират много повече хора в сравнение с 2019 година. През последната седмица на октомври починаха 2662 човека, а през 2019 са починали 2010 човека. Манипулаторите винаги включват и месеците преди епидемията, за да изкарат, че смъртността през 2020 е по-малка от тази през 2019 година.
22
11
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Потребителската такса пълни ли,пълни докторските касички....
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата колабира, а Борисов не прави нищо по въпроса.Когато не намерите легло или чакате по 10 часа за такова , не се сърдете на лекарите, а на тези дето взимат всички "необходими мерки"
20
6
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Испански грип не е за две седмици а за 2 години. Същото ще стане и сега - постепенно ще се събере снежната топка от много умрели. Никога смъртта не е бърза за много хора да седмица. С натрупване е винаги. Доста си неук.

Спонсорирани публикации