Личен лекар: Намираме се в режим на свободно падане

Всеки негов пациент с температура е с коронавирус
13 ное 2020 20:24, Ния Христова
66
Личен лекар: Намираме се в режим на свободно падане
Снимка: Pixabay

"Намираме се в режим на свободно падане. Общопрактикуващите лекари даваме своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, защото е така, когато си на война, а ние сме в състояние на война". Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, който е общопрактикуващ лекар от София. 

Той обясни, че всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с COVID-19. А всеки втори или трети развива пневмония. Лекарят предположи, че подобна е ситуацията и при неговите колеги.
 
"В кабинетите си ние преглеждаме само Covid болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече. Даваме терапия, препоръки, получаваме от пациентите допълнителна информация и всеки ден контролираме терапията, която сме им назначили. Внимаваме за момента, в който започват да се влошават", обясни д-р Янев.
 
Той е на мнение, че "лекар, който добре разпитва, добре диагностицира", затова и не смята за нередно консултирането на болни по телефона.
Още по темата
 
Д-р Янев смята за престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.
 
"Голяма част от пациентите успяваме да задържим в доболнична помощ. Работим с протокол, когато видим, че човекът се влошава, го насочваме към лечебно заведение... Ако така продължават нещата, влизаме в сценария на Северна Италия и хората с пневмонии ще умират в домовете си. Картината е лоша и драматична".
 
Личният лекар предупреди още, че ако кризата продължи да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, а кабинетите ще затворят.
 
"Борбата е да забавим заразяването, трябва да се затегнат мерките". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки негов пациент с температура е с коронавирусИ?След два дни е забравил за "страшния" вирус.
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеки втори или трети развива пневмония"Странно. Сред изкаралите ковид мои познати, а те са двайсетина души, нито един не е развил пневмония.Или докторът е страшен карък, или послъгва? И какво го мотивира?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личен лекар: Намираме се в режим на свободно паданеДотук добре, рекъл си Борисов, докато минавал покрай петия етаж.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се въведе ред и дисциплина в най кратки срокове,ни чака ад
15
12
 
9
 
! Отговори
престанете преди 3 години
До Анонименспрете с тези глупости трябва да ви съдят вас които изопачавате даннитев САЩ умират на ден 8000 души през 2019, сега не са много повечр въпреки ковидав БГ умират на ден 300 души през 2019 сега са също са малко повече което взето и при двете страни за 5 години е доста под средното ниво смъртностот испански грип за 2 СЕДМИЦИ УМИРАТ 20 МИЛИОНА ПО СВЕТА А В БГ 80 000какви глупости говорите и спекулирате, всяка болест ако вземеш за година две ще има повече жертви от някоя световна вой
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, такова е положението, незнам тези които хейтват, на какъв опит се опират и защо го правят? Може би искат да стане хуманитарна криза и да ловят риба в мътна вода.Цената ще е десетки хиляди починали и инвалидизирани и няма да се оправим години напред.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рисковите"Не виждам защо личните лекари пък е нужно да ги лекуват а болниците да им спасяват живота."Повярвай ми, никой никого няма да спасява. Всеки ще се спасява сам, както може. Скоро ще свършат парите от заеми и тогава ще започне пълната анархия.
12
12
 
5
 
! Отговори
Рисковите преди 3 години
Групи са готови да рискуват живота си за да пазаруват. Буквално избират смътта. Не виждам защо личните лекари пък е нужно да ги лекуват а болниците да им спасяват живота.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм близките години няма да има. Заемите в един момент ще свършат. Целият свят е в криза и няма да има кой да ни даде нови заеми. Ваксина също скоро няма да видим. Транспортът също е пред колапс. По Нова година няма да има традиционната кампания "ден година храни".
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята лична прогноза:САЩ - 1 милион умрели от Ковид до края на 2021 (повече от всяка война в която да участвали)Бг - 60 000 (повече от жертвите от 2 световна война)
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултатът накрая ще е много болни и починали и срината икономика. Както и да го въртим, както и да го усукваме, това ще е. Лошото тепърва предстои, а възстановяването ще отнеме десетилетие.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с д-р Гергана Николова. Не съм сме чували от нея цели 3 дена.
7
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Несе наядохте да лъжете бог дави накаже
6
14
 
7
 
! Отговори
Бла бла бла преди 3 години
хайде марш да обикаляш болни.... *** за това вземате пари бе, мърлйо
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личен лекар: Намираме се в режим на свободно паданеСкоро ще е приземяването. Няма да е меко кацане.
4
9
 
11
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Паника на килограм и тон. Според СЗО само 9% от заразените с коронавирус развиват пневмония. Този телефонист твърди същото за всеки втори-трети негов пациент, което значи 30-50%. Това е абсурдно и за пореден път показва че България е извън всякакви стандарти.
3
6
 
8
 
! Отговори
От години преди 3 години
Личния ми лекар ме лекува по телефона. Много е удобно особено по време на епидемия. Най важно е да може да пусне болничен и направление за изследване ако е нужно. В момента в който това стане възможно електронно ще е супер. Имам пик във НАП той може да се направи да служи за електронен подпис.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеки негов пациент с температура е с коронавирус"Тоест всичко останало, което предизвиква температура като инфекция, грип, изстиване, дистония, проблеми със щитовидната жлеза, ревматизъм и така нататък магически са изчезнали?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,ами... Ковидясахме!

Спонсорирани публикации