Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват

На лекарка от Велико Търново отказали да бъде обслужена заради възрастта
13 ное 2020 07:06, Елка Василева
321
Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват
Снимка: архив, БГНЕС

285 000 работещи пенсионери вече нямат възможност да пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора, пише „24 часа“.

Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта.

Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.

Още по темата

На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ.

Според нея забраната трябва да се коригира според реалността. А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.

Оплаквания има и от охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч. сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.

Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Описаното в материала се отнася с пълна сила и за "неработещите" пенсионери. Поради некадърността на чиновниците от М-во на здравето, които пишат тези заповеди без да мислят, се дискриминират всички възрастни хора в страната! Да не допускаш хора в магазини и аптеки само защото били над 65 години - такава дискриминация не е имало и спрямо чернокожите в САЩ и ЮАР!
242
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма се чакаше за кола средно по 4-5 години. За апартамент средно по 10. Баща ми е чакал за жигула 7 години, а хора с "досиета" по 10-15 г. Досиетата бяха най-вече заради критика към властта или че си говорил по адрес на партиен водач. Имаше хора в Белене, заради отказ да извършват дейност незаписана в работния им договор, като примерно инженер да води децата на шефа с колата си на детска градина или пък по служба войник когато отказва да кара страшината до любовницата му.
241
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 229,Така е! По комунизма се чакаше освен това на опашки за плодове- банани и портокали имаше само по нова година и опашките бяха по половин км. Маслини, пъпеши, бяха деликатес, а киви, ананаси и тн, тропически плодове нямаше! Никой не беше виждал ананас на живо. В махалата имаше едно хлапе, когато баща му донесе кокосов орех от Италия, всички се тълпяха да видят какво е тов чудо. История от София, не от село. Сега хлапетата си мислят че комунизма е супер, но си беше пълна мизерия.
240
4
 
13
 
! Отговори
До 249 преди 3 години
Научете тоя български език,бееее!Не се казва "пазарете",а пазарувайте.Не отивам в магазина да се пазаря,защото с пазарлък не става,а да пазарувам.
239
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради поредната простотия.
238
1
 
14
 
! Отговори
Така е ! преди 3 години
До Трябва и акълНапълно сте прав ! Но така става, когато ни управляват некомпетентни личности ! Стриптизьорки, боксьори и т.н.т. Хора които си нямат и на представа от поетата длъжност !!! Но сме овце и търпим !
237
5
 
11
 
! Отговори
Трябва и акъл преди 3 години
А можеше просто да направят по една каса в магазините за пенсионери.
236
1
 
11
 
! Отговори
СС преди 3 години
До Програмист. Между другото това за залепването на 20 см зад гърба на каса магазина и на мен ми се е случвало. Страшно е неприятно. В Кауфланд дори се скарах с един такъв "спазващ пенсионер". Бута се зад мен на касата, виси ми на главата докато плащам с карта, помолих го учтиво да застане назад и че няма да стане по-бързо, той ми се развика. Еее ми и аз му се развиках! И то как! Следващия път на такива мисля да им предложа да ми платят сметката. Така де, щом се бута на касата!
235
7
 
13
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До ТТ 237Пишеш че "В интерес на стината, Пенсионерите са най-стриктно изпълнаващите препоръките на Здравното Министерство!" ???Те не спазват НИКАКВИ правила. И не само в магазина но и на пътя и навсякъде другаде!За същите тези ли ми говориш, дето си носят маската под носа или на брадата, и дето смятат че ако ми се залепят на 20 см зад гърба ще им дойде реда по-бързо?Няма по-разюздана и недисциплинирана пасмина от тях!
234
12
 
6
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Проблема не е в здравния министър. А в слабоумните разбирачи, дето не могат елементарна връзка да направят, че в зеления коридор не могат да пазаруват други, освен пенсионерите. През останалото време , като иска пенсионеро даси ходи на магазин - да си ходи. Пак другите неразбрали и пак някой друг виновен. Сега разбирам защо на американските етикети всичко е написано като за олиг'офрени. Може би трябваше да пояснят тези факти при издаването на заповедтта.
233
0
 
19
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До Анонимен 164Пенсионерите са работили тогава, когато вие не сте били дори и зародиш. Изработили са своето и заслужават достойни старини, а получават някаква милостиня. Липсата на пари и чомешко внимание води и до деградация на личността. Дано на никого не се налага да стигне до това положение. Замисляте ли си дали те имат пари, за да излязат извън града, дори не до родните места? Лесно се говори, но ако изпаднете с това състояние как ли ще говопите?
232
10
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Верно ли са стотици хиляди? Защо ли ме съмнява да са толкова?
231
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари и учители?Сега се сетихте за тях, лицемери.Цяло лято ходихте подир вмир исания зад ник на Бабикян.Отразявахте с възторг простащините му, а тук цензурират думата с а п у н??И то при пандемия,когато хигиената трябва да се издигне в култ.Че пък и противници на мерките се намериха.Смешници.
230
7
 
6
 
! Отговори
До 240 преди 3 години
,, сегашните пенсионери....,,А пък вие се бяхте изпокрили като страхливи мишки,защото мислехте,че ще ни отмъщаваме за концлагерите в Белене, Скравена, Ловеч, Куциян.Ама не. Хората продължават напред и само яйчените черупки на площада напомнят за безсилната злоба на Бабикяните.
229
6
 
5
 
! Отговори
До 238 преди 3 години
Опашки си имаше за ,, щастливото,, население и ги има снимани в не един български филм- през 60- те години ,70- те и 80- те години.А пък за войната знаем.10 години след войната във вестниците пише, че ,, германците изнесли житото,,.После им е станало неудобно ,че как ще изнесат жито през 1955 година, като войната е свършила отдавна.Архивите говорят, ,,рот фронт камараде,,
228
7
 
11
 
! Отговори
До 238 преди 3 години
В София и опашката ставаше в ЦУМ на стълбите между четвърти и пети етаж.Заемаше целите стълби.Имаме снимки.Снимаха ни едни поляци, докато се смееха За другарите от Номенклатурата имаше специални магазини.Там можеш да влезеш, но не и да купуваш.Искаха документ, а цените бяха ниски, отпреди инфлацията.Факт.
227
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех си че никой не може да "бие" гения на Барни умното, но явно съм бъркал, здравния министър направо до слага в малкия си джоб
226
11
 
9
 
! Отговори
??? преди 3 години
Сегашните песнионери бяха най-активните подрипващи за демоккрация и банани след 1989 година, след най-младите тогава. Сега какво се оказа? Напразно са подрипвали и ревяли като мага-рета по площадите за банани, след като сега не могат да си ги купят.
225
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Заповедта на мутрите, че е малоyмна е ясно, по това спор няма. Въпросът е, че каквото и смислено решение да се дава, мутрите не зацепват.
224
8
 
12
 
! Отговори
До 235 преди 3 години
Бъркаш - опашките се появиха след 1989 година при демокрацията. Опашки имаше и през 50-те и началото на 60-те години, когато още се възстановявахме от войната. Никога не съм се редил на опашка за тоалетна хартия - имаше си я и не знам в кое село е нямало?