Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват

На лекарка от Велико Търново отказали да бъде обслужена заради възрастта
13 ное 2020 07:06, Елка Василева
321
Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват
Снимка: архив, БГНЕС

285 000 работещи пенсионери вече нямат възможност да пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора, пише „24 часа“.

Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта.

Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.

Още по темата

На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ.

Според нея забраната трябва да се коригира според реалността. А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.

Оплаквания има и от охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч. сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.

Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
3
 
10
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
Тези наши "Млади Меринджеи" в министерството вече мъ плашат с техните неадекватни решения....В интерес на стината, Пенсионерите са най-стриктно изпълнаващите препоръките на Здравното Министерство!Пък и с техните "доходи" едва ли биха могли да си позволят често посещение по големите Вериги.Те си пазарят от кварталните магазинчета и "гаражчетата".
222
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и стига с тая мантра "Ами да идат да протестират!"Защо да идат на улицата?..-Да ги бият и влачат милиционерите ли?Мутрьо НАПЛАШИ яко българина с милиционерския терор покрай протестите и сега хората ги е страх.НЕ ЧЕ СА "доволни" ОТ ОГРАНИЧЕНИЯТА!Просто фашизоидитеот ГЕРБ вилнеят.
221
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже се учудвам че има хора, които подкрепят подобни абсурдни мерки
220
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей туй Велико Търново как само се прочу на нивото на Перник и на Враца стана ха ха ха.
219
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През комунизма се редяхме на дълги опашки , когато веднъж на два месеца ,,пускаха,, тоалетна хартия по магазините.И даваха да купиш по две пола еднопластна хартия, грапава като шкурка.Пазехме я за гости.Нямаше и дамски превръзки.Рядко пускаха лигнин.В железарията продаваха по цяла година само един размер пирони.
218
6
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен224първо:-Това,което наричаш "ограничение на пенсионерите" не е ограничение,а вид "геноцид"!ВЪЗРАСТОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ,която е ЗАБРАНЕНА от Конституцията!-Второ:-Тоя "никакъв коридор" е върха на дивотията им!..По безумие той /коридора/ може да се сравнява единствено с гениалното решение на даскалката да ЗАТВОРИ Витоша ,но да не пипа метрото,автобусите и другите места,където хората са нагъчкани "гз до гз" ,кихат и кашлят в лицата си...изобщо,дивотиите им са без край!
217
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ми вируса е най малко количество именно рано сутринта понеже никой не е ходил в магазините през нощта, така че и този довод не ви издържа, спазвайте ограничението, министъра е прав, това е най добрия здравен министър до сега, който не е доволен има протести да отиде и там да протестира, край подкрепяме министъра.
216
12
 
10
 
! Отговори
До 225 преди 3 години
Голямо реване да една обикновена мярка Ние нашата баба не я пускаме в магазина от пролетта.Има доста по- приятни неща за вършене.Какво ще си губи здравето по магазините.Малко ли е стояла по опашки пред комунизма. Ръцете й стигнаха до коленете.Бягай Миче,че ,,са пуснали чушки в магазина,,. Айде юруш,че утре няма.Хората бягаха и от работа,за да се редят на опашка.Ако можеше пращаха по един от службата, за да напазарува за всички,но...Въведоха ограничения за количества.
215
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по принцип през деня основните пазаруващи по магазините са пенсионери, като намалиш часовия диапазон създаваш излишно струпване на хора в периода от 8 до 10, и фактически увеличаваш риска именно за рисковата група, за мен тоя министър е тотално неадекватен, по неадекатен дори и от предишния
214
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо ми има протести протестирай там но не се виждат пенсионерите да протестират и знаеш ли защо защото са добре това е истината. Зарязаха си къщите на село потънали в бурени и не искат и едно правило да спазват къде дават така. Когато беше извънредното положение отиваха в паркчето пред нас и се разполагаха на слънцето защото на тях не им пукало но младите хора спазваха защото им пука независимо дали им харесва или не , пенсионерите не сте за тука аз ви ненавиждам.Повечето не сте добри.
213
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вируса е безопасен за пенсионери от 8 до 10, що за маллоумник требва да си за да наложиш подобно ограничение
212
6
 
11
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
От топлите кабинети на власта и от природно тъпите узурпатори на същата тази власт не може да се очаква нищо смислено и свястно...Система сравнима само с турското"присъствие" или "комунистическия Рай"
211
0
 
2
 
! Отговори
До 222 преди 3 години
А, добро утро.Наспа ли се?Доста закъсня тази сутрин.На пазар ли беше.
210
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНаложиха едно единствено ограничение на пенсионерите и вижте се какви уста сте отворили да протестирате да обиждате да клюкарствате и да доносничите а когато ви питат да не казвате истината ами да увъртате отговора както на вас ви е добре.Ще спазвате и толкова аз съм на страната на министъра. Има протести който иска там да протестира.
209
9
 
3
 
! Отговори
До 202 преди 3 години
От всеки край на света може да поръчате на баба си храна.Блазе й за такива грижи
208
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"ВБЕСЕН СЪМ И НЕ МОГА ПОВЕЧЕ ДА ТЪРПЯ!"ТОВА трябва да стане лозунга на българите!Всеки опит за "анализ и коментиране" на ЧУТОВНИТЕБЕЗУМИЯ на Хунтата САМО УТВЪРЖДАВА дивотиите им!!!за целия си живот съм виждал всякакви извращения,но такова АГРЕСИВНОБЕЗУМИЕ като на продажната Хунта,не съм!СРАМ,СРАМ за НАС!!!!!
207
4
 
2
 
! Отговори
До 209 преди 3 години
Банките отдавна предлагат онлайн услугите си.Влиза се с номера и изобщо е съвсем различно от супер маркет.
206
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ikarНе е верно че носят маски, свалят я кашлят и пак си я слагат, освен това точно пък пенсионерите имат пари но си изнасят *** не в торби ами в кофи и ги пущат буща в голямата кофа, което доведе до заразите. Пенсионерите говорят високо в хипермаркетите както и ромите и двете групи отделят аерозоли навсякъде без да им пука, освен това пенсионерите доносничат, клюкарстват и не казват истината когато се налага, хитри лисици са. Какво ме интересува какви стоки един пенсионер ще купува...
205
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само абсолютно неадекватен министър може да наложи подобно ограничение, видимо новия ни здравен министър изпреварва по гении дори и Барни умното
204
3
 
4
 
! Отговори
До 203 преди 3 години
Не е същият вирус,то е ясно, но лабораторията им работи при познатата ни комунистическа секретност.Добре е ,че напомняш.Не е грип , но има и други вируси.Ето сега пък Дания не иска да се справи с норките.При тях коронавируса е мутирал.В тия ферми кой знае колко българи работят и понеже са си ***, като се разболеят, ще се домъкнат тук да разнасят новата напаст.Дали и SMS-ите ще ни спасят. Съмнително е.С тая отровна опозицийка.