Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!

Най-сериозен натиск върху здравната система има в пет области
Обновена: 16 ное 2020 11:16 | 16 ное 2020 11:16, Веселина Йорданова
122
Пускат още от най-търсените лекарства, Щабът: Не се самолекувайте!
Снимка: Правителствена пресслужба

По-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това е било докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Още по темата
В срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

За петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки  от най-търсените лекарства предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят разпореди здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи - дезинфекция, дистанция и дисциплина.

"Разчитам на хората - можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател", отбеляза Борисов. По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки ще спомогне да се преодолее кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В здравната ни система е пълен хаос.А през това време вожда вози шефа на най-голямата спешна болница и м-ра на здравеопазването в джипа да им показва асфалта.Или събира тия тримата от снимката на спявка,за да ни покажат,че работата ги прави свободни.И задължително се снимат.Не ви ли е срам,бе?И нямате ли поне малко достойнство?
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им казвате да не се самолекуват, кажете как точно ще получат помощ?От джипита, които са се наакали от шубе и даже не си вдигат телефона.
35
0
 
14
 
! Отговори
Парадоксално преди 3 години
В болниците вече не остана персонал - и ако попаднеш там пак си сам...
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквун да качва целият щаб в Ж'ипа и да почват с ежедневната порция ПР
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лично тиквата ще иде с джипката за лекарствата
32
2
 
10
 
! Отговори
А знаете ли че: преди 3 години
Заедно със образУванито, здравно-екзекуционната система са със най-голям приоритет за геноцида на простата ни нация от страна мутро-мафията....
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството е виновно за кризата и заради това че проспа месеца и не взе адекватни мерки
30
3
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Дали се е обадил на Меркел да и каже,че работата я прави свободна?
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я по-добре всички на масата да сложат скафандрите и да отидат на първа линия,че при тая липса на кадри,нямаме нужда от техните умозаключения.А главатарят на бандата може да ги координира,той нали вече е преболедувал заразата,няма опасност за него.
28
1
 
14
 
! Отговори
АнтиТиква преди 3 години
Вече е обед, а този още не е почнал да обикаля с джипа по новия асфалт. Работата те прави свободен.
27
1
 
16
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Масово тестване не се извършва, защото държавата трябва да плати, а пари за това няма. Отпуснатото от ЕС отдавна е откраднато. Всички данни за заболели са от платени от гражданите PCR-и.Което прави обявените от правителството данни за заболелите неверни. Никой не знае колко са заболелите в страната.Некадърници сте, крадливи и лъжливи.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :(Хаха, вярно, осигурили са лекарства за 4 - 5 дни най-много.... :))
25
3
 
5
 
! Отговори
3 дена и на крак преди 3 години
Не се самолвкувайте елате препълнете блниците за 37.2 температура и после да виеме,че няма места.
24
1
 
10
 
! Отговори
Пази боже! преди 3 години
Пази боже тиква да те лекува!
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че ще се самолекуваме. Здравната ни система има ресурс само за богоизбраните. Естествено е всеки, който осъзнава, че не е от вип персоните в тая държава и не му се мpе, да тръгне да се самолекува.
22
0
 
22
 
! Отговори
Реално погледнато преди 3 години
Дали ще се лекувам у дома сам или ще се лекувам пред болницата сам? - предпочитам на топло в къщи!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вожда отново е без маска.Като един истински представител на етноса.Абе пичове хайде да не го избираме повече тоя шишкав и глупав ром.
20
0
 
11
 
! Отговори
:( преди 3 години
20000 опаковки от най-търсените лекарства ПРЕДСТОИ да излязат на пазараПри положение, че има 4000 нови случая на ден (официални) и вероятно 10 пъти повече, които не си правят тест, но пак са болни и се лекуват по същия начин - направо смешна работа.
19
0
 
11
 
! Отговори
ВИЖТЕ ИМ МАСКИТЕ преди 3 години
ПО 50 ЛЕВА ПАРЧЕТА БЕДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ УМИРАТ БЕЗ МАСКИМРЪСНИ МУТРИ
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря ..не се лекувайте ,Ами в болницата кой лекува ? Мой познат с плевмония беше в отделение уж ковид,една седмица лекар не е влизал в стаята ,само сестра и санитарка ,така че тия 1000 лв.за лекари не заслужават ,сестрите вършат всичко