Математик сметна, че болните от коронавирус на ден реално са около 7 000

Въпреки многото случаи на COVID, все още сме далеч от колективен имунитет
142
Математик сметна, че болните от коронавирус на ден реално са около 7 000
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По броя на починалите може да се направи група оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет. Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

„Тоест да очакваме това скоро да премине от само себе си не може да се случи“, посочи той.

Още по темата

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира Томов.

Най-важните данни по думите му са тези за броя на починалите. Извън официално регистрираните случаи на починалите с Covid-19, неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ, а за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното, поясни математикът.

„Разбира се, ще има и косвени жертви на Covid, тъй като хората се плашат да ходят в болница, редовните прегледи не ги правят. Има хора, които не могат да получат помощ навреме, спешна. Когато има епидемия и се препълват болниците, страдат всички“, допълни той.

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите, активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, изтъкна още Лъчезар Томов.

Той даде пример с мерките в Корея.

"Начинът, по който Корея ограничи епидемията с минимални затваряния, беше с огромно количество тестове, с изпреварващо тестване, дори пунктове за тестване от колата", коментира математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
1
 
! Отговори
БАКАЛСКИ ТЕФТЕР преди 3 години
Стига с тази настинка, чиято измама лъсна яко.
124
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
През първата седмица на ноември е още по-зле. През 2020 - 3179 починали, а през 2019 - 2152 починали, т.е. сега са с 1027 повече.
123
2
 
2
 
! Отговори
xaxaxaxaxax преди 3 години
аз съм математик и казвам , че болните са под 100 на ден !!! От къде ги намерихте тези данни и как успяхте да изчислите подобен брой :D
122
1
 
3
 
! Отговори
Мимс преди 3 години
Ами те д-ри, професори и т.н. колко пъти казват , че антитела може и изобщо да не се изградят след преболедуване на ковид и дори и да изградиш ще е за 2-3 седмици-2-3 месеца. Няма как да изградиш имунитет срещу вирус. Да не говорим, че тестовете са пълен shit .
121
7
 
2
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 3 години
Това сега е подготовка с числата и само мътене главите на хората за предстоящите избори. Трябва ускорено да се увеличават бройки и то паралелно с източването на държавната хазна. Пуста и празна ще бъде за 2021, ама вируса бил виновен и ще размахват големите бройки. В Пловдив връщат пак децата по училищата, за да дойде обявяването на следващата поредна корона вълна.
120
3
 
8
 
! Отговори
до ааа преди 3 години
И в моя офис е така. Много си мислеха че са го минали март, ама тестовете казаха не - тогава имаше тежък грип Б. Сега вече имаме доказано болни от короната колеги. Липсата на обоняние е това което споделиха като първи симптом. И не, не е като грипа. Ако си мислите че сте го изкарали, най вероятно не сте.
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, те може и 100 000 на ден да са, но това няма никакво значение за статистиката.Защото доказаните са 4 000. Останалите просто не са си направили тест, а част от тях, ще влезнат в статистиката за деня в който си направят тест.Но, да. По принцип би-трябвало заразените да са повече от официалната цифра, защото тези които го прекарват леко изобщо не си правят труда да се тестват.И да. Това е прекалено много за нас. В Гърция дето имат 30 000 случая от март се затвориха, а ние хоро играем.
118
0
 
7
 
! Отговори
до GOD преди 3 години
Ситуацията е че до болница не можеш да се доредиш, независимо за какво. Много хора умират - от вируса и не само поради липса на медицинска грижа от препълването.
117
2
 
7
 
! Отговори
до1 преди 3 години
Корея не е само технологии а и култура. Там колектива е над всичко. Всеки ПАЗИ всеки. А при нас е наобратно на много хора не им пука за другите. Затова и затъваме навсякъде. Де е Париж де е Перник...
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички прогнозиратАбе то хубаво да познава поне месец напред, ама както виждаш нашите се оцъцaха. Това е показателното. Значи не са знаели какво ще става поне месец напред! Иначе ти си го хвалИ, не пречиш на никого.
115
4
 
3
 
! Отговори
God преди 3 години
Може ли статистика и за другите смъртни случаи от какво са причинени? Досега ни дават такава само за Ковид и явно у нас вече от друго не се умира. Какъв е критерият за висока смъртност от някакво заболяване? Колко души са починали досега от колко реално болни? Защо ни се подава избирателна информация, която обслужва властта и болниците, а не ни дадат реалната ситуация? Защо НСИ миналият месец каза, че има спад в смъртността спрямо 2019 г., а сега изведнъж промениха числата?
114
0
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
До Анонимен 96 Така е, няма за съжаление! Но Томов и другия шмекер Витанов не допринасят за реномето на останалите в територията математици.Както навремето и онези *** Кендеров и Гроздев, които се караха по ТВ кой е по по най...
113
2
 
5
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Чета тука из коментарите хората масово си мислят, че като са кихнали два пъти и са вдигнали малко температура и са изкарали КОВИД. Даже не са се тествали, обаче са сигурни. Пичове, не бъдете толкова сигурни и се тествайте. И аз си мислех, че още пролетта съм го изкарал, обаче теста показа, че нямам антитела. А от моите колеги вече има 3-***, които бяха сигурни, че карат корона, обаче като се тестваха и се оказа, че не е никаква корона ами обикновена настинка/грип.
112
0
 
5
 
! Отговори
ясно е преди 3 години
кого в България наричат Мориарти. А български Шерлок Холмс няма. Няма и да има. както разбирам, ти си присъствал на ликвидирането на английския мориарти от английския Шерлок Холмс. Или може би си чел някъде нещо по книжки в които добрият винаги побеждава, за да не плачкат дечицата. В живота обаче е друго.
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да каже по коя формула смята да го проверим. тройкаджия!
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мориарти беше ликвидиран от Шерлок Холмс. Недей да лъжеш.
109
9
 
2
 
! Отговори
Ойлер преди 3 години
Този не е математик, а сметкаджия. Като е толкова умен нека се разболее и да отиде да го лекуват в математическия факултет. А лекарите през това време ще смятат колко математици са нужни за да рухне здравната система.
108
2
 
1
 
! Отговори
всички прогнозират преди 3 години
но само резултатите на Мориарти не се обявяват публично.Защо ли - там е истината. Голям късмет има правителството, чеМориарти е толкова известен в чужбина, че повече слава не му трябва.Едно, че си мълчи и второ властите знаят какмо ще става поне месец напред.А то, кандидати за слава не липсват. Въпросът е дали са им добри прогнозите. Толкова добри, че да не се обявяват публично.
107
5
 
3
 
! Отговори
Абв преди 3 години
До анонимен 114 , абсолютно съм съгласна с Вас. То сигурно вече повечето българи са го преболедували и не са разбрали дори. Сега ще плащат хората, докогато им оттърва.
106
5
 
5
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Хората , които са изкарали вируса го наричат кошмар. А ако не беше всята тази паника и насаден този страх дали щеше да Ви се стори толкова страшен? Отговорът е - не. Не отричам наличието на вируса , не отричам , че се кара тежко, но това ли е първият такъв вирус си задайте въпроса. Другото е страх и паника.