Математик: След две седмици ще имаме 3000 починали с COVID

Училищата били основен двигател на пандемията
18 ное 2020 09:54, Ния Христова
82
Математик: След две седмици ще имаме 3000 починали с COVID
Снимка: Pixabay
"Училищата са основен двигател на пандемията. И не само за България, това каза и Карл Латербах за Германия. Има изследвания от Корея, Индия, САЩ. Децата са в голям процент безсимптомни. Ако открият, че дете е заразено, то е защото е имало симптоми. Това означава, че е минало много време. През това време около него има други безсимптомни, чиито родители също не са карантинирани. Те отиват в офисите", заяви в ефира на Нова ТВ математикът и преподавател в департамент "Информатика" към НБУ Лъчезар Томов.
 
Той смята, че ако има много заразени, които са преболедували и имат антитела, те трябва да образуват защитен вал и да започне забавяне. Подобно нещо обаче се е забелязало едва при затварянето на училищата.
 
"Ако хората бяха по-стриктни и карантинираните деца си стояха вкъщи, както и техните родители, щяхме да наблюдаваме това забавяне по-рано. Ако затворим за 2-3 седмици всички училища и молове, ще имаме много рязък спад на заразените", смята Томов.
 
Томов е изчислил колко са заразените българи, като според него долната граница при данни от преди седмица е 220 хиляди. Вероятно имало около още 70 хиляди. Той смята, че средно на ден се заразяват около 5000 души. Томов е на мнение, че страната трябва да се затвори, а когато намалеят случаите да се отвори отново, но поетапно – както се прави в Ню Йорк.
 
"Щяхме да имаме по-малко заразени, ако имахме друг подход. Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще се покачват и смъртните случаи. Отношението е 3:1, от трима починали един е с коронавирус", обясни Томов.
 
Той прогнозира, че след две седмици ще имаме над 3000 починали. Математикът е на мнение, че ако мерките от лятото насам бяха по-строги, около 5000 живота биха могли да бъдат спасени.
 
"През юни бяхме стигнали много ниски нива на заразени. Според мен просто прибързахме. Разрешаването на баловете също беше голяма грешка. Оттам тръгна нашата епидемия тогава. Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем на 0 и да стоим 2-3 месеца така. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите отвън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме съвсем друга траектория", обясни Томов.
 
Томов е на мнение, че управляващите са мислили твърде позитивно за пандемията, а е трябвало да управляват спрямо най-лошия сценарий. Математикът е категоричен, че страната закъснява с мерките за затваряне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
и сега ще гоним бройкаталекувайте хората от болестите които имат а не ги интубирайте без причинаи на получилите инсулт не им давайте лекарства за диабет
71
0
 
6
 
! Отговори
LOl преди 3 години
До Анонимен 75колата вече се е преобърнала никакви мерки не могат да спрат тая зараза пазете се и пазете околните каквото и да ви говорят управляващите чукундури .....Всъщност има адекватни мерки който могат да се вземат и да намалят разпространението.. Но вожда се е хванал като удавник за сламка че ако не затвори държавата протести няма да има, и това ще му гарантира преизбиране.. За него и калинките не са важни косвените жертви, важно схемата да върви и шкафчетата да се пълнят.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колата вече се е преобърнала никакви мерки не могат да спрат тая зараза пазете се и пазете околните каквото и да ви говорят управляващите чукундури .....
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ТОЗ МАТЕМАТИК...ДА МУ СЕ НАПЪЛНИ ДУП.ЕНЦЕТО С БЕЗРАБОТНИ К.О.П.И.Л.И.ТА.....КАЗАХ И УСТАТА СЪЩО
68
3
 
3
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Преди няколко дни един друг математик се беше изцепил, че до края на месеца ще имаме 4000 умрели, сега този реши да се презастрахова от математически грешки и пророкува 3000 до края на месеца! ''Хвани единия - удари другия'', както е казал народа!
67
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Докога ще давате думата на луди математици?
66
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Лоша новина, но не и за траурните агенции !
65
3
 
3
 
! Отговори
LOl преди 3 години
Само през първата седмица на ноември според НСИ имаме 1000 смъртни случая повече на седмична база от който около 250 със COVID , не ми се мисли какво ще е, когато видим данните за миналата седмица и тази...
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайди и Томов се и-зака по въпроса и станА известен, ама с това колко е ***. НБУ?? Ега ти измисления универс
63
1
 
1
 
! Отговори
Томов преди 3 години
преиграва. Г-жа Дупчек е права, истинският специалист по моделиране на епидемии е Мориарти. Мориарти говори за тежко положение, но не и за апокалипсис. Както се е засилил Томов, щабът може да разреши на Мориарти да си каже докрай прогнозата си от края на октомври. Той вече каза, че последното число в прогнозата е шестцифрено, явно е доста повече от 106 000, но трябва да е по-малко от изчисленията Томови.
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е за съд с цялата клика около него. Желанието за власт ще коства хиляди човешки животи. А онзи мижитурчо на образованието той пък е за бесилото, женчо и страхливец да удари пред Борисов и да каже, затварям училища или си давам оставката
61
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 3 години
a според миньорите как ще е?
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карл Латербахе фашиста на социалдемократите в Германия, който искаше проверки по домовете с влизания вътре!А бе като публикувате, ама информирайте се преди това! Гъски!
59
4
 
16
 
! Отговори
до чичо-дядко преди 3 години
Трябва да затворят Всички у-ща -знаеш ли защо ?Да,децата не умират от този вирус , но ако им се наложи друго лечение когато болниците са пълни ,лекарите болни или измрели , липсват лекарства и легла ........ Ужас
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко с това бездействие си гарантира провал на следващите избори. Дори и да изкрета до изборите, после няма шанс вече. С бездействието си застраши живота и на тези, които до сега го подкрепяха. А това никой няма да му прости!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво е искал здравния и кво е забранил Боко...абе вие със всичкият ли сте. Здравният, както и предишният естествено са марионетки на бай .***. Искал бил, ще кажете още малко че е спорил и е настоявал, хайде стига вицове. А затварянето за което толкова бленувате ще е за месец-два по Коледа, твърде явна е работата, за това сега са пуснали троловете масово да лаят, а другите тЪПАnари блеят след тях...
56
3
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Докога по медицинска тема ще говорят не медицински лица, които са и световно неизвестни?! Аман от търсещи публичност!
55
6
 
13
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Защо закъсня брифинга миталият четвъртък?Защото здравният министър е искал локдаун,но Боко е забранил.Спорили са.Не ще станат 5 хил ,а много повече,ако боко не вземе мерки.Той решава за живота на хората,но решава и да осане на власт,защото има мако до НГ.Това му е целта.След НГ има 3 месеца до избори и по закон,правителство не пада!Тънки сметки на гъба на здравето ни.Другите държави не са по-прости,ще се затгвоят сега и ще се кефят после по празицие,ние-наопаки!
54
9
 
8
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
За година в България умират от различни заболявания около 110 хиляди души.Сами преценете (изчислете) колко са 3000 умрели от Ковид (плюс една камара други болести) от 110 000 души общо починали за годината.За тия, които се затрудняват с изчисленията - ще им кажа - няма и 3% от общо умрелите са умрели от КОВИД (плюс един куп други хронични болежки)
53
4
 
8
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
Само ще отбележа, че според Scopus този "математик" има една единствена публикация и h-index 0. Сами си правете изводите.