Моля, прегледайте ме... Да пребориш COVID, но да се отчаеш от системата

70-годишната Невяна разказва за сблъсъка със здравната система
Обновена: 18 ное 2020 16:40 | 18 ное 2020 16:30,
67
Моля, прегледайте ме... Да пребориш COVID, но да се отчаеш от системата
Снимка: БГНЕС

"Моля ви, прегледайте ме! Ще припадна!". С тези думи на болка и отчаяние 70-годишната Невяна Кюркчиева се опитала да привлече вниманието на медицинска сестра в Инфекциозната клиника във Варна, след като чакала за преглед близо 6 часа. Отговорът обаче бил: "И аз припадам!".

Възрастната жена се срещнала с коронавируса и го преборила. По-големи мъки ѝ носи обаче не сблъсъкът с болестта, а със здравната система, пише БНР.

Още по темата

След появата на първите симптоми Невяна отива при личния си лекар, който не я преглежда, а през прага на вратата ѝ подава направление за пулмолог. Специалистът установява двустранна бронхопневмония и препоръчва спешен прием в болница.

Заедно със сина си пенсионерката отива в Терапията, където ѝ казали, че не могат да я приемат и трябва да отиде до Инфекциозната клиника. Пристигат в клиниката и там започва голямото чакане. След близо 6 часа стоене в приемната, заедно с други болни, след неколкократни опити да привлече внимание, Невяна е прегледана от дежурния лекар, който изписва лекарства и я насочва за PCR тест.

Тестът се оказва положителен и жената решава да се карантинира, вместо да постъпи в болница. "Нямах никакви сили да отида пак там. Просто не можех да си причиня отново това обикаляне и чакане. Реших да си остана у дома, готова всеки момент да извикам линейка", разказва Невяна.

След изтичането на карантината лутането на възрастната жена в лабиринта на българското здравеопазване продължава. Пращат я отново в кабинета на пулмолога. "Той ми се скара, и с право, че съм дошла, защото той не ми е назначавал лечение, а сега трябва да продължи да ме лекува без да знае какво е било преди това", споделя още възрастната жена.

За щастие втората рентгенова снимка на Невяна е по-добра, затова й назначават само лекарства за доизчистване на пневмонията.

"След сблъсъка със системата и болестта се почувствах абсолютно нищожна, друга дума няма!", допълни Невяна Кюркчиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С отношението към медиците ще останем без тях.Днес министърът го каза.Но.На репортерите. Те не са определящи фактори.Трябва да видим един брифинг с шефовете на медиите.Дебели тумбаци, за които има запазени легла в болниците.
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите и сестрите в болниците наистина изнемогват и са на предела на силите си. Нека бъдем малко по добри и емпатични !
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Държавата да им даде заплатите, които им дават там и да им плати неустойките за неспазване на договорите и ще си дойдат. Грубо, но това е. Когато искаш, трябва да си готов и да дадеш.
58
2
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
До54 Нито чалга слушам .Нито чай пия.Пия само бира щот не съм алкохолик хахаха.Имам най здравите бъбреци и никой вирус не мой *** обезводни и убие.Ако го хвана грипа ще се самолекувам със силна храна естествени витамини и бира.Щото ако тръгна по държавните хранилки ще хвана още няколко грипа докато чакам с другите болни пред кабинетите а от студа имунитета ми още повече ще отслабне.И теб съветвам същото щото това са си държавни ясли.Направени са някой да получи държавна хранилка а не да лекуват
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде Боко да внесе лекарите които преди години избягаха и той толкова се гордееше с това. Но какво да очакваме от един т-ъ-п пожарникар
56
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не достигат лекари държавата да изпрати апел до българските лекари в чужбина да се върнат за 1 год. Тези от тях който откажат, персона но грата за 25 години - не помогнал в нужда да не стъпва на българска земя. Грубо но няма друг начин.
55
1
 
0
 
! Отговори
КА от МЗ преди 3 години
Има легла
54
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна KOЧИHA e "зравеопазването" в момента. На никой не му пука за теб. А ние им пляскаме! БЕЗОБРАЗИЕ!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VКо вика тиквата ? Не са самолекувайтеми случай мангъра и пий чайчета бе чалгар.
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодор Живковто заради червените пpocтаци като теб, Радев, Нинова и цялата ви cган имаме здравеопазване на това ниво.Що бягат хората на запад бе каскет?
51
3
 
26
 
! Отговори
Не се знае преди 3 години
...ако беше влязла в болница - дали сега щеше да е жива?... Имала късмет, че не влязла!!
50
9
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Пенсионерите да ядат банани и да бегат свободно на запад.
49
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима не разбирате? Това имаше предвид Мутафчийски като Ви приканваше да си стоите вкъщи, за да не се счупи системата. Чупенето на системата представлява точно достигане на ниво, при което няма да може да се оказва адекватна и навременна помощ и това неминуемо ще увеличи смъртността. Хора, ние сме в капана на пандемия. Ако сме затворени у дома, ще търпим икономически щети. Ако сме отворени като сега ще трябва да понесем човешки жертви. Спрете да се глезите, че чакате. Въпрос на живот и смърт е.
48
5
 
11
 
! Отговори
Имигрант Паскалев преди 3 години
Няма по хубава новина, прибрала се е горката вкьщи и се е излекувала! А на лекарите в Бг им пожелавам, всичката пара на света, чак тогава може би ще спрат да вземат под масата!
47
5
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нормално е, и пациентите да са недоволни и лекарите (истинските). Доволни са само баце и бизнесо. А пациентите и лекарите (истинските) насъскани едни срещу други.
46
1
 
9
 
! Отговори
Мангъров: преди 3 години
Казано й да облече пижама, да пие чай и да си ляга.
45
4
 
21
 
! Отговори
ДО 44-ЛЕКАР преди 3 години
ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ ,СЕГА НЯМАМЕ ЛЕКАРИ-ВСЕ БИЕМ , ПСУВАМЕ И Т.Н.ДА ТЕ ВИДЯ ТЕБ СЛЕД КАТО КАРАШ 48 Ч. ДЕЖУРСТВО, ТРЯБВА ДА КОНСУЛТИРАШ БРОЙКА ПАЦИЕНТИ ,КОЯТО Е ЗА 4 ЛЕКАРИ , А ТИ СИ САМ-НЯМА СЕСТРА ,САНИТАР , НЯМА КОЛЕГА. НЯМАААААААА КАДРИ ,ТОВА Е .ЧАКА СЕ ,АМИ ЩЕ СЕ ЧАКА-ВСЕ ПАК Е ПРЕГЛЕДАНА ,ИМА ТЕРАПИЯ ,ПСР. СЛЕД ЕДИН МЕС И ТОВА МОЖЕ ДА НЯМА, ЗАЩОТО НАС МОЖЕ ДА НИ НЯМА.
44
4
 
18
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Аз пък не бих бил медицинския персонал, а разни такива, като тебе, нагли лаячи, които всяка заплата взимат под масата, не плащат данъци и ЛИЧНО са отговорни за съсипаната здравна система! Просто по мисленето ти си личи какъв баламурник си. Огромен на приказки, ама бачкащ за жълти стотинки и по-нисък от тревата на работа. От далече се познавате църкащите мишки със заплатите в плик, отговорни пряко за съсипаната държава нагли крадци и тарикати!
43
5
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
БЪДИ СПОКОЕН ЗА 82 ГОДИШНИЯ МИ БАЩА. ЩЕ СИ ХОДИ КЪДЕТО СИ ИСКА, ЗАЩОТО Е СВОБОДЕН ЧОВЕК, ЩОМ СИ НОСИ МАСКАТА КАКТО ТРЯБВА. ДА, НА 82 Е И НЕ Е ПИЛ ДО СЕГА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ХОМЕОПАТИЯ, НАЗНАЧЕНА ОТ МЕН ЛИЧНО. НЕ Е ПОСЕЩАВАЛ ДЖИПИТО ДО СЕГА ПО НИКАКЪВ ПОВОД.
42
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова трябва да почне поголовно пребиване на целия медицински персонал. Начело със здравния министър, дето хал-хабер си няма от нищо. Хора умират, те нехаят. Затова ги трепят и затова трябва да ги трепят. Парите им били малко - ми и на мен са ми малко кво да направя, колкото толкова.Бой, бой и пак бой.Жената на 70 години и чака 6 часа за преглед. Ей, здрав да си ша умреш в тия болници...Поголовно пребиване на целия медицински персонал а не да им повишават заплатите.... б0оклуци такива.