Доц. Мангъров гневен: По телефон не се лекува, лекарите да слагат престилките

Затварянето не е начин да се борим с епидемия, смята той
Обновена: 27 ное 2020 10:46 | 27 ное 2020 10:34, Анисия Иванова
408

"Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с COVID, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан." Това заяви в ефира на "България сутрин" началникът на ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", подчерта доц. Мангъров.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и как се действа при запълнен капацитет в отделението.

"Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого", посочи той, но заяви категорично, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

Още по темата

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", изтъкна доц. Мангъров.

По думите му няма как здравната система да функционира без доболничната помощ.

"Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием", каза още Атанас Мангъров.

И добави, че за коронавирус няма лечение.

"Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине. Това е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Протоколите за лечение - някои от тях са абсурдни, това нещо не се лекува с антибиотици", посочи началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница.

Относно пациенти със сезонен грип, доц. Мангъров заяви, че може и да има, но симптомите са идентични с тези на коронавируса.

"При Ковид заболяването е по-продължително - възстановяването е около месец, месец и половина", коментира на финала той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
1
 
4
 
! Отговори
сега не е преди преди 3 години
До Анонимен 306Не знам каква истина искаш да знаеш. Нея никой не я знае, камо ли редови лекар. Доколкото знам даже няма официален, научен протокол за лечение и поведение. Казано им е - лекувате симптоматично и ако тръгне да се влошава, викате 112 да идва специализиран екип за извозване до болница.
296
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bongo Ми те не смеят да кажат че маските са безсмислени, някои го казаха отначало но като видяха че сзо ги налага силово и си млъкнаха. Допи и началник щаба беше от тях но бързо смени мнението си. Когато те си сменят мнението и заповедите никой не ги критикува но когато мнението на Доцента претърпи развитие всички отварят голямата уста на критиката . Ми всичко тече всичко се променя. Може да се окаже че причинителя на болестта К19 дори не е корона вируса а например корона бактерията.
295
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 300При грип около 30% развиват и бактериални. Както казах, при Ковид - около 10%.А здравето ти е разклатено от вирусната инфекция. И като няма как да ти се направи снимка или друго изследване, защото РЗИ не вдигат телефоните, появяват се след 6 дни с протокол (вече май ще е СМС), ти нямаш право да напускаш дома, а линейка идва само за спешни случаи, на 3 ден си ***, а на 7 и 10 може да се влошиш рязко, както си се чувствал почти възстановен...Но не, разлика няма...
294
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам общо колко трола пишат във форума сигурно няколко но повтарят едно и също като изтъркана плоча и изглежда това устройва КОНТРОЛАТА понеже не ги трие за да няма истински дебат между останалите хора които не са ***. Демек троленето е в услуга на либералната демокрация която не иска да се достигне до истината. Защото истината се ражда в спора. Но тези които искаме дебат и спорим за да достигнем до истината сме малцинство и така се въртим в един безкраен либерален кръг порочен освен това
293
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,по телефона не се лекува,,А от телевизионния екран лекува ли се,прилеп смачкан?Толкова хора му повярваха и загубиха живота си.,,Грипче,,, чайче,, пижамки,,,,ританки,,
292
6
 
5
 
! Отговори
Bongo преди 3 години
Мрави ми впечатление, че много от "изстрадалите и обезсилени лекари" в репортажа всъщност са или без маски, или смаски под носа в среда, която уж би ртябвали да е изключително опасна. Не знам за вас, но за мен това буди ред въпроси.
291
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега не е преди Може да не е преди и може да е правилно което им наредил министъра, но сме гневни на лекарите за много неща. Всеки от нас си има своята причина. Моите причини са много но една от тях е че те са надменни срещу други също образовани хора, които не са от техния периметър на познати и от които не могат да извадят келепир. Друга причина е че не влизат в дебат и не казват истината за вируса, точно това е причината да им гневен и доцента, според мен има основание. Изкарват пари просто така.
290
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, гледай ти.Мангасаров нещо много бързо смени плочата.Нали беше обикновен грип, който се лекува с чайчета и аспирин? За какво са му лекари?С повече заразени, по-бързо ще стигнем стадния имунитет... Нали така беше???
289
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Колко общо лекари са починали?Лекарите преди не почиваха сигурно?"---------Само за вчера - 3-***. Починалите джипита са над 25, общо са към 65. Отделно други мед. специалисти - това нормално ли ти се вижда? Нагъл си! А стотици вече са и пациенти в болниците си.
288
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
,, който няма сериозни симптоми,,Това е основното.Трудното е да се установи точно това. ------Напротив, това е най-лесното да се установи.Това е, което се вижда - клиничната картина.Удтановява се с 5-минутен преглед от ОПЛ.
287
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д-р Коронис КаузаБолният е кашлял кръв, защото вече е получил тромбемболия. Това е коварното на короната, защото предизвиква тромбози и затова се дават противосъсирващи.
286
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% от починалите лекари са общопрактикуващи, всяка седмица един губи живота си!-------Колко общо лекари са починали?Лекарите преди не почиваха сигурно?
285
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато личния разбере,че е ковид минават около 3 дни (1 симтоми + 1 тест + 1 резултати)------- Какво значение има дали е ковид или не е ковид? Трябва да е ковид, за да ти дадат антибиотици ли? Няма никакво значение дали е ковид или не е ковид, развитието е едно и също и при ковид, и при обикновен грип. Усложнения се получават при хора с предразположение - стари или с вече разклатено здраве.
284
2
 
8
 
! Отговори
сега не е преди преди 3 години
До и са здравиПреди са преглеждали,но сега вирусът няма нищо общо с преди - днес ако е прегледал заразен, нали утре ще дойде теб да прегледа? Отделно им е забранено с изрична заповед на министъра - не може и не трябва личните лекари да правят сега дом. посещения, само оборудваните екипи на спешна могат! И въпреки това пак се заразяват от пациентите си - 40% от починалите лекари са общопрактикуващи, всяка седмица един губи живота си!
283
0
 
2
 
! Отговори
До 292 преди 3 години
,, който няма сериозни симптоми,,Това е основното.Трудното е да се установи точно това. Хората с ,, леки симптоми,, в много случаи много бързо се влошават.
282
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърът е претърпял голяма еволюция за две седмици.Ръкавици да слагат,моля ви се.Досега обясняваше как човешката кожа била непроницаема за болестотворните микроорганизми.Дори съветва хората да сложат маски.Това е чудо.Досега съветваше хората да си плюят в устите ,,за здраве,,.Голям злосторник е тоя смачкан старец..
281
7
 
14
 
! Отговори
Мангъре? преди 3 години
Нали нямаше нищо страшно, нали беше обикновен грип?! Какво стана, та смени песента?
280
4
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 3 години
този пък, за какво е гневен? Нали беше грипче и с чай и аспирин си оздравял ?
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изписват антибиотици:Според изследванията при средно около 10% от болните от Covid 19 се развиват бактериални инфекции.Докато личния разбере,че е ковид минават около 3 дни (1 симтоми + 1 тест + 1 резултати).Ако успеете на третия да си вземете лекарствата и да почнете лечение е супер. Антибиотиците започват да действат след около 48ч.(трябва време да се натрупат). Реално ви покриват след 5-ти ден на явните симптоми.А вие не можете да напускате домът си за др. изследвания.Та за застраховка.
278
5
 
4
 
! Отговори
Тим преди 3 години
По принцип най слабото звено винаги са били личните лекари защото когато го закъсат винаги звънят на 112 и викат спешна помощ те да се оправят с пациента