56% подкрепят новите мерки, 42% - не, колко ще се ваксинират?

Една пета имат познати и близки с психични проблеми заради вируса
91
56% подкрепят новите мерки, 42% - не, колко ще се ваксинират?
Снимка: БГНЕС

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете.

Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията, според телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 27-29 ноември.

Още по темата
56% подкрепят новите мерки, 42% - не, а има и малко колебаещи се.

Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината на настроенията по отношение на ваксините. Но ако се имат предвид обичайните невисоки нива на ваксиниране у нас - няколко процента - сега измерените над две пети готовност са всъщност сериозен дял, според социолозите.

65% от запитаните се съгласяват, че кризата с Ковид на практика е объркала живота им. 34% не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят.

21% от запитаните пък казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с коронавируса имат психически проблеми. Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти, посочват анализаторите.

Според тях от гледна точка на общественото мнение мерките явно идват навреме, защото обществото в последните месеци като че ли и самостоятелно достигна до идеята за нови по-строги мерки. През лятото, например, мнозинство от над 60% беше против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи. Към началото на ноември обаче мненията „за“ и „против“ втвърдяване на мерките вече бяха поделени равно.

Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показа, че сериозните числа при новозаразените, а и примерите от чужбина, карат и българите да "свикват с мисълта", че ново затягане е въпрос на време. 

Тя пък на свой ред произтича и от неяснотата кога да се очаква краят на кризата. При директен въпрос за очакванията в тази посока, най-голямо натрупване (32%) е в опцията "повече от една година". Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% избират "до лятото", 3% допускат завършекът да e през есента, а 9% - в края на 2021 г. Останалите признават, че не могат да определят.

Това е сериозно отрезвяване спрямо началото на лятото, когато около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината. С ръста на случаите по-късно през лятото, този дял спадна до около една трета още през юли.

Оптимизмът през лятото се дължеше и на сезонни фактори, и на динамиката на разпространение на вируса, но и на сериозната гласност, която алтернативни разкази за ситуацията придобиха. И сега два равни половини (при известен дял колебаещи се) приемат или отхвърлят философията, олицетворена от доц. Мангъров. Дяловете на одобрение за алтернативната гледна точка никак не са малки. Те показват, ако не разделено, то поне сериозно объркано общество.

Дяловете на одобрение на официалната гледна точка все пак надделяват. Във философията, символизирана от проф. Мутафчийски, все пак одобрението продължава да е малко по-добро – казано общо, пет към три, с известен дял колебаещи се.

Това вероятно се дължи и на факта, че, например, последните мерки бяха обявени изцяло от щаба, а не толкова от политици. По традиция, оценките за професионалистите са по-високи от оценките за политиците в кризата. На този фон, министърът на здравеопазването се ползва и с позитива, че е лекар, и се приема и като професионално лице, според социолозите.

Неизвестността прави така, че мненията да са разделени дори по въпроса за ваксините: на въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу Ковид, когато има одобрена ваксина?“, "Да" казват 43%, но 48% казват "не". Останалите се колебаят. Тук обаче не бива да се избързва с изводите.

На фона на обичайно ваксиниращите се у нас няколко процента делът от 43% принципна готовност не е малък. В отговорите сигурно се отразява и социална желателност, но все пак повече от двама на всеки петима не е малка честота.
 

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 27-29.11.2020 г. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка  ±3.3 при 50% дялове.


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моделът 80% е разбит ?!
79
2
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 1 месец
34% казват, че мерките не са объркали живота им. Бах колко много администрация...
78
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Новите мерки на мутрите са като старите - неадекватни на ситуацията. Аз искам адекватни мерки за спиране на епидемията и затова съм против новите неадекватни мерки, които поддържат развитието на епидемията.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че тези 42.% намират тук да си пишат глупостите, където по-малко свестни хора им ги четат, понеже такива никой никъде не ги иска и не приема.
Иначе ще оакат стените по градовете с надписи “няма вирОЗ!”.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 42 % да си надянат по едно въже с камък, и в Дунаеа, каква полза от тях?
Не вярват за вируса, не носят маски, не плащат данъци и осигуровки, не работят за обществото, а все недоволни, вредят и с претенции в тежест на обществото.
Така е по-лесно за всички, и за тях, и за нас.
75
2
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 месец
Спокойно бе! Мерките стещу чумата на века се затягат, защото още не са сто процента сигурни че Байдън ще спечели. Но в момента в който Байдън влезе ц Белия Даом, нещата с мерките ще се оправят. Но от ваксините няма да се отървете. Тъй де, що надежди са инвестирани в тях. Или ще са задължителни - или ще има ограничения за неваксинирани, иъй че щеш-нещеш... И тогава тестовете изведнъж ще спрат да откриват новозаразени безсимпомни. Защото за тях задължителни ваксини няма логика да се прилагат
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63

Тия дето предпочитат да има някакви мерки, са разбрали, че от този вирус се умира. Останалите - да си берат дерта. Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Пасете си патките, но не ревете и не търчете по доктори, като ви хване. Стиска ли ви?
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мира

Мира, Мира... Какви наноботове , ма? Колежката ти ако каже да се отровиш, ще го направиш ли? Липсата на знания и нежеланието да мислиш водят до това ти състояние - да вярваш на всякакви дивотии.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 68

Ако искаш се ваксинирай, ако искаш - не, твоя работа. Какво си се разплакал? Би трябвало отказващите ваксина като теб да имат доблестта да се отказват от лечение, ако пипнат COVID. Ще го направиш ли, ако се постави подобно условие или пак ще дрънкаш за ограничените ти свободи?
71
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Затегнати, строги, твърди, хлабаву, меки и т.н. мерки. Трябва да си ***, за да оценяваш мерките по този начин, а не според тяхната адекватност, полезност, ефективност и т.н. Една мека мярка, каквато да маските, е много по-полезна от една твърда мярка, каквато са КПП-тата.
70
4
 
3
 
! Отговори
Колегата доцент преди 1 месец
До Атанас Велмазов

Мерките трябва да са от хлабави до никакви от късната есен до ранна пролет и да са максимално затегнати от началото на май до средата на октомври. Смятам, че това ще се приложи още след Нова година. Да се отвори всичко през пролетта и лятото беше голяма грешка. В началото на юни имахме 9 заразени на ден, а в края на октомври вече бяха хиляди.
69
4
 
7
 
! Отговори
Билю Гей преди 1 месец
че ви направим като пчелички батенца, безполови, стерилни тйемерути които по цял ден ще жужат и че ми носят нектарец. това ако сте от щастливите 500 милиона дето нема да ги приспим още с първата шприцовка.
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ти отнемат права, заради липса на ваксина какво й е доброволното!
Защо статиите за този медикамент не са маркирани като реклама, както за всички други стоки, които рекламирате?
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маската на новородените ще е част от тялото!Щом се подаде сигнал ще се слага сама кожена с финни косми да филтрират!Еволюираме батее!!!!!Утре нов вирус и кво правим?Както космите в носа!!!!С филтри ще се раждат новите генно модифицирани хора!!!!!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки решава за себе си, дали ще се ваксинира, но много "работодатели" ще принудят служителите си да се ваксинират с цел да не се спира работния процес...
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече след ваксината децата ще се раждат с маски кожени и като е необходимо ще ги пускат!Генно ще ни модифицират (ъпгрейтнат) и готово!!!!:)))

Следва Ковид-20!Гответе се!!!!
64
4
 
16
 
! Отговори
Мира преди 1 месец
Като си сложиш ваксината с наноботовете могат да ти нагнетяват мисли и идеи с 5G технологията. Така каза една колежка.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия дето подкрепят мерките са в държавната администация на сигурна заплата
62
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ще се ваксинират!Ваксините няма да стигнат!Нали това е целта?!!!!!
61
3
 
14
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 месец
Повярвайте ми мишлета - не ми трябва да плащам излишно за тролове след като е пълно с полезни *** като Атанас Велмазов и Софиянеца, мухухухухууууу. Както вече публично обявих - 15% от населението трябва да "отлети"! Айде лека вечер и ще се видим за последно като дойде време да ви боцкам :))

Спонсорирани публикации