Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията

Как функционира масовото съзнание в такива ситуации?
Обновена: 1 дек 2020 09:43 | 1 дек 2020 09:43, Веселина Йорданова
133
Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конспирациите са най-лесното обяснение на сложни процеси, коментира Евелина Славкова, част от екипа на "Тренд" изследването, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува.

Когато има голямо недоверие в институциите, в експертите, в лица, които нямат легитимност да говорят и да обясняват нещата, се образува един вакуум, който много лесно се заема от конспиративните теории и ние виждаме в България на колко високо ниво се намира това, каза тя.

Още по темата
В изследването се наблюдава леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население.

В последното ни изследване 40% от анкетираните вярват, че Covid-19 е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Само ще кажа, че 1% от извадката екстраполира 55 хиляди души. Сметката е проста – 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През 2019 година проведохме проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни и поради тази причина не са ваксинирани.

В предходната част на това изследване, за което говорим днес, задавайки въпроса за ваксина срещу Covid-19, защото в момента сме в пандемия, 25% посочват, че ще се ваксинират, 45% посочват, че няма да го направят, посочи Славкова. 

Според проф. Ивайло Дичев проблемът с конспиративните теории има три страни.

"Първата е психологическата, за която вече говорихме. Човек не разбира сложните процеси и създава някаква митична история, с която си обяснява как така е възникнал светът от нищото, например. И „хоп“ се появява разказът за Бог, който е направил каквото трябва. В случая с коронавируса имаме подобно обяснение. Та, как е възможно едно малко вирусче, дошло от прилеп, изведнъж да съсипе цялата световна икономика? И веднага се появяват в пространството мислите, идеите за едни зли сили, които… и т.н.", заяви той.

По думите му виждаме как функционира масовото съзнание малко подобно на популярната култура. Появява се един персонаж, който е много позитивен, като в телевизионен сериал, например. Появява се някой, на когото всичко му е добро и който върши само добри дела, и вие започвате да подозирате, че в тази положителна история има нещо скрито, че ще има задължително обрат. И „хоп“ оказва се, че този добър човек е най-големият злодей. Това става с Бил Гейтс в момента – човекът, който прави всевъзможни добрини за човечеството.

Хората очакват обрат. Хората са подготвени от популярната култура да им бъде интересно. Да има „информация-забавление“. Трябва да стане така, че да ни привлекат някак си вниманието – някакви медии, някакви хора, някакви говорители. Как става това нещо? Когато изведнъж зад най-добрия човек, зад най-позитивните решения на правителствата се оказва, че има някакъв ужасен заговор, обяснява проф. Дичев.

По думите му тези хватки са ясни на психолозите. Колкото повече се препращат тези глупости и тези небивалици, толкова повече печели Фейсбук, печелят социалните мрежи и това е икономическият аспект на проблема. Третият аспект е новата пропаганда. Това е начинът, по който ни управляват днес, по който разбиват, фрагментират знанието, като се произвеждат врагове във всички посоки", изтъкна културният антрополог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е тук всеки ден убива хиляди хора, а някаква тетка ги нарича конспирации.. Конспиратори са тези дето отричат човешка намеса във вирусите.
20
7
 
7
 
! Отговори
Ква конспирация? преди 3 години
Всичко е една ГОЛЯМА ЛЪЖА !!! 99% от хората прекарват настинката, а други даже не разбират , че е минало !!! За кой луд ще ги правят тези ваксини ми е интересно ???
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са конспирации Бил Гейтс знаеше, че ще има пандемия.
18
6
 
2
 
! Отговори
отCиднейAaвстралия преди 3 години
Най големите световни експерти се събраха тук да дадът експертното си мнение. Ганяя балкански мисли за световното положение и световното положение мисли за Ганяя ориенталскиПоздрави от цивилизацията, Новия Свят. Антрополози ще изследват този под-вид в естествения му хабитат и жълтенията с която се храни, и живее под код к'фево нон стоп
17
2
 
16
 
! Отговори
Пресиян преди 3 години
Конспиративна теория е другото име на нежеланата и неудобна истина
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Границите на Белорус никога не са били затворени и белорусите практически могат да пътуват навсякъде в Европа. Но никъде няма да видиш черноработници от Белорусия, предпочитат да си работят в родината в заводите. Докато 2 милиона българи и българки мият улиците и проститурират на Запада защото в членката на ЕС и НАТО България за тях няма работа и препитание.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако е вярна сметката, означава, че 880 000 българи ще оцелеят след ваксината. Тия дето не вярват и я отричат. Ами не е зле. Качеството е важно, а не количеството. Тези останалите едва ли ще гласуват безпаметно за всички досегашни партии и да повтарят историята безкрай. Това е позитивна новина!
14
4
 
7
 
! Отговори
111 преди 3 години
Dnes.bg - вие сте част от IMG(Инвеститор медиа груп). Към IMG е и България он еър - пропагандна телевизия. А според сайта на IMG радио България он еър се излъчва в 33 града. 33 е числото на Илюминатите. Дали е случайно?
13
9
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Коснпиративна теория е да вярваш на официалното обяснение на "експертите" за коронавируса - как някакъв си човечец ял непечено месо от не знам какво си и го пренесъл - нищо, че хиляди други хора са правели по същото време и милиони в годините от управлението на мао насам - и никой не е хванал коронавирус - каква невероятна изненада? Вероятността да ядеш вероятно единственото животно болно от опасен вирус от милиардите други животни и да го ядеш недопечено каква е?
12
13
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Точно тези, дето не вярват, са с мозък на кокошка - всички, дето познавам, са хора без образование, ограничени, без никакви интереси, освен наплюскване и напиване, и нонстоп грачене срещу маски, и всякакви мерки! Ше ги влачи обществото и ще пати от тях, до второ пришествие!
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсата на интелект е задължително условие за да има конспирация...
10
3
 
7
 
! Отговори
До а защо? преди 3 години
Сам си отговаряш споменавайки диктатора Лукашенко...Допълнително в Беларус границите са затворени и ако искаш да влезеш в страната преминаваш задължителна карантина. Ако там не смятат, че има опасност, защо ще го правят. Очевидно е, че в Европа просто мерките не се спазват адекватно и има много хора, които смятат, че няма вирус и се държат безотговорно. Това е и причината за по-голямата смъртност + по-високата средна възраст на населението.
9
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ами то винаги е било така - едно нещо като не е ясно, обясняват го с вещици, магии и пр. По същия начин е и сега. Но в случая конспираторите за вредни и направо престъпници, защото подобна пап.лач поддържа заразата. Ама върви, че им обяснявай за предхождащи епидемии, но те си знаят своето. За такива ебола, та да им дойде акълът в главата. Затворени били - къде точно сте затворени? Че не можете да ходите в ресторанти!? Хайде стига с лиготиите!
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само най мал-умните телета верват още в тоя Ковид,с мозъчета колко на кокошка
7
6
 
4
 
! Отговори
haha преди 3 години
Вярно е, че много хора вярват във всяка конспирация без никакви доказателства и лековерно, но това защо хората вярвали в Бог или защо решили, че Бил Гейтс е замесен и, че не е "добър" е супер наивно обяснение. Според авторът Бил Гейтс е наистина много добър човек и прави само добрини. Що за инфантилизъм? Много ясно, че във всяка история има повече от това, което се вижда на пръв поглед и това не е никаква конспирация, а абсолютно натурално нещо. Авторът не вярва, че има хора с лоши намерения хах
6
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Да си вярват в каквто си искат, но в общество да се съобразяват и да не се качулят отгоре ми! С малко акъл и само това може да им е в главите! Като не го виждат вируса, няма го за тях и точка, ама защо тогава се тикат по болници и пречат на другите, дето поне се мъчат мако да спазват правила? Аз познавам подобни екземпляри, дето опищяха света за малки симптоми! Маската им отнемала свободата!?
5
9
 
5
 
! Отговори
а защо? преди 3 години
А защо в Белорус няма ковид истерия и жестокият комунистически диктатор Лукашенко не налаг строги мерки локдаун и насилсвена принуда за носене на намордници за да потуши многомилионните целокупни демократични справедливи протести?
4
2
 
9
 
! Отговори
Дааа... преди 3 години
Да, има разузнаване, но има и-контраразузнаване. Тоест- има опити за някакви еволюционни теории за т.нар. вирус. появил се от никъде, развил е, убивал,хитър бил,променял се и т.н. Обяснение за балабурници! И като не минат-контрата почва-авторите на конспиративните теории били такива, тия дето им вярвали били онакива. Но никакви реални доводи, никакви реални обяснения-защо, как,откъде? Защо вируса при падането на снега не умира,както другите вируси? Значи е изк.създаден билогичен убиец.От кой ?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 и сложен процес?
2
5
 
19
 
! Отговори
Конспиратор преди 3 години
А оръжията за масово унищожение на Саддам за които всички медии тръбяха и в сената на САЩ размахваха доказателста и британския премиер се кълнеше че е истина, заради които САЩ избиха близо половин милион цивилни от които стотици хиляди деца - конспирация ли бяха или истина?