Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията

Как функционира масовото съзнание в такива ситуации?
Обновена: 1 дек 2020 09:43 | 1 дек 2020 09:43, Веселина Йорданова
133
Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конспирациите са най-лесното обяснение на сложни процеси, коментира Евелина Славкова, част от екипа на "Тренд" изследването, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува.

Когато има голямо недоверие в институциите, в експертите, в лица, които нямат легитимност да говорят и да обясняват нещата, се образува един вакуум, който много лесно се заема от конспиративните теории и ние виждаме в България на колко високо ниво се намира това, каза тя.

Още по темата
В изследването се наблюдава леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население.

В последното ни изследване 40% от анкетираните вярват, че Covid-19 е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Само ще кажа, че 1% от извадката екстраполира 55 хиляди души. Сметката е проста – 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През 2019 година проведохме проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни и поради тази причина не са ваксинирани.

В предходната част на това изследване, за което говорим днес, задавайки въпроса за ваксина срещу Covid-19, защото в момента сме в пандемия, 25% посочват, че ще се ваксинират, 45% посочват, че няма да го направят, посочи Славкова. 

Според проф. Ивайло Дичев проблемът с конспиративните теории има три страни.

"Първата е психологическата, за която вече говорихме. Човек не разбира сложните процеси и създава някаква митична история, с която си обяснява как така е възникнал светът от нищото, например. И „хоп“ се появява разказът за Бог, който е направил каквото трябва. В случая с коронавируса имаме подобно обяснение. Та, как е възможно едно малко вирусче, дошло от прилеп, изведнъж да съсипе цялата световна икономика? И веднага се появяват в пространството мислите, идеите за едни зли сили, които… и т.н.", заяви той.

По думите му виждаме как функционира масовото съзнание малко подобно на популярната култура. Появява се един персонаж, който е много позитивен, като в телевизионен сериал, например. Появява се някой, на когото всичко му е добро и който върши само добри дела, и вие започвате да подозирате, че в тази положителна история има нещо скрито, че ще има задължително обрат. И „хоп“ оказва се, че този добър човек е най-големият злодей. Това става с Бил Гейтс в момента – човекът, който прави всевъзможни добрини за човечеството.

Хората очакват обрат. Хората са подготвени от популярната култура да им бъде интересно. Да има „информация-забавление“. Трябва да стане така, че да ни привлекат някак си вниманието – някакви медии, някакви хора, някакви говорители. Как става това нещо? Когато изведнъж зад най-добрия човек, зад най-позитивните решения на правителствата се оказва, че има някакъв ужасен заговор, обяснява проф. Дичев.

По думите му тези хватки са ясни на психолозите. Колкото повече се препращат тези глупости и тези небивалици, толкова повече печели Фейсбук, печелят социалните мрежи и това е икономическият аспект на проблема. Третият аспект е новата пропаганда. Това е начинът, по който ни управляват днес, по който разбиват, фрагментират знанието, като се произвеждат врагове във всички посоки", изтъкна културният антрополог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде момент в който дилемата ще е чувл или ваксина?!
40
1
 
7
 
! Отговори
117а преди 3 години
Тоест, да се абстрахираме от факта, че срокът за изработване и одобрение на ваксина е съкратен в пъти ?
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е най-лесното, а най-логичното обяснение. Трябва да си сляп, за да не видиш, че КОВИД-19 истерията е една скъпа разработка на военните.
38
1
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Е, може ли да вярваш, че искат да намалят населението и в същото време да смяташ, че няма нужда да се пазиш и от мерки? Това е пълно противоречие.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не разбирам от съвременни технологии, но случайно въвеждането на 5 жи у нас в началото на годината съвпадна с тази невиждана гад. Не че поддържам конспираторите. Отбелязвам само
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни-----Чудя се, кои са тия рептили, които се тревожат, че не им вярваме?
35
2
 
6
 
! Отговори
Факти преди 3 години
САЩ харчат 16 пъти повече за оръжия от Русия и имат близо 5 пъти повече бойна техника изтребители, бобмардировачи, подводници, танкове, хеликоптери от Русия. Проблемът е, че Русия го знаеше и от 10 години заложи на разработката на супер оръжия при които с няколко ракети може да унищожи САЩ и нищо не може да попречи. САЩ беснеят, Джо Байдън хврърля свирепо плюнки срещу Русия и Путин, но нищо не могат да направят освен измислените им пандемии от които самите те най-много пострадаха.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има последователност в действията.Преди години първо беше Ебола в Африка,но успяха да я потушат докторите.После САРС и чак после ковид,когото кръстиха 19 защото китайците го обявиха за нов,но е мутация от 2018г.Всички бяха пуснати нарочно,просто този успя да подчини света и да постигне желаният от тях резултат-СТРАХ!Най-лесно се ръководи със страх!!!!Като има страх всички са като зомбита и лесно им се промиват мозъците с дезинформация.
33
1
 
10
 
! Отговори
коспиратор преди 3 години
С ваксините ще ви монтират по един дистанционен жироскоп в главите!Ако погледнете неправилно настрани Бойко Борисов ще натисне копчето и вратът ви ще се извърти в правилната посока.
32
2
 
4
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 3 години
Experts da огледат внимателно репортажа от тестово помещение за coivd 19 testing.Могат да видят как лаборант с ЗАРАЗНИ РЪКАВИЦИ ЗАРАЗЯВА БЕЗ ПАРДОННО ВСИЧКИ ТЕСТВАНИ ОТ НЕГО С МРЪСНИ ПАЛКИ..терора с Covid mutants започва с монтажа на 4.71 G digital hologrpaphic video terror scanners.STOP PCR TERRORНА ръкавиците се виждат перфектно COVID mutants incl.Grey and Green covid mutants.
31
1
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
В третия свят средната възраст на населението е около 20 години. в Европа и Америка е над 35-40.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Швеция от Третия свят ли е?
29
5
 
2
 
! Отговори
отCиднейAaвстралия преди 3 години
Ам то отне цяло столетия на Ганяя да повярва в тока, щот щом не го е виждал не вярва в него. И днес много гань0вци не верват в тока щот още не са го виждали
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Да, знаеше и ни предупреди 2015, защото е по-умен от 99% от хората.. Това е тотално различно. Да сме го послушали. Трябва да сме му благодарни, а не да Убиваме вестоносеца. Кой е виновен сега?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе седя и си мисля. Защо Ковид е толкова яросте само към страните от ,,първия свят,,. Светът на капитала.Третия свят няма никакви проблеми. А там хигиената не е на ниво, живеят в катуни...Това е странно. Ама ко съм се замислил. Вирус страшен има и точка.
25
2
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 3 години
Репортажи от летища вкл в Лондон покaзват че експерти вече полzват автоматизирaни системи за следене на пътници с Covid generators and activators in his poxkets.от репортажи от оня ден от Лондон по повод задължителен PCR terror са засечени поне ТРИМА в голямата приемна Check in bag drop s COVID generators единия се следи като ГОСТОПРИЕМНИК НА ЧЕРНА ЧУМА МАСОВ УБИЕЦ/Black death mass killers/tv Europa
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 22Е то само ти вярваш на всичко явно.Така както си ги написал няма кой да вярва на всичко.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това пускане на вируса се знаеше от няколко години и той мутира не беше такъв първоначално.Убеден съм,че е изкуствено направен и нарочно пуснат.
22
6
 
4
 
! Отговори
айде преди 3 години
Някой да ми обясни как едновременно вярва: 1. ковид е биологично оръжие. 2. няма вирус. 3. не е смъртоносен. 4. предизвиква се от кемтрейлс 5. лекарите лъжат 3. правителството лъже, за да контролира хората. Не усещате ли, че много от тези неща си противоречат едно с друго? Да вярваш в неща, които си противоречат не е ли неадекватно? Не може да вярвате, че искат да ви убият и че няма вирус едновременно....