Вносни ще са две трети от рибата на трапезата на Никулден

Спекула с цените възможна само в малки населени места
2 дек 2020 09:42, Елка Василева
21
Вносни ще са две трети от рибата на трапезата на Никулден
Снимка: архив, БГНЕС

Две трети от рибата на трапезата за Никулден ще бъде вносна. Докато в страната влизат между 50 000 и 60 000 тона чуждестранна продукция годишно, очакваният у нас улов на риба и други аквакултури за 2020 г. ще е около 30 000 тона. Така наличната риба в страната става приблизително 90 000 тона, 10 000 от тях обаче потеглят за износ. Това сочат данни на Асоциацията на производителите на рибни продукти (АПРП), цитирани от „Монитор“.

Изпълнителният директор на асоциацията д-р Йордан Господинов прогнозира за тази година леко увеличаване на произведената в рибарници риба и мидите от ферми. Възможно е през 2020-та те да достигнат близо 15 000 тона, докато през миналата година са били малко над 14 000 т.

Уловената риба пък ще е между 12 000 и 13 000 тона.

Той коментира, че макар лятото да е било горещо, а уловът беден, през есента са се появили големи пасажи от чернокоп.

Още по темата

„Изнасяме рапани, миди, пъстърва, шарани, цаца. Експортът за азиатския пазар е предимно от черупчести. За Америка изнасяме рапани, а мидите се изпращат в Западна Европа и Румъния“, продължи експертът.

България се нарежда и сред пребработвателите на скариди, като готовият продукт потегля към Швеция и Норвегия. Голяма част от внесената и преработена сьомга у нас също отново се изнася на парчета.

Според директора на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив доц. Ангелина Иванова от отглежданите сладководни видове в страната най-често се експортират - шаран, толстолоб, амур и сом, основно за Румъния.

Според проучване северните ни съседи консумират 10 пъти повече риба от нас.

Анкета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за миналата година сочи, че една трета от участниците в проучването консумират най-често скумрия. След нея се нарежда пъстървата, а на трето място остава характерният за Никулден шаран. Останалите видове като цаца, хек или сьомга са предпочитани едва от 2.6 % от анкетираните. Популярност набират още ципурата и лавракът, които са много популярни в съседна Гърция.

Поскъпване на рибата за празника в цялата страна не се очаква, прогнозират от бранша. Спекула е възможно да се наблюдава в по-малките населени места, където има едва един-два магазина. С наближаването на празника обаче Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масирани проверки за качеството на предлаганите продукти у нас.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
У преди 1 месец
Аз като видя цена 46лв/кг. риба, отивам в кварталската месарница и директно купувам 2кг агнешко-Нова Зеландия и 2-3-4кг свински врат с кост. Пече се на фурна и вечеряме без хляб и гарнитури. Риба има през цялата година. Дори лесни пари не е хубаво да се пилеят ей така! Има едно месо-японско телешко, хиляди$$/кг-отвратително, разни вина кисели по 1000ди лв-отвратително....и риба за 200лв-.....
20
4
 
0
 
! Отговори
Qwerty преди 1 месец
Най-вкусните риби за мен са две-дяволска риба и див лаврак. И двете ги взимам пресни за 10-12.5 ерво на кило в Холандия. От време на време си взимам и бял амур и според мен е по-малко мазен от шарана.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 18
То е ястно че по прицип шарана е мазна риба....спрямо една сулка примерно. Говоря ти за разликата межди шаран който е в рибарник и не се движи през цялата година и го хранят на готово спрямо с шаран в язовир който си търси сам храната. И когато дойде зимата, този шаран от язовира изпадащ в летаргичен период е с 50 % по- малко мазнина в себе си, спрямо оня от рибарника.
Стана ли ти ясно сега?
18
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен 15
Не се заблуждавай, че по това време ще вземеш постен шаран! Миришещ на тиня може но постен не. Природата му е такава, че есента трупа мазнини, за да може да презимува.Ако е много студено изпада в летаргия и не се храни и оцелява благодарение на натрупаните мазнини!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер, тва е щото ние в България си нямаме море
16
2
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Живичка пъстървичка- нашенска казваш. Заразена с какво ли не, хранена да не обясняваме с какво. Купувам САМО вносна риба или риба от рибарници на свои приятели, които гледат сьомгова пъстърва, сьомга и пъстърва. Иначе- само гръцка ципура, лаврак. Поне съм убеден, че е чиста и прясна. Личи си отдалече дали е прясна или не.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Ветеринаря
Това не е гаранция че живия шаран като ти го уловят докато си плува в аквариума в магазина, няма да бие на тиня. Зарекал съм се да не купувам шаран от магазин, а от познати рибари само, които хващат шараните не от рибарник, а от язовири. В рибарника шарана е на 60-70 мирише на тиня...не се кусва направо. А и друго, от рибарник и 2 кила шаран да е е мазен заради заседналия си начин на живот за разлика от шарана в язовирите.
14
3
 
5
 
! Отговори
Стар ветеринар преди 1 месец
Купувайте само жива риба , без значение каква е.Това е единствения начин да сте сигурни че рибата е прясна.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По времето на соца купувах голям шоколад крава , отчупвах си съвсем малка и останалото за децата.Обичам много риба.Мечтаех да има до мен кофа с пържена риба. Сега мечтата ми е изпълнена. Шоколада и рибата не са проблем.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо е нужно български рапани да ходят в Америка,
----------------------------------------------------------------
По принцип съм съгласен с поста ти, обаче нищо против нямам да се ловят и изнасят рапани. Именно те унищожават черноморската мида и сега почти е невъзможно да намериш миди, а не беше толкова отдавна всеки ден събирахме там където имаше скали, камъни или по мостчетата на градските плажове във Варна. Сега рапани много, но лично на мен не ми харесват особено
11
4
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Не хранете капиталистите, които ви вкарват риба на няколко месеца. Всеки град си има платени водоеми за спортен риболов, които предлагат и прясна жива рибта. Купете си от там.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как така спекула ще е възможна само в малки населени места, моля "мозъците", родили този бисер, да го обяснят. Защото живея в София и с ръка на сърцето мога да кажа, че спекулата е в СКАНДАЛНИ мащаби за всички хранителни продукти, продавани в най-големите вериги. Зеленчуци, млечни и месни продукти, хляб, се изкупуват от производителите на цени в порядъка на няколоко стотинки за килограм. Надценката от веригите е не по-малка от 300%. Къде отиват тия пари? Няма начин да е от транспорт и склад.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денонощно, милиони тонове товари пътуват на десетки хиляди километри. Изнасяме за Америка и Азия? Все едно нямат океани и морета там? Защо е нужно български рапани да ходят в Америка, и Американско говеждо да пътува насам... Побъркан, неспасяем свят. Иначе, вие сте виновни, че колата ви съсипва планетата. И кравите, понеже много *** метан. Да.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вода гази - жаден ходи
Море и реки има - внася риба
Що е то?
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скумрия няма да хапна след - аварията вьв - аец фукушима
Сега се гласят и да изливат маи - 100 000 тона силно радиоактивна вода в океана от охлаждането на ядренното гориво , четох скоро статия за това
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 4
А бе не задължително да се яде точно шаран, но пък ако наистина искаш да ядеш вкусна риба, няма си вземеш шаран, а калкан...за мен най-вкусната риба. Вярно е скъпа...30 лева килото. Аз затова и само 2 пъти в моя живот съм ял калкан, но е уникална вкусотия.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще направят ли ПСР тест на рибата отде да знам дали вируса не е във рибата яжте си я вносители.. Аз ще ида до някой язовир там винаги има рибари и продават или охраната на язовира продав.а Цените са нормални и рибата винаги е прясна.
4
2
 
3
 
! Отговори
Сьомга по Никулден преди 1 месец
18 лева килото в МЕТРО. Проблемът е, че по Никулден се яде шаран.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВНОСНА ще е две трети от РИБАТА.

Проверка: Две трети от рибата ще е вносна.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фагри 46 лева килото, Джон Дори 33 лева килото????
Аз и Бил Гейтс да съм няма да им купя такава риба.
Трябва напълно да си откачил, че да пилееш толкова пари за някаква риба.