Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70

Обсъжда се страната ни да участва и в поръчка за осма ваксина
Обновена: 3 дек 2020 18:02 | 3 дек 2020 18:00, Веселина Йорданова
235
Планът: Ваксината ще е първо за медици, полицаи, възрастните над 70
Снимка: Правителствена пресслужба

Ваксини срещу коронавирус ще бъдат поставяни първо на лекарите, сестрите, санитарите, служителите на МВР на първа линия, както и хората над 70-годишна възраст. Това са таргетните групи, определени в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Още по темата
На работно съвещание в Министерския съвет днес здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха плана, а утре на правителствено заседание той ще бъде одобрен. Ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Веднага щом дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно, коментира премиерът Бойко Борисов.

Министър Ангелов информира, че продължава и работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. "В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион", отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева.

"Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни", категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
16
 
2
 
! Отговори
Митев преди 3 години
До АнонименПриятелю, събрали сме се на отлежало уиски...не ме карай да пиша романи по телефона. Толкова е достатъчно. Не казвам нищо ново. Благодаря!
180
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МитевМитев, само толко ли можеш?
179
23
 
3
 
! Отговори
Митев преди 3 години
Ние от ГЕРБ начертахме правилният път, който могат да следват дори трета ръка хора, като вас. Вярно, че не се вписвате във всяка една сметка, но трябва да е ясно на всеки един, че всяка каста, трябва да си знае гьола. Имаме на разположение лидер, с който сме готови да управляваме още хоне 30 г. Това е.
178
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, тиква с план..
177
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинация не означава имунизация.
176
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините съдържат антигени,идентични с тези на микроорганизмите, които причиняват заболяването.Антигенът на ваксината стимулира имунната система на организма да го разпознае като заплаха, да го унищожи и да го запомни.Така при евентуална по-късна среща на организма със същия антиген,имунният отговор срещу него е много по-ефективен и по-бързТе могат да са:-профилактични(предпазни)-терапевтични(лечебни) Каква ваксина ще постарят-предпазна или лечебна?За предпазна само здрави хора се имунизират
175
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Веднага щом дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно--------Е, защо пък безплатно?Не е ли редно да си я платят?
174
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат ми е лекар. Живее извън Б-я от над 23г. Не препоръчва ваксина против сезонен грип на родителите ни. Сега и за тази ваксина не пропоръчва да ваксинираме родителите ни. Те са над 75г.
173
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти гледай бъзика - повече от половината лекари ще откажат ваксината... поне колегите така са настроени. Я има един на десет дето да е съгласен, я не. Макар че ако ги заплашат от ръководството може и до 50% да ги докарат.Нали така на сила ги изкарваше бай ви Коцко Здравето да пляскат пролетта, преди повишението си. Идва и вика който не пляска - ще видим дали ще има бонус и ония си счупваха краката...
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всички уверения как има хладилници, ваксини, флакони ремдесивири, други лекарства, техника, средства, легла, медици, планове и всичко останало нужно за всеки български гражданин, продължавам да очаквам адекватна реакция защо хора биват оставяни да умрат по разни коридори и стълбища, навикани и зарязани там като торба ***. Или поне признание, че проблем има, осъзнат е и наистина се работи по разрешаването му.
171
2
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Предлагам да пратим герб да стават ай ти специалисти за да може България да попадне в по кадърни ръце ;) И без тва герб са ДПС .Искаме български партии да управляват България а герб да станат ай ти специалисти .Да видят хубу ли е :)
170
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Все повече се издува този човек,нещо му има.Абе Бог си знае работата.
169
2
 
3
 
! Отговори
Belgieca преди 3 години
Az pa da vi kaja lani si slojix super vaksina xolandska protiv tri schtama grip za pyrvi pyt e mnogo super noemvri i delemvri dvata schtama me skysaxa s vsichki ekstri edva ojivqx dobre che pone tretiqt mi se razmina te nabal sym ti vaksinite
168
5
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Ваксинирайте се, да не ме заразите.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kak li e jivqlo chovechestvoto xilqdi godini s kovida bez vaksina zaschtoto se dokaza che i pri neandartalcite go e imalo aide u levo vsichki bozi za covida
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163виж какъв злобен си станал от ваксините
165
1
 
3
 
! Отговори
До 162 не си прав ! преди 3 години
Тука не се регистрираш ,но не си толкова анонимен ..... а и да се изказваш различно от официалното не е незаконно ,всеки има право на мнение и антиваксари и антигербери и анти-- щабове и прочие анти .
164
1
 
9
 
! Отговори
За полицаите преди 3 години
Задължителна ли ще е ?
163
0
 
13
 
! Отговори
антитрол преди 3 години
До до 156Ваксинирай не само себе си, а майка си, баща си, децата си_но вероятно нямаш/, ваксинирай цялата си рода и спаси света от *** като теб
162
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам другите 70% да се ваксинират.