Трудноподвижната Антоанета: Коледа, едно страшно събитие

Личните асистенти помагат на хората само в работен ден. А на празници?
Обновена: 3 дек 2020 20:13 | 3 дек 2020 20:05, Валерия Белчевска
17
Трудноподвижната Антоанета: Коледа, едно страшно събитие
Снимка: Кадър БНТ

Коледа, един тържествен ден, празник. За мене това е едно страшно предстоящо събитие, защото не знам дали ще има кой да ми отвори вратата. Това сподели пред БНТ Антоанета Пелтекова, жена с двигателни проблеми от дете. Тя е трудно подвижна, даже за чаша вода разчита на личния си асистент Надя Иванова.

Но часовете, когато за нея трябва да се грижи друг човек, определени според нормативните документи, са 158 за целия месец. Или по 7 часа и половина само в работен ден. В празничните дни тя трябва да разчита само на себе си и да намира вариант някак да се оправя сама.

Затова е написала писма до социалното министерство, до премиера, до президента с предложения какви промени трябва да се направят, за да се облекчи живота на хората, които и без друго имат трудна съдба. Но нищо от това не е влязло в Закона за личната помощ.

Макар и трудно да се движи, Антоанета Пелтекова никога не е спирала да твори. На маса има нейна скулптура, а по стените - картини. Пише поезия, даже в момента редактира стихотворенията за четвъртата си книга. Но и е все по-трудно да се оправя сама.

"Сега идва Коледа, Нова година – кой ще ни обгрижва? Тези 7,5 часа са крайно недостатъчно. Трябва да се предвиди да има допълнителен асистент или под някаква форма да получаваме и допълнително обгрижване. Преди 2 години ми се случи – плъзнах се, 2 дена и една нощ… седях по пижама на земята без храна, без вода, и без допълнителни завивки. Докато ме намериха с полиция мои близки, които са ме търсили упорито от Варна", разказа Антоанета.

И тъй като според нормативните документи в почивните дни тя няма нужда от помощ, а не разполага със средства, за да плати на някого, тя разчита на добрата воля на близки и приятели. Ако имат време – да отскочат да и помогнат за елементарни нужди, като да й сложат храната на масата.

"Донесоха ми храна до вратата. Но аз не мога да я достигна тая храна. Мога една седмица да я гледам, даже и да не я видя, ако няма кой да ми отвори вратата. Някой трябва да дойде да ни помогне, за да се чувстваме хора", сподели още жената.

Затова тя предлага да се възстановят парите за "чужда помощ", които се спират, когато получиш "личен асистент", за да може с тях да се плаща на друг човек за почивните дни. Тя смята, че трябва да се направят промени и в нормативните документи, които определят тежестта на заболяването и необходимостта от грижа.

Проблем според Антоанета Пелтекова е и заплащането на личните асистенти – за тези пари трудно се намират хора за такъв тежък и физически, и психически труд. "Много ниска е нормативната ставка. Говореше се, че ще им направят 900 лева заплатите, но то било само в сферата на коментарите. Не се прие нищо", каза още тя.

Надя Иванова работи от години като личен асистент. Казва, че работата е не само тежка, но и отговорна.

"Има някой на легло – памперси, обръщания, наляво, надясно, не е лесна. То и затуй никой не ще да идва твърде много. Трябва да гледам колите, навънка като излизаме, на количката трябва да я с сложа пак да седне", разказа за работата си и Надя.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ако беше в природата диво животно нямаше да оцелее и ден. Ама хората понеже сме по-разумни, затова като се роди такова дете недъгаво го гледаме да се мъчи цял живот
13
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Всичко е възможно, но се иска желание ! А толкова ли е трудно да се направи добра система за набиране на доброволци ?!! Бас държа, че дори само в училищата могат да се съберат достатъчно на брой - сред българските деца има много свестни и състрадателни !
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де, а какви, по дяволите, са тези близки и познати, тези роднини, които ще оставят такъв човек да се оправя сам със живота, да лежи два дена на земята?! Сигурно, ако имаше да им предпише апарартамент, всеки ден щяха да ходят да в гледат. Гади ми се от човешкия род вече!
11
2
 
4
 
! Отговори
Въпроси преди 1 месец
1. За кого е гласувала, за герб ли?
2. Къде е БХК, не помага, щото не е от малцинствата ли?
3. Къде дремят българските евродепутати и нашият еврокомисар?
4. Щяха ли да я покажат, ако не идваха избори?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на кой го казва това клетата жена - на бибитко дето сам носа не си бърше. Докато хирата капят по стълбищата на билниците, той е лекуван вкъщи с дежурящи пред вратата 3ма лекари. Едва ли скоро е висял на опашка в социални услуги, или е попълвал 330 заявления за нищожния минимум, който се получава насрещно.
9
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Заради изключително много злоупотреби, страдат истински нуждаещите се...
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АБЕ ХОРА ТА НАЛИ АКО ПАРИТЕ ОТИДАТ ПРИ ТИЯ ПОСТРАДАЛИ ХОРИЦА НИТО СТОТИНКА НЯМА ДА ОТИДЕ В НЕЧИЕ ЧЕКМЕДЖЕ. Е ЗАТОВА СЕ ПРАВЯТ МАГИСТРАЛИ И РЕМОНТИ НА РЕМОНТИТЕ.
7
2
 
5
 
! Отговори
Бибо преди 1 месец
АНОНИМНИ ПАРИ ДА ДАДАТ НА МНОГО БОЛНИТЕ ХОРА. НЕ ПО 350 ЛВ. ТЕ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ НАЧИНА НА ОЦЕЛЯВАНЕ. ТИ ВЛИЗАЛ ЛИ СИ ВЪВ СОЦ. ДОМ. ВЛЕЗ И ТОГАВА ГОВОРИ...
6
4
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
В дом умират.
5
17
 
9
 
! Отговори
Бибо преди 1 месец
ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРЕМ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ ОТ ВЛАСТТА. ДА НАМЕРИМ ПОДХОДЯЩИТЕ ХОРА(АЗ ИМАМ ДОВЕРИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА) И ДА ЗА ЖИВЕМ В ЕДИН ПО ДОБЪР СВЯТ ЗА ВСИЧКИ. НЕ СЕ ТРАЯТ.
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мая Манолова да й бере греха
На всички заседания пречи хората да си кажат проблемите.
Но при този случай- социален дом е решението.
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствения изход е социален дом -там има персонал денонощно .
не може държавата да осигури за всеки 24ч асистент в дома му .
2
11
 
16
 
! Отговори
Ro преди 1 месец
Какви са тия глупости сега?! Нали има самолети за милиарди, кораби, магистрали на вълни... какви хора с увреждания, кви 5 леа?
1
3
 
15
 
! Отговори
39132 преди 1 месец
Неправителствените организации могат да партнират на социалните служби. Така хоратаспроблемище получаватпостоянногрижи, а асистентите няма да бъдат докарвани до физическо и психическо изтощение, няма да бъдат лишавани от личен живот. да не говорим за структурите на богати жени колкополезни може да бъдат и в делник, и в празник. При пролетната каантина младихора отвхода на майка ми бяхазалепили васансьорателефона си с изразена готовност дапазаруват на възрастните съседи. Човещина е нужна