Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
18
 
5
 
! Отговори
безсмислено е преди 3 години
България се е съгласила да пусне на преговори Македония. Това е положението. Пък вие тук си спорете и пишете каквото си искате. Източник 24 часа.
134
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое му е забележителното на Самуил !?
133
2
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Маке-АМА ВИЕ ОТ КОЛКО МЕСЕЦА ИМАТЕ ИСТОРИЯ БЕ?-КОГА ГЪРЦИТЕ ВИ СТАПИХА НА ВРАТО И ВИ НАПРАВИХАО СЕВЕРНА?-А?
132
3
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Никифорос Николетос-И ТИ НЕ СИ В РЕД СЪС СИВОТО-БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПОД ГРЪЦКО РОБСТВО.
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Никифорос НиколетосПрочети си гръцката история- според нея Гърция е паднала под Римска власт и се е освободила едва 1821 година!
130
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия още малко и ще забълнуват, че Въстанието на Комитопулите (Самуил, Давид, Арон и Мойсей) не е било срещу Василий Българофигон, а за национално освобождение и полагане темелите на северомакедонската средновековна република след отхвърляне на оковите на българската татарска окупаторска власт, само има-нема хилядолетие преди да има Северна Македония..
129
12
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
Тая комисия е най-голямата тъпня. Ще си градим отношенията на основата на тълкуване на миналото - историци никага не могат да дойдат на едно мнение даже и да са от един курс на университета.Закривай Бате.
128
12
 
3
 
! Отговори
Много преди 3 години
Интересно е от къде може да твърдите каквото и да е че е било истина, при условие че в момента сме свидетели как с очите сме виждали нещо и след това чрез медиите и политиците се показва по друг начин. А вие се доверяват на един источник, който е писан от историци с дипломи придобити от кумунистическия период и обучени от ДС и членове на ДС. И двете страни на тази комисия са съставени от историци бивши комунисти. Те ще работят както им кажат политиците и няма нищо да направат в полза на хората.
127
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са силно увредени хора.
126
4
 
10
 
! Отговори
Хистеричар преди 3 години
Царот Самоил е бил окупирал Макja Македониjа со бугарска войска, а после царот Васил Македонец ги е ослободил истите македонци от бугарско татарско ропство.
125
18
 
3
 
! Отговори
Не е всичко като изг преди 3 години
Хора не е всичко както ни го казват. Македонците искат външни експерти по история. Т. Е. историци които не са повлияни от кумунистическия период и да са придобили тогава диплома по история. Тези независими историци Най-вероятно няма да бъдат пристрастни и ще кажат истината и никой няма да може да оспори тяхните възгледи. Нашите отказват. Според мен нарочно се отлага всичко за да може Герб и ВМРО да спечелят на изборите. Както и ВМРО ДПМНЕ, които са членове в ЕНП и партньори с нашето ВМРО и ГЕРБ
124
4
 
10
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
До 5-koКоя е била тая суверенна дръжава друже македонче .Сигурно е била Сръбия!
123
27
 
5
 
! Отговори
Никифорос Николетос преди 3 години
Доколкото знам, Балгария пада под Гръцко Робство ОЩЕ В 972 ГОДИНА, когато генерал и василевсът едновременно : Йоаннис Цимисхи -- прегазва столицата на балгарите--Преслав !САМИУЛ Е АРХОНТ НА СЕРДИКА (СОФИАС)...Във Византииска традиция--Ядрото на Българите е било винаги в Север и Източната Част--там откъдето са дошли тези дошляци .Така че : Скопяно-Фиромците са прави : Самайл е цар на Западните Славяни , които със сигурност не са били българи.Славяните със сигурност не са българи .
122
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената държава по онова време е била България. Така че просто няма как Самуил да е бил някакъв и друг цар, освен на България. Северна Македония идва чак десетина века по-късно, има-няма едно хилядолетие - чак след закриването на Бившата югославска република Македония през XXI век..
121
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ama jaze sam bugarin oti nema takva drgava makedonij
120
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тая "Самуилова" "държава"? Държава се нарича златното кълбо с кръст, която държи владетелят. В другата ръка държи скиптъра на вкастта. Самуил като син на средецкия (дн. София) комит Никола (арменец по произход) е поел Охрид, заедно с братята си (децата на комитата, Комитопули в гръцките извори) след смъртта на баща им. Племенникът на Самуил - цар Иван Владислав се самоопределя като "българин по род". Северокакедонските "историчари" могат да си го прочетат в Битолския надпис.
119
3
 
25
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Кво занимавате народа с тея лекенца .ЕС ще видят само ако станат Български граждани .И без това от 2 млн макета ,700 хил са се клели в Българския флаг .Още малко остана .
118
3
 
25
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ЦЕЛ СВЕТ ИМ СЕ СМЕЕ.
117
2
 
22
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Големиот македонски совет донесе одлука рестораните McDonalds да бидат повикани МАКЕ Donalds со цел да се зачува историската традициа!
116
2
 
24
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Да прекръстят и византиеца Василий 2 на македоноубиец...