Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък Македонците с нищо не са съгласни! Тогавашната създадена от Цар Самуил Държава е Българска! Самият Цар Самуил нарича Държавата (БЪЛГАРИЯ) а не Северна Македония или просто Македония! Ние Българите не можем да отречем Истината, както го лъжепоставят Македонците! Щом Македонците не показват Разбирателство и Съгласие, нека си останат само с НАТО!
154
1
 
19
 
! Отговори
до македонец преди 3 години
До MakedonecНикъде няма да влиза Македония - три държави налагат вето - България, Дания, Нидерландия! Това ви го съобщи ваш дипломат! Ти накъде си тръгнал? А в България не сте ни потрябвали, стойте си, където сте!
153
2
 
28
 
! Отговори
до македонец преди 3 години
До MakedonecГърция и България достатъчно ядове браха с вас. Сега е ваш ред да се озорите. Когато поемаш ангажименти ги изпълняваш, а не се ослушваш! И седнете та научете наистина кои сте - опозорихте се пред цял свят, та се наложи Гърция да ви вразумява, че не сте антични! Смях! И си сменихте историята, знамето и името!
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда. Все маке ще си останеш..
151
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маке маке ....
150
3
 
16
 
! Отговори
Korean soup преди 3 години
До Анонимен 153: Ама ти наистина ли си мислиш, че преди 9.Х.1944г. не е имало историци в България и че всичко за средновековието е написано от историци с "дипломи, придобити от кумунистическия период и обучени от ДС"?!? България е разполагала с такива историци преди преврата от 1944г., че сегашните на малкия им пръст не могат да стъпят. Образовай се малко.
149
1
 
15
 
! Отговори
Лималима преди 3 години
167,Германия и Франция,загърбиха враждата,но това са две държави,с два народа, а България и С Македония са две държави с един народ-там е разликата.
148
1
 
14
 
! Отговори
Лималима преди 3 години
И само едно уточнение-незнайно защо,когато ромеите завоюват България ,наричат тема България областта,която обхваща днешна Северна Македония, а Македония,са наричали Одринска Тракия.
147
19
 
5
 
! Отговори
Makedonec преди 3 години
Zasto samo grcija I bugarija stavat Veto, oti imat okupirano makedonska teritoriq vsicko se znae
146
1
 
21
 
! Отговори
ама преди 3 години
Ама Македония щяла да подпише пътна карта и ако не я спазва, България спира преговорите. Те преди три години договор подписаха, който и не погледнаха. Сега отново ще подписват. Докато водят преговорите, ще си намерят железни поддръжници в ЕС и ние никога не можем да ги спрем. Показаха ни, че могат! Идеята беше въобще да не стигнат до преговори, без да подхванат изпълнение на договора. Иначе - *** ги гони!
145
0
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
първо майната им на Франция и Германия, второ националистите французи не са загърбили и капка от историята си.. ако мислиш друго си по-*** и отколкото изглеждаш
144
2
 
24
 
! Отговори
Лималима преди 3 години
Я да видим сега блестящата македонска логика- гръкоезичните древни македонци начело с Александър Велики,били техни предци,ама видиш ли, македонския език не бил български, но пък бил югозападно славянски,от което излиза,и че гръцкия език е славянски.Самуил бил македонски цар, ама пък баща му бил управител на София,назначен за такъв,от македонския може би,цар на Преслав.Македонец е, ама племенника му се писал българин.Македонци са,ама враговете им ромеи,ги наричали българи.Желязна логика.
143
4
 
22
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
българският цар Самуил, управлявал България в кр. на X-нач на XI в. не бил само български?!?!.. тъпите псевдомакедонци пак счупиха *** хахахахахахаха
142
21
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 160 Василии "Българофигон" без думи.Форумите са пълни с патриотарски фарфарони дето се бият до посиняване по гърдите на три ракии и бълнуват някакво величие.Германия и Франция са се били десетки войни загърбиха миналото и напраавиха ЕС .Балканските джуджета - са големи юнаци.
141
12
 
6
 
! Отговори
До 167 преди 3 години
До :-)Да ти кажа, изнесоха ни урок македонските политици - постигат с умела политика, лоби, и да не ни се вярва - и с шикалкавене! Цял договор подписаха и не го изпълняват, но както вървят нещата, и покана ще получат. Нямаме лоби, нямаме подкрепа. А те имат. И се борят и не отстъпват. Не ми харесва, че е така, но е факт!
140
2
 
14
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Тези еничари на сърбите,изобщо защо им обръщаме внимание!? Има железни исторически извори за характера на Самуиловата България! Какви славяни,какво гръцко или византийско робство? Има Източна Римска Империя и Тема България,като провинция и част от тази империя. А иначе,РС Македония да се стяга за рождения си ден,че вече стана на една годинка и тепърва трябва да се учи да прохожда.
139
11
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Въпросът вече е клекнаха ли нашите политици? И ако да, защо?
138
18
 
2
 
! Отговори
То преди 3 години
Над 90% от медиите, а може и повече доходите ги получават от платени реклами и статии и новини.Всичко е платено.Който плащта той получава.В момента ГЕРБ и ВМРО са най-активни. Та те започнаха тази предизборна пропаганда заедно с ВМРО ДПМНЕ в Македония.Само че не у съзнават какво вършат и до къде ще стигнат.Надявам се ЕС и САЩ да натиснат тези псевдо политици от Македония и България и да оправят нещата. Иначе всичко започва да се вмирисва. За съжаление все още има хора които се манипулира лесно.
137
1
 
15
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Ами нека си преговарят, да идат да се оплачат на Меркел, че нацисткия окупатор от българия не им плаща репарации... Проблема им не са преговорите, проблема им е, че не си дават сметка колко и какво ще трябва да променят за да се появи още една звезда на европейското знаме.
136
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие какво очаквате? Македонските югоисторичари цял живот са учили хората, че Самоил е истински македонски цар. Изписали са купища хартия на тая тема. И сега изведнъж да си признаят, че са лъгали? Че целият им живот е бил безсмислен? Дори Самуил да се върне от оня свят и да им заяви: "Аз съм българин", ще му кажат, че е фашист. С тези е невъзможно да се преговаря. Затова решенията трябва да се вземат на политическо ниво. Ама Заев не е достатъчно смел, затова се прикрива зад тези псевдоучени.