Гоце Делчев пак скара учените. Роден историк: Напрежението не стихва

Македонските учени тупат топката: Искат отлагане на срещите за историята
29 ное 2019 19:10, Красимир Ангелов
89
Гоце Делчев пак скара учените. Роден историк: Напрежението не стихва
Снимка: Reuters

Македонските учени са предложили сериозна пауза в срещите на съвместната експертна комисия по историческите въпроси до май идната година, обяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония

"Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през декември, но те имат свои основания, за да откажат", посочи българският учен. Както е известно, Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Още по темата
"Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме достатъчно сигнали, че имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на договора за приятелство и добросъседство, който предписа създаването на смесената комисия", посочи проф. Димитров.

По думите му, това е достатъчно убедително напомняне, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати. "Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати", посочи Димитров, цитиран от БТА.

"Дори бяха поименно споменати очакваните резултати около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други теми, които си заслужава да бъдат разглеждани своевременно", подчерта проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е завършено.

По думите му голяма част от учените в Северна Македония "съвършено открито отхвърлят формулировката "обща история", която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство". Проф. Димитров дори призна, че по някои въпроси има и обратно движение - "Едва ли не започва да се поставя съмнение това, което бяхме постигнали като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване".

По отношение на работата по учебниците в двете страни българският историк посочи, че работата не е докрай приключила и не се очаква скоро това да се случи.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, посочи, че Комисията ще настоява всички проблеми, които стоят пред тях, да бъдат решени. "Ние сме за това да се намери решение на разногласията и паметта на Гоце Делчев да бъде чествана заедно от двете държави", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около него отново имаме различни виждания. Тук не се направи никакъв напредък. Дискусиите ще продължат и по-нататък. По отношение на "неуважението" към Договора за добросъседство, аз не бих се съгласил с това, защото ние сме тук, разговаряме и редовно се срещаме. Договорът се зачита. Темпото на срещите на Комисията от 4 се увеличиха на 6 през тази година. И ние смятаме, че това е добро темпо – да има по една среща на всеки два месеца", каза още Драги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
istoriata e edna !!! Ima mnogo hora po sveta ,koito se opitvat da ia preinachavat !!! Makedonia e oblast ot Balgaria (nasila otkasnata )s balgarsko naselenie otroveno vav vremeto ot chujda propaganda !!! Tova e fakt I nikoi ne moje da go promeni !!! Maika I bashata balgari .toi vidite li makedonets ?!??Omrazna mi ot tezi kre te ni !!! Da se vidi kolko e naselenieto na Makedonia I kolko "makedonci sa s balgarski pasporti !!!Ako oshte se praviat na Makedonci ...da im se anulirat pasportite !!!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямането на аргументи от СМ-та страна се компенсира с обиди,лъжи,нелогични обяснения и избирателно четене на историята.Другото е отговор с въпрос,например"Ако Г.Делчев е българин,защо се е борил за Македония" и подобни.Това е тактиката на всеки македонист. Идентичността,която са изградили е истъкана с противоречия,но за тях това е нормално, защото нямат друго за сравнение.Все едно В.Левски да се е декларирал за турчин и да се слави в България като най-големия българин.Това е фалшива идентичност.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !!!!!Ти се поинтересувай колко тукашни ле.кета станаха навремето професори и академици, защото измислиха "доказателства", в полза на това престъпление - да се създаде "македонски нация".Предатели, мазници, които се приспособяват към всички властимащи, не само бяха възнаградени с високи научни титли, но и получиха възможността да властват и кадруват в сферата на науките история, етнография, балканистика у нас. Сега в същите сфери вилнеят децата и внуците им и други техни протежета.
61
0
 
2
 
! Отговори
:( преди 4 години
23, 16, 19 - Уви, това е истина.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е ясно от самото начало.Тупкане на топката.Няма да има напредък,а хитруване и отлагане във времето, за да продължава доближававането на СМ към ЕС.В НАТО те вече ще влязат и искат компроментиране на българската позиция пред света и изкарването и за националистическа.СМ иска да скъса договора,но за това да обвинят България и за това са тези провокации в комисията.Това е тяхната тактика при несъществуващи срокове и стандарти,а просто излагане на мненията от двете страни без арбитраж е смешно
59
1
 
5
 
! Отговори
Niko преди 4 години
нека си има етноси - македонци, траки, славяни и кой както иска да се смята, но преследването на българите в Северна македония е факт и е престъпление което спадa към най страшните престъпления - геноцида- убиваш някой само защото мразиш етноса му. Там има i много hate crime към нашия етнос което се наказва с дълги години затвор. Нека тези виновни се накажат, нека тези истини се включат в история yикипедии, енциклопедии, трудове, книги ,навсякъде, да се знае истината. Пък някаква група че се смята незнам си какъв нов етнос си е тяхна работа, Ние искаме наказани престъпниците i историята за ге
58
0
 
3
 
! Отговори
yes преди 4 години
така както има бхк и др комитети за малцинствата които се издържат от ЕС от ООН и др с нашите пари дефакто, да има такъв и за българите в Северна македония и сърбия, да се опишат всички убийства, асимилиране, заплахи и преследване, да се включат задължително в историята и да се изучават като холокоста по света.Не може такива престъпления на геноцид да остават ненаказани, за тях не може да има давност. Истината трябва да се знае.Икономическите интереси на запада и сащ не ни интересуват и не могат да са за сметка на прикриване на такива престъпления.
57
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Самия Бойко М. Борисов легна и се отърти на брюкселските слуги на Елита, започвайки да говори за "Общата Ни История" с БЮРМ/FYROM - Северна. Това е падение! Ние с Бившата Югорепублика не можем да имаме "обща" история, просто защото никога не е имало Българо-Северомакедонско Царство! Историята ни е една, и тя е Българска, а не "обща"! Но, рибата се вмирисва откъм главата! Ще подбутват, ще подритват оттук-оттам докато не легализират кражбата на Българската история и БЮРМ не влезе в ЕС. Гаранция!
56
0
 
2
 
! Отговори
vajno!!!! преди 4 години
Да се заложи в историята им геноцида над българите, да се издигне паметник на геноцида в Северна Македония който да е в памет на всички Българи избити, преследвани, асимилирани от партизанската шайка на тито.тогава ще ги пуснем в Ес и дотогава затворени граници.
55
1
 
6
 
! Отговори
До Саше Македонски преди 4 години
психично болен сърбин
54
5
 
5
 
! Отговори
Дипломат преди 4 години
А бе стига сте се карали за стари истории, които нямат никакво икономическо значение днес. Дайте на пенсионерите по още 100 лева да хапнат агнешко и загладят косъма за Коледа. Не. Още да се разрешават спорове от преди 100 и кусур години, когато границите ежедневно са се местели и е имало толкова войни. Е, ако признаем всичко каквото искат сърби, македонци. Гърци и други какво ви касае вас? Нали няма да ви вземат апартаментите или изпият ракията? Нито Македония, нито Сърбия са в ЕС.
53
11
 
1
 
! Отговори
Саше Македонски преди 4 години
До ПлясканициАко треба е правиме и конфедерациа и со Албаниа и Косово, ама никогаш со вас КЛЕТИ ФАШИСТИ И КРВНИЦИ. Да даде господ да цркнете до еден, племе скапано Татарско.Македониа е света зема тоа вас ве боли, ништо друго.
52
0
 
4
 
! Отговори
Плясканици преди 4 години
Да си правят конфедерация с Косово и Албания и да не ни пробутват идеите на сръбските си господари. Бойко стига се е правил на приятел на сърбите.Само умрелия сърбин не злослови и не вреди на България. Това им е национална идеология развивана успешно над 180 години и продължаваща в днешни дни.То без асимилираните български територии Сърбия щеше да си е един Белградски санджак. Открадването на Македония пък е върха на сладоледа. Никакъв ЕС за тях - само Путин и мизерия.
51
3
 
7
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Решението на проблема е следното: Гоце Делчев бил българин, който се бори за независимостта на Македония. Обща история до 1945г.След ВСВ всичко е чиста македонска история.Край на спора.
50
0
 
8
 
! Отговори
Балканци преди 4 години
Така е на Балканите - като се държиш добронамерено с някой, той го смята за слабост и се опитва да ти се качи на главата. Като го избръскаш с бухалката по главата, веднага ти схваща мисълта и вика - "Що не каза, че си сериозен човек, че да не се мотаем толкова време. Аз си мислех, че се гъбаркаш. То ние си знаем, че дядовците ни са българи!"Доколкото на македонците им трябва време за да приемат истинската си история, то колкото по-рано и ребром се поставят нещата,толкова по-бързо ще се случат!
49
0
 
16
 
! Отговори
ДГД макетата преди 4 години
Гърците мотаха македонците над 10 години, докато не защитиха напълно историята си от мераците на "макетата" да се пишата наследници на Ал.Македонски.Ние ако трябва 20 години ще ги държим пред портата на ЕС, докато йе си признаят българския корен. На нас съседи българомразци ренегати в ЕС не ни трябват. ДГД!!!
48
1
 
8
 
! Отговори
psccc преди 4 години
етнос македонци при александър македонски няма, тогава са траки, различни видове траки, няма значение как се казва района - македония, македонско царство, кавото ще да е името , но етноса в него са траки и никога не са се казвали македонци.трябва да се сложи край на безкрайните лъжи и измислици, какви лъжи има в уикипедията за тях не е за вярване,трябва да се криминализира и да отиват всички македонски историци в затвора.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искат "македонците" да си припомнят историята, то тогава да преговаряме с албанците. Сред тях сръбските агенти явно са по-малко или вече са изчистени.
46
0
 
7
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Георги Делчев се е определял като балгарин .Учи във българско военно училище . /ако не е бълг няма да го приемат /Бил е учител в Българското училище по Български език в Щип/ Велес ,На сестара му наследниците се опредялт като българи ! тия от бюрм ако искат да го тачат трябва да признаят че ся българи ...или да си *** майкята сърбоманска
45
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българия е постотомански проект на русия.затова таканаречените възрожденци са действали извън територията на днешна българия-в букурещ,одеса,браила,белград и т.н.след военната намеса на руската империя е създадена българия 1878 г.македонските революционери много добре са осъзнали тогава,че една бедна,администрирана от руснаци българия няма и не може да им даде нищо.в наше време нещата стоят по подобен начин...