Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ПОЧНАХА МНОГО ДА НАГЛЕЯТ.-ВИЗИ ДАО ИМ СЕ СЛОЖАОТ ЗА БЪЛГАРИЯ- И НИКАКЪВ ЕВРО СЪЮЗ.-АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ЧАО.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да отбележат, че заврения зет е македонец, докато е жив да потвърди
113
3
 
27
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Не мога да повярвам в каква ситуация са ни поставили нашите политици, да доказваме че българската история е . . . българска, и то пред държава която вчера си го найде името.
112
3
 
25
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Македоновците се надяват джендерите от Запада да упражнят натиск, което те и правят, за сега неуспешно и страхливо за да не се фрънцем към Унгария и Полша, че ще им се разпадне агитката в ЕСа.Ще опитат и с парите за крадене дето ЕС бюджета отпуска, да видим дали наш'те ще се подмамят или ще заплашат със залитане към упоменатите Полша и Унгария.
111
5
 
30
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
*** вие още ли се занимавате с тия македонци бе? А бе я ги отсвирвайте и толкова. Те тия съвсем изнагляха. Пращайте ги в коша и толкова. Прекратявайте всякакви разговори с тях. Никакви истории, никакви братски народи - НИЩО. Пълен игнор и виж как сами ще почнат да се коткат. Те тия са толкова нагли, ама толкова нагли че чак безочливи....
110
6
 
36
 
! Отговори
Who Cares преди 3 години
"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония..."***С такива приятели, врагове не са ти нужни! Банално, но факт.
109
4
 
30
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
А бе хора, не им се връзвайте на македонските измислици! С македонец да спориш, е практически невъзможно, защото "они си знаят"! И точка! На всяко македонско изявление възможният отговор е само един - ВЕТО! И те млъкват!
108
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 пакета чипс не ми се достаточно да прочета ретардираните коментари и статии.
107
3
 
35
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Въпросът ми беше - защо нас ни наричате фашисти-окупатори и татари, а на германците им се мазните, вместо да ги обиждате и тях ! Недей да отклоняваш темата !
106
15
 
4
 
! Отговори
жоро преди 3 години
първо, трябва да уважаваме македонците. от там се започва. сегашното им поколение не е отговорно какво се е случвало на илинденското въстание или по време на воините. те са били малтретирани и са оцеляли. не може такъв народ, да го обиждаш. може само с добро, особено, когато сме толкова близки. хляб сме делили, въстания сме правили, и немци сме били на края на втората световна. не може с обиди, с грубост.
105
1
 
7
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Направете им плочи и на тях !
104
3
 
15
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
А германците що не ги наричате фашисти-окупатори и вандали, а .. ?
103
3
 
19
 
! Отговори
Ама преди 3 години
Какви македонци, какви 5- лева.. !
102
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпуснете най-после тази комисия, това е пародия и подигравка. Македонските историци са някакви старци от бивша Югославия, които се държат много нагло. Защо изобщо се съобразявате с тях?
101
1
 
30
 
! Отговори
Фани преди 3 години
Хора, проблема с макетата е много сериозен. Направо шизофрения ги тресе. В уикипедия са написали че Паисий Хилендарски е български възрожденец от македонски произход.
100
2
 
20
 
! Отговори
Прабългарин преди 3 години
Тук некви *** се правят на несъществуващото племе македонци. А бе я бегайте и легайте. Сънувайте си розовите сънища за Велика Македония и си стойте в коптора РСМ.
99
1
 
28
 
! Отговори
До Горан преди 3 години
Че си сърбоман си е твоя работа, но че си неук и *** - това е лошо ! Ако беше чел повече, щеше да знаеш, че българският въстаник Ивайло, провъзгласил се за кратко време за цар, е бил убит от татарите, а това е достатъчно ясно доказателство, че българи и татари са различни народи ! Но... ти си просто една празна кратуна, напълнена изкуствено с про-сръбска пропаганда, и нищо повече !
98
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както виждате и всички български царе все ,,македонска'' майка ги е раждала.Важното е че бащата е българин, хахаха.
97
4
 
27
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До ГоранБратко знаШ ли Дека е разликата между мен и теб?!? Езика ние еднакъв, а разликата е че ти пишеш в Български сайтове и коментираш, а Аз не влизам в северно македонски. Защо сте северно македонци бе?!? Май гърците ви го набиха .... Смешници
96
1
 
24
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Ако заблудените ни братя от югозапада не са чели Манасиевата летопис или други древни исторически документи, нека просто попитат гърците(бившите византийци) как е наречен император Василий II - Бългaроубиец , Македоноубиец, или Убиец на българи и македонци ! По-лесно и достоверно от това няма !