Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
7
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До т.нар. ПепиПепо ***, да не би случайно газ да си пила?
74
2
 
29
 
! Отговори
Сръбски неволи преди 3 години
За северно-македонските политици интересите на Сърбия са приоритетни спрямо македонските. 100% сръбски агенти са! Сърбите няма да ги пуснат - Македония ще чака да влиза заедно със Сърбия, а Сърбия ще чака Русия да й разреши. Това обаче няма да се случи в близките десетилетия. Не знам дали албанците ще ги чакат толкова дълго!? По-скоро ще се отделят!?
73
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де какво срамно има да признаеш че нацията ти съществува само от няколко десетилетия? Вземайте пример от американците, никой в САЩ например не се пише по-древен от коренното население на американския континент и не твърдят че "американския език", който говорят днес се е говорил в Америка от хилядолетия.
72
3
 
19
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Ти да видиш какво говорят за Аспарух Македонски,направо ум ще ти зайде24349
71
12
 
24
 
! Отговори
Велика Македония преди 3 години
Самуил винаги е наричал себе си северен македонец, фирмомец и дори шиптар. Всички византийски и западни историци признават древномакедонския му произход и проследяват родословието му чак до Александър Македонски.
70
0
 
43
 
! Отговори
Голямата ваканция преди 3 години
Вижте сега, те явно са решили да не влизат в ЕС и затова се държат така. Ние насила ли да ги вкарваме с подарък половината българска история. Я да не се занимаваме повече с тях. Да им напишем 10 точки условия и като ги изпълнят, да се обадят пак. Дотогава - кой откъдето! Зорлем гюзелик олмаз!
69
1
 
19
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Сега да се разберем. Александър Обратни на какъв език е пишел и говорил? Това първо,и второ: днес българите от сев-мак на що гълчът и пишат? Питам и отговор не ща.
68
17
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Прабългарите са живели в тристайни апартаменти и мезонети,като по заможните в палати с интернет.
67
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Александър се имал за.елин и носител на елинизма на изток.Не само той а всички македонци са се прекланяли пред елинизма.И няма начин да дойдат някакви племена от изток ,без четмо и писмо и македонците да се прехласнат по тях и да създадат нов етнос!Да ти напомням ли ,че.славяните са живели в землянки и колиби.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71Скопляни и на това са намерили отговор.Фамилията на Василии е е от днешна източна Тракия,но по онова време Византия я нарича ....Македония.А,пък днешна Македония България.И затова Василии се именувал Бъlgaroубиец
65
3
 
31
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Чалгарската Сърбия и малката Сърбия, няма да минат изпита, ще си останат руски губерни,българите там ще бъдат защитавани по всякакъв начин. Вето, и без това никой не ги иска в ЕС. Защо тези хора мислят, че ни интересува чукариштата им територия. Стига ни занимавахте с тях, и без да декларират аз съм българче, никакви пасоши.
64
4
 
41
 
! Отговори
Дед Хасан преди 3 години
Василий 2-ри е с прозвище "Бългaроубиец" след битката при Беласица. Въпрос: Защо не е наречен Македоноубиец?
63
3
 
27
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Какви гърци бре хора - Гърция е нова държава.Като Турция.Елини и гърци не е едно и също.
62
32
 
8
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Аз съм българин.Ама обяснете ми как така правилата в българския език и правилата в испанския език са адски близки.И двата езика идват от гръцкия.Затуй.Как така Кирил и Методий са създателите на българския език,ама никога не са посещавали български земи.А са били във Великоморавия.Как така няма нито един старобългарски гроб в сегашна България - всичките са в Румъния
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До63Глупости!Когато идват прабългарите тъй наречените македонци на 100процента са елини с гръцки език.Освен това древна Македония преди Филип изцяло е в днешна Гърция.
60
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57С изключение на Пиринско,останалата Македония не е България.Нещо повече,РСМ е най-вражеско настроенна държава към България.Е,въпросът е как трябва да се държим с народ който открито е българомразец и се гордее с това?
59
2
 
19
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Пепи, мила, как се справяш с живота предвид кухината между двете уши?
58
5
 
33
 
! Отговори
Гойко Митич преди 3 години
Тоалетните на централна гара имат по-дълга и по-бурна история от тяхната държава.
57
4
 
29
 
! Отговори
Stan преди 3 години
Благодарение на такива национални предатели като Георги Димитров-комунистичски деятел,*** на Сталин днес водим този спор.
56
54
 
7
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Българите са едно племе , които идват на коне и с помощта на доста местни племена - къде със заплахи,къде с лъжи,си правят държава.Но тогава това не е било България.А общност от племена . Едно от тях е било Македония.Тъй че македонците са си прави.Това че разни тесни специалисти обясняват че България е била на три морета е пълна глупост.Както и че Кирил и Методий са българи.