Временно освобождават доставката на ваксини от ДДС

Промените въввеждат спешно евродиректива в законодателството ни
5
Временно освобождават доставката на ваксини от ДДС
Снимка: БГНЕС

Временно освобождаване от данък върху добавената стойност на доставката на ваксини срещу COVID-19 и медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия.

Това реши парламентът с приети единодушно на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, предложени от Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители, предаде БТА.

Промените са свързани с необходимост от спешно въвеждане в българското законодателство на европейска директива относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия, посочват вносителите.

Във връзка със Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз се предвижда след изтичането на преходния период към 31 декември 2020 г. разпоредбите на правото на Съюза в областта на ДДС да продължат да се прилагат в Северна Ирландия за следващите 4 години по отношение на сделки със стоки.

Същевременно за всички останали сделки в Обединеното кралство и Северна Ирландия ще се прилага съответното ДДС-законодателство на Обединеното кралство, което от гледна точка на българския закон ще се третира като трета страна. За правилното функциониране на системата на Съюза за ДДС в Северна Ирландия ще бъдат въведени отделни идентификационни номера по ДДС със специфичен префикс, посочват вносителите.

Приемането на предложените промени в закона няма да доведат до допълнителни разходи за задължените лица и администрацията, предвид това че се регулира новия статут на лицата, установени в Обединеното кралство и Северна Ирландия, съответно променя се само данъчната ставка за облагане на доставките на ваксини и тестове за COVID-19, отбелязват вносителите.

Румен Гечев от БСП заяви, че групата подкрепя промените, но попита управляващите защо преди дни са отказали да намалят от 20 на 10 процента ДДС за всички лекарства.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Каквъ е смисалът да се плаща ДДС върху вноса на безплатна ваксина? И защо е отменено само временно? Ако може някой да ми обясни много още се радвам.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Временно, докато потръгне бизнеса.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще плаща обезщетение и в какъв размер за смърт причинена от новите ваксини?
2
0
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
С Ирландия, Англия, американска ваксина,

няква изгода за България има ли?!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка, престъпници!
Не ми се правете на готини, не ви вярваме!
Вземете си ДДС тата и бегом до хоризонта!