Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично

РНК е само междинен продукт, който не остава трайно в тялото ни
10 дек 2020 22:06, Елка Василева
196
Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично
Снимка: архив, БГНЕС

"Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично, не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова телевизия.

"Ваксината, която Pfizer и Moderna прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света", добави той.

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

"Една от критиките, които голям брой хора споменават, е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове", поясни той.

Още по темата

Относно ваксината на Pfizer експертът каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

"Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други, включително какво е настроението ви и как се чувствате", добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

"Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена", разясни докторът.

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

"Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една съмнително добра защита", сподели той.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

"Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване", заключи д-р Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината сама няма да ни промени генетично, но в комбинация с 5G ще.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той може да напечата колкото му се иска пари, а ресурсите са ограничени ;) той иска да ги запази за себе си и своето семейство
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,..Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова телевизия..'' А пък един друг учен каза такива учили-недоучили като тоя доктор да си ги туряме на ...... Първо бяха змии и прилепи,после китайски лаборатории,после руски инцидент в руска лаборатория в Сибир.После бяха американци,араби,канадци,англичани и т.н. После дойде мсовата умирачка,после страхът от ваксината,сега желанието за ваксина и т.н.И всичко идва от медиите.Като овцете
91
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксината на curevac пак е mrna ваксина и не е векторна както по долу беше написано. това че една ваксина е mrna не е задължително лошо - въпроси има около липидната обвивка на ваксината която също може да предизвика алергична реакция, но като цяло засега няма лоши показания за нито една от двете предложени mrna ваксини.
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, само ще ни чипира с наноботи.
89
2
 
6
 
! Отговори
до 93 преди 3 години
а парите от къде идват на това увеличаващо се население, че да си пазаруват от капиталиста?!
88
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали един капиталист има интерес населението да намалява? Напротив, те имат интерес населението да се увеличава,защото колкото повече хора има, толкова повече растат продажбите и печалбите. Така че не слушайте бълнуванията на всеки. Засега ваксините, които се създадоха показват добри резултати. В Русия вече са ваксинирани 200 000 души, в Китай - един милион души, в момента в Англия се ваксинират по 10 хиляди души дневно и всичко върви добре. Ваксините ще спасят човечеството от този мор.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 87 - много хора ще починат и без тези ваксини, но въпроса е друг - кога ще са по малко!
86
4
 
7
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
защо лъжеш, ти мислиш ли, че можем да отидем на сайта на КюрВак:https://curevac точка com/en/covid-19/и да прочетем, че Ваксината им е минала само Ваза Едно на Изпитания - това не е Готова Ваксина! А тия другите Франсета, дето цитираш, дори не мога да ги намеря!! Ако имаха Ваксина - щяха да са по всички новини и не теоринична ваксина за изпитания, а такава минала всичщи фази!!!
85
4
 
5
 
! Отговори
Антиваксъри преди 3 години
не се ваксинирайте вие и цялото виДолноКотило. вансеремос
84
5
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
"Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела." И как, как бе момче могат да разберът! Аа да иде от предходното изречение може бе: Като ви втресе и вдигнете температура, значи и без тест знаете, че са ви ваксинирали! Сега дали ще ви помогне не е ясно! Само се знае, че ще дигнете температура и ще ви втресе! Та така!!!
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много хора ще измрат от тези вкасини
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ooo,... dobre che ne izgoriaha vsichki ruski frizeri v pojarite.......
81
7
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран преди 3 години
Направени са ми всички ваксини които се изискват в България ÷ някои допълнителни , защото работата ми е свързана с много пътуване по света , но всички ваксини са секторни, за това ще изчакам немската векторна ваксина на " Curevac " и ще се ваксинирам . Никой не ви задължава да се ваксинирате още утре с РНК ваксини . Въпрос на лична преценка, но много държави ще въвеждат имунизационни паспорти .
80
5
 
12
 
! Отговори
Грозно е преди 3 години
Грозно е как мисирките не спират да бълват тези скандални новини.А е още по-грозно, че в случая не обслужват ГЕРБ/ДПС/БСП мафията, а някаква глобална мафия, дето иска да изтреби населението
79
4
 
10
 
! Отговори
Бачо били преди 3 години
За какво да убива или променя генетично ваксината?На нас ни стига само да ви прави безплодни.Бачо Били от Бил и Мелинда Гейс Фалндейншон
78
2
 
10
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Лъжат! Е на Бокьо *** му без ваксина къв *** роди ,а с ваксина ако беше не ми се мисли.
77
6
 
12
 
! Отговори
Били Спасителят преди 3 години
Е то няма и нужда да променя генетично хората. Това би било излишен разход. Достатъчно е да ги скопи и след около 50 години проблемът с пренаселването на планетата ще бъде решен.
76
5
 
13
 
! Отговори
Леле майко преди 3 години
Само първите експериментални тестове предизвикаха брутални алергии...Тва не бих си го бил, ако ще турско да е
75
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се доказва връзка ваксина - автоимунно заболяване? Да ви кажа ли как - никак! Лекарите ще ви кажат, че сте ги "отключили", сякаш говорят за избата на баба ви. Защо всяко пето малко дете има автоимунно заболяване? Автоимунното заболяване се причинява от прекалена стимулация на имунната система, която "откача" и започва да атакува свои здрави тъкани. Кое е това нещо, което стимулира толкова силно имунната система на малките деца в последните десетилетия? Отговорът остава само за мислещите