Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично

РНК е само междинен продукт, който не остава трайно в тялото ни
10 дек 2020 22:06, Елка Василева
196
Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично
Снимка: архив, БГНЕС

"Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично, не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова телевизия.

"Ваксината, която Pfizer и Moderna прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света", добави той.

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

"Една от критиките, които голям брой хора споменават, е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове", поясни той.

Още по темата

Относно ваксината на Pfizer експертът каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

"Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други, включително какво е настроението ви и как се чувствате", добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

"Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена", разясни докторът.

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

"Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една съмнително добра защита", сподели той.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

"Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване", заключи д-р Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
7
 
! Отговори
Анкета преди 3 години
ИЗБОРА Е ДЕМОКРАЦИЯ! ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА:- Не вярвам на ваксината, но апелирам простите да се ваксинират - ПалчСе надолу (червенко)- Не вярвам във ваксината и няма да се ваксинирам никога, няма и да накарам никого да се ваксинира, защото не бих го пожелал и на най злия си враг - Палче нагоре (зеленко)ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА!!!!!
73
6
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Докторе, пий една греяна ракия и не съветисвай, никой не те пита. Явно е, че си далеч от секретните лаборатории.
72
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се. За страничните ефекти има други лекарства против рога, опашки и други странични ефекти - Антирогатин, Опашкокилин, Космопадин, Копитопадин и други. Биг Фарма няма да ви остави.
71
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината няма да ви превърне в бели хора и умни хора. Бийте си я без притеснения. Ще останете същите средновековни евроселяни.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един куп лъжи! евала докторче от берн
69
6
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Астра- Зенека е одобрена в Швеция и Юк започва ваксиниране в края на януари " КюрВак " февруари в Германия и началото на април в ЕС , " Пастьор" февруари Франция , май ЕС , учи езици и чети и научните сайтове , а не пиши простотии казах.
68
4
 
11
 
! Отговори
Логиката знаете как? преди 3 години
Всяка новина и официално обявление твърди едно след време обратното. Сега е момента да се набоцкат хората със скъпи ваксини уж безопасни пък после ще излезне другата новина. ГМО и мутанти След време ще почнат за всяка една нова мутация да пускат нов препарат да коригира предишната генна модификация.
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсете Истината в Алманаха на Иван и Андрей. Там е събрана мъдростта на суеверието.
66
2
 
11
 
! Отговори
46890 преди 3 години
Съмнението е господар на здравия разум. Когато се повявят научните публикации за Пфайцер ваксината, може да серазсъждавапо данните там. Прессъобщения до медиите са форма на реклама на продукта.РНКваксиниима ноПфайцер ваксината е революционна крачка, защото за пръв път използва изкуствена РНК, каквато никога до момента не е вкарвана в човек. Нашите учени и целият щаб ни длжат разяснения именно по този възлов въпрос.
65
3
 
8
 
! Отговори
Платен доктАр преди 3 години
Успеха на Pfitzer ваксината клони към нулева стойност, а на тези другите - към абсолютно-нулева стойност.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилните приписват разработването на ваксината на цели държави, казват Америка направи, Русия направи, но не разбират, че т.нар. американска от тях ваксина се разработва също така из цяла Европа, дори в Китай и Япония. Но какво да им обясняваш на плоскомозъчните. Те знаят само тази държава това, онази държава онова, не разбират, че останалия свят не е допотопен тоталитарен нужник като Рашка.
63
5
 
10
 
! Отговори
GYPSIES Translation? преди 3 години
Ако преди ваксините имаше 1 до 3 % вероятност да се ваксинирам, то в момента стърже в НУЛАТА.Демек, може да пробвате да ме ваксинирате, само ако съм труп, демек.. ако съм ритнал камбаната, хвърлил топа.
62
5
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
аз Готови и Удобрени Ваксини на изброените от тебе:Германия " КюрВак" , Франция " Пастьор" и другине намирам!
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рушкия Спутник Въ не променя генетично, но след най-много час ритвате камбаната и вече няма значение.
60
3
 
14
 
! Отговори
НЕ-милиционер преди 3 години
Цялата история с Кови-то, ваксините и последвалата пропаганда мирише на "Активно мероприятие", казано по милиционерскому. Българите са доста добре запознати с тези методи и резултата от мероприятието клони към нулата.
59
3
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Айде бе ,я пак ! Астра- Зенека Швеция - ЮК , Германия " КюрВак" , Франция " Пастьор" и други, преди да заливаше форума с простотии се информирай.
58
2
 
12
 
! Отговори
Слонска Памет преди 3 години
Аз помня кога тия същите, дето казват, че ваксината е безопасна, казваха че Чумата от Ухан е Леко Грипче.
57
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично"С други думи кой колкото е ***, толкова *** и ще си остане. Не се кахърете, че може да поумнеете. Няма да стане!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате ваксина ли? Има една ваксина, калашников и викат, от нея всичко ще ви мине и странични ефекти няма даже, много е добра, препоръчвам ви е, мои познати я пробваха, много доволни остана, живота им стана рай :)
55
1
 
11
 
! Отговори
Палач! преди 3 години
Подобни гаври ще спрат едва когато започнем да ги връзваме по стълбовете с нашийници - тип бесило, здраво стегнати от тежестта под тях.