Липса на информация ли е причина за антиваксърските настроения у нас?

Говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема
15 дек 2020 12:05, Анисия Иванова
175

Неяснотите около ефективността на ваксините срещу коронавируса стават все повече. За липсата на достатъчно информация признават и лекарите. Част от тях са на мнение, че трябва да се натрупа повече клиничен опит за новите ваксини.

"Това го има в целия свят - нещо, което е непознато и неприятно, това е нормална човешка реакция. От друга страна, у нас нещата се случиха достатъчно зле комуникационно. Среда, в която има доста сериозни антиваксърски настроения, лекарите не са чак толкова добре, здравните власти се карат на хората... Реакцията не е неочаквана. Проблемът идва от реакцията на лекарите, които трябва да водят, да убеждават, да дават повече информация", каза преподавател по политическа комуникация и изборни кампании Александър Христов.

Още по темата

Той отбеляза, че виждаме първите резултатите от липсващата кампания за ваксините. На мнение е, че говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема.

"Експерти са преценили, че нещо трябва да случи по определен начин. Политиците са там, за да участват в прокарването на такива експертни мнения и да може всичко да бъде разрешено по най-добрия начин. Имаме нужда от повече информация защо хората не искат да се ваксинират", посочи Христов в "България сутрин".

Актрисата и журналист Искра Ангелова вече е прекарала COVID-19 и има преки наблюдения върху болестта.

"Интернет и социалните мрежи изместиха социалните медии и всеки може да се изказва по всичко. Отговорност на официалните медии е да информират обществото по най-акуратния начин", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ обществото ни все повече започва да бъде водено от мистификации и конспиративни теории. Според нея България е взела адекватни мерки, но впоследствие са се намесили бизнес интереси, а у нас има и предпоставки за огромно недоверие към каквито и да било мерки.

"Искам ли да се имунизирам, щом тези политици, към които 20 години се насажда недоверие, ми предлагат... Политиците са също толкова объркани, колкото и ние в момента. Те са изложени на риск много повече от човека, който стои вкъщи", обясни Ангелова и подчерта, че трябва да има рационално поведение и максимално широко обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
5
 
! Отговори
Bili преди 3 години
колкто до чиповете препоръчвам да се погледне това четиво: Covid-19 The Great Resetавтора? световен икономически форум...има за импланти там....
84
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, нека първо уточним нещо важно!В България "антиваксърски" настроения няма.Това си го измислиха от Щаба, както и други доктори и политици от ГЕРБ.Антиваксърите са общност, които не вярват във ваксините и ги е страх от тях, но в България те не са много.Българинът е свикнал с имунизационния календар.Тук обаче има едно голямо "НО", и това го признават и много лекари:Новите ваксини още не са одобрени. А от европейския център по лекарствата казват, че може и след 10 години да ги одобрят.
83
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нека да изчакаме да видим какъв процент от проваксърите няма да развият рак или автоимунни заболявания, да видим какъв процент от тях ще оцелеят страхотната ваксина и останалите АНТИВАКСЪРИ ще преценим
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като свиетел какво може да направи с тебе ковида, чакам с нетърпение да пуснат свободно ваксината и у нас. Ама като им знам темповете я дойде до юни, я не. Но съм там, живот и здраве.
81
2
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Дали няма да сънувам не си сигурен. Къде в коментара е казано за ваксинация против КОВИД? Или по-скоро се говори за ваксините КАТО ЦЯЛО? М? Я кажи, господин добре платен? Вижда се колко си добре платен, 2 изречения информация не можеш да смелиш. Ако ще седнеш да ми се хвалиш как взимаш 10 000лв., не е нещо интересно- нормална заплата за София, която всички около мен (+ -) взимат.
80
1
 
5
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до 81 - евгениката е исторически факт, кемтреилс е геоенжениъринг (има международни спогодби да не се ползва като оръжие), а теория на конспирацията е термин милитаризиран от ЦРУ по време на "Иран контра" скандалът.Още малко ще имаме интернет - четете...
79
1
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
АМИ ЗАЩОТО ВАКСИНАТА Е НОВА И ВСЕ ПАК НЕ СЕ ЗНАЕ С ТОЧНОСТ КАК ЩЕ СЕ РАЗВИВА ВЪВ ВРЕМЕТО,ЗА БАНДИТИТЕ Е ОСОБЕНО ВАЖНО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ЗАЩОТО ВЪВ ВАКСИНАТА ЩЕ ИМА ЧИП КОЙТО ЩЕ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО *** ВСЕКИ ВАКСИНИРАЛ СЕ,А ОТ ТУК И ЛЕСНОТО ЗАЛАВЯНЕ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ,СЛЕД ТАЗИ ВАКСИНА СЛУЖБИТЕ НА МВР ЩЕ МОГАТ СПОЛОЙНО ДА ОТПАДНАТ
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината за антиавксърските настроения у нас е световната мода. В много чужди сайтове /английски, руски, италиански/ и там има абсолютно същите неща и антиваксърска истерия. Хората ги превеждат и тя плъзва и у нас. После се появява някой като Мангъров да ти каже как може евентуално някога ама не се знае дали затова или не да хванеш рак или автоимунно заболяване и вече решението да не се ваксинраш е готово. Мангъров, който години наред е върл защитник на ваксините, без жал съсипва трудно направе
77
1
 
8
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до 84: гаранциите вече са дадени, нямат отговорност...твой риск
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тази ваксина е бевредна, защо искат гаранции, че няма да ги съдят?
75
1
 
1
 
! Отговори
Bili преди 3 години
...следващия ход? *** интернет...щото вируса...без интернет колко ще изтраем? ммм?
74
1
 
7
 
! Отговори
Bili преди 3 години
тука като се пусне линк и режат? ОК, погледнете сайта на гейтс фаундейшън - 2010 обявява декада на ваксинити...Фаучи е основен колаборатор...
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Аз съм със заплащане, което мухльовци като тебе никога няма да сънуват.Но няма да се ваксинирам против ковид.Същото важи за повечето ми познати.
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77И после?Ще дойде корнела на власт и насила ще те ваксинира с руска ветеринарна ваксина.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 74Ти самият ваксинира ли се?А Златена ваксинира ли се?А Наско Велмазов?
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терора на ваксините ще продължи,докато не се вдигне поне половината от населениетодаизмете управляващата шайка разбойници.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските ваксини са много добри.Затова руснаците живеят по 62 години.
68
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е на липса на информация, а на ниско заплащане, породено от ниски интелектуални възможности и нулева квалификация. Простият вярва на приказки тип "един прЕател ми каза", а умният- на науката, на учените. Масовката в България е много проста с много ниско заплащане. Разбира се, има едни 20% от хората, които са ерудирани с нормални европейски заплати много над прага. Но просто те нямат допирни точки с другите. 2 различни класи. Масовката от ниската класа вярва в плоскоземието и така.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас Велмазовех Златено ужасенаПо-*** от тебе тук няма
66
7
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Не е липсата на информация, просто българският народ е най-пр.о.стият народ в целия свят и това е научно доказано по хиляди начини, проф. Иво Христов беше прав , ама ***.билите не са 80 , а 95% поне !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Нещата са ясни !