Колективен имунитет около септември, но при 60-70% ваксинирани

Антителата - 2-3 месеца след втората имунизация, посочи проф. Христо Тасков
29 дек 2020 09:08, Красимир Ангелов
92

"Колективен имунитет ще има, когато се ваксинират около 60-70% от населението, но тук трябва да включим и тези, които са преболедували." Това заяви бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков в ефира на "България сутрин".

"Очаквам това да се случи около септември догодина", посочи проф. Тасков. И добави, че няма смисъл от ваксинация, ако заболяването е преболедувано скоро.

Още по темата
"Ако са го прекарали преди 6-7 месеца - до година, трябва да се имунизират. Затова трябва да се даде предимство на тези, които не са прекарали. Опитът показва, че този имунитет е краткотраен и не знаем с този коронавирус, който циркулира, докога ще имаме антитела", отбеляза експертът.

По думите му в момента се правят изследвания за трайността на имунологичната памет.

"Затова трябва да има готовност и прекаралите Ковид-19 да се ваксинират, а това трябва да се случи към лятото-есента", каза още проф. Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че се надява ваксината да има дълготраен успех.

"Безсимптомно прекаралите вируса спокойно могат да бъдат ваксинирани. Те образуват много малко антитела за кратко време", подчерта той и допълни, че единствените противопоказания са за хората с тежка алергия.

"И те могат да бъдат ваксинирани, но при специални условия. При онкоболните може да очакваме по-слаб имунен отговор, ако са на такова лечение, което потиска имунната система", обясни проф. Тасков.

По думите му ваксината съдържа частица от вируса - РНК, увита в мастни капчици, която кара клетките да образуват шипче и след него да се образуват антитела: "самият организъм си образува сам този антиген".

"2-3 седмици след втората ваксина ще се изградят антитела. Ако човек се имунизира сега, след 2-3 месеца ще има антителата. Все още обаче не се знае дали ще се наложи повтаряне на имунизацията", каза събеседникът.

Проф. Тасков посочи още, че той вече е заявил своето желание да се ваксинира и не се притеснява от нищо: "дълбоко съм убеден, че това е една ефикасна ваксина - по-добра от тези, които са ни поставяли преди".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
ygfyg преди 3 години
До Баче КикоДаже 10 милиона. По две ваксини се поставят.
61
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 3 години
До православен патриотБраво !!!
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По 10лв на Ромите и ето за седмица 40% ! :)
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздрав за всички ваксинирани бъдещи майки с прекрасната музика на Мозарт от "Вълшебната флейта"Thomas Quasthoff: Mozart - Papageno's Aria from "The Magic Flute"
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ваксината безопасна ли е?
57
5
 
3
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
До Септември я сме получили 500 хиляди ваксини я не. За 70% имунизирани ще ни трябват 5 милиона. Народа е виновен.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по вероятно обротнота 60-70% няма да се воксинират
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност усложнения при ковид-19 има само на по малко от 1% от заболелите, повечето го карат като лека настинка, а тези набързо приготвени ваксини не се знае какво последствия може да имат.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато не може да дишаш това е заради фиброзата, когато дишаш с гръдния кош боли, но тогава може да дишаш с корема. След 3-4 дни отминава, просто дишаш с корема. После може седмици и месеци да има остатъчни ефекти, но най-страшното е минало. Грипа ще ви научи на много важни неща, той и за това е даден. И никакви ваксини няма да го спрат, а може и по-лошо да стане с тях, защото има само 2-3 ефективни ваксини от столетия, от другите не е имало полза.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимензащо само по 1000 - може да се имунизират по много повече на ден стига да има ваксини
52
1
 
16
 
! Отговори
ПрУфесор преди 3 години
Професоре, имунитета е нетраен, защото коронавируса МУТИРА , а да се твърди че ваксината важи за МУТИТАЛИЯ ВИРУС е смешна . Все едно да се каже че за грипоподобните вируси, от който вид е и коронавируса могат да използват една и съща ваксина .Щото нямало значение . Че тогава защо всяка година излизаше нова ваксина за новия щам на грипа ? ВСЯКА ГОДИНА или при всяко изменение на вируса - НОВА ВАКСИНА за да е ефективна.ВАКСИНИТЕ НЕ МУТИРАТ ЗА РАЗЛИКА ОТ ВИРУСИТЕ ......
51
3
 
2
 
! Отговори
така преди 3 години
До АнонименДа, и за мен е противопоказно, но точно за това трябва да се ваксинират повече здрави хора, за да ни пазят - въпреки че се съмнявам, че на някой му пука за другия.....
50
1
 
5
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Трябва да организираме Съпротивата скоро....
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами супер . Те и толкова не искат да се ваксинират - 30-40% . Така че желания процент ваксинирани ще бъде изпълнен без много драма . Аз например имам жестока алергия .Едва не умрях когато ми правиха като малък задължителната имунизация . Не мога да рускувам. Съгласен съм да нося маска цял живот , но не и да си правя експеримернти .Въпреки че нямам поставени всички ваксини никога през живота си не съм боледувал . Нито веднъж. Работата ми ме е срещала с болно, нося си всички предпазни средства.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 45за 365 дни по 1000 имунизирани на ден = 365 000 имунизирани до края на годината.А това прави ... 6% от цялото население на България!!!
47
2
 
10
 
! Отговори
човек преди 3 години
Първо трябва да уточня очевидно, че съм заклет противник на феновете на конспиративни теории!!!Това първо.Доскоро като слушах слуховете и приказките за Бил Гейтс (от самото начало на пандемията) си викам, тоя пък какво общо има с коронавируса?Доскоро. Сега вече не съм толкова убеден.Преди малко по Евронюз съобщиха, че Испания подготвя национален регистър на отказващите да се ваксинират. Той няма да бъде общодостъпен, но може да се ползва от институции на други европейски държави!!!
46
3
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Септември ще бъде Май,боц->чип->знак 666 ->край.
45
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОЩЕ ЕДИН НЕНОРМАЛЕН!!!!ИМУНИЗИРАНИ ПО 1000 ДУШИ НА ДЕН!!!НЯМА ДА ИМА И 10% ИМУНИЗИРАНИ В БЪЛГАРИЯ ДО КРАЯ НА 2021-ВА ГОДИНА!!!---------------------СЕГА ЛЪЖАТ, ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ЩЕ СА ЗАЩИТЕНИ ЧАК СЛЕД 3 МЕСЕЦА :DСАМО И САМО ДА МИНАТ ИЗБОРИТЕ ДА НЕ ЛЪСНЕ ПРЕДИ ТЯХ ИСТИНАТА ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ВАКСИНАТА!
44
1
 
15
 
! Отговори
егаси професора е преди 3 години
тоя !! първо заявява...опита показва , че имунитета е нетраен без да цитира на кои данни и от кои проучвания се опира . после заявява- не знаем до кога ще се запазят антителата ??? и ако според него антителата се запазват 5-6 месеца и груповия имунитет се очаква около септември значи хората имунизирали се януари,февруари трябва август пак да се имунизират защото ще са минали 6 месеца !!! а какво правим 2022 когато ще са минали 6 месеца от постигането на имунитета и дойде някой заразен от вънка ?
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразяването ако ти е гаранция, че ще го изкараш леко, може би е най-добрият вариант, но ако ти остане 30% здрав бял дроб (като 'свекъра'), не мисля, че да изкараш вируса е интелигентното решение.