КЗП: Забавените доставки са отговорност на куриера

Това е най-честият проблем на хората с подаръците по Коледа
2
КЗП: Забавените доставки са отговорност на куриера
Снимка: БГНЕС

Забавените доставки, особено когато са подаръци за празници на близки хора, защото това са фиксирани дати, са най-честите проблеми за потребителите около коледните празници. Това коментира пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Когато има забавяне, отговорността е на куриера, обясни той.

"Когато говорим за онлайн пазаруване, не можем да подминем и правото на потребителите за връщане при отказ от стоки, които са закупили, но не са харесали", категоричен е Маргаритов.

Той обясни, че е много важно искането за връщане на определен продукт да стане в писмена форма като имейл, а не само да се говори по телефона с търговеца.

"Когато се позовава само на разговор, търговецът винаги може да се оправдае, че срокът за връщане е изтекъл и потребителят няма как да докаже, че не е прав", подчерта експертът.

14-дневният срок за право на връщане започва да тече от получаването на стоката от потребителя, допълни Маргаритов.

Маргаритов каза още, че Комисията за защита на потребителите смята да инициира законови промени през новата година, тъй като са получени са многобройни жалби от потребители относно дефектни стоки. Той даде пример със следния казус - при закупуване на телекомуникационно устройство с дефект, месеци наред то седи при търговеца с опити за безуспешни ремонти, а потребителят се примирява с това, че е затворил определена сума пари за продукт, който не може да използва.

Маргаритов е категоричен, че тази практика трябва да се преустанови и затова се готвят законовите промени, без обаче да противоречат на европейското законодателство.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Явор Михайлов преди 2 месеца
Много ми елементарее този тип.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо куриерите да са виновни, когато онлайн търговецът не е изпратил навреме поръчката?