Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее

С хеликоптер операцията в планината е щяла да завърши за час
86
Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее
Снимка: БГНЕС

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е починал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред bTV. Той загина в района на връх Жълтец.

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви Нешев.

Началото на новата година беше натоварено за ПСС. Бяха проведени 3 спасителни акции в Стара планина, 7 туристи пострадаха при инциденти, а един алпинист загина.

Още по темата
„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа", допълни той и попита колко души трябва да умрат, за да се вземат мерки.

Шефът на Планинската спасителна служба отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Инцидентите в планината според него се дължат най-вече на подценяване на условията и липса на информация за условията там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15ти, в България преди имаше мандра във всяко село сега даже селата ги няма
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Когато си неграмотен и вярваш на инсценировки е нормално да драскаш глупости по форумите, за да се чувстваш "значим".
14
6
 
10
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Ако това се беше случило с *** или някой като нея, а. Сигурно толупа щеше и подводница да и изпрати.
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГробокопачВ България днес има повече мандри от когато и да било в историята й.:))))
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
парите и златото са за в шкафчето, докато *** ръкопляскат под команда на свинските бейове от републиката на мутрите със свинските глави
11
16
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Откак Бойка Тиквеника е на власт електората откача от година на година, прогресивно. Ама, Бойко не бил виновен. Ами, не е така, виновен е! Като го гледаш всеки ден навсякъде по медиите били те интернет или други и си длъжен да му четеш или слушаш логореята ти иде да фанеш горътъ и да не се върнеш, м-да. Лошото е, че демократите ликвидираха мандрите и заложиха на пламовото масло и сухото мляко!
10
0
 
9
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Бил е алпинист?
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Човекът си е поел риска. Алпинизмът е страст. Лично аз не съм, но ги разбирам тия хора. Практикувам подводен риболов, което също не рядко се оказва смъртоносно. Не давай определения като ,,ненормални", само за това, че не си в техните обувки или че мразиш рисковете. Адреналина от тези така наречени рискови занимсния не може да се сравни с друго. Бог да прости човека! Починал е при вършене на любимото си занимание в планина, която е обичал
8
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Хеликоптери лесно ще се купят. А кой ще плаща за тях?
7
7
 
18
 
! Отговори
проф. Ан преди 3 години
Хеликоптерът е излишна глезотия за хора, които имат търпимост към гаври с тях. Трябва да се насочи вниманието към представителността на депутатите! Мерцедесите да се сменят с Ролсове, столът с При Яфата.
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете бе цъкачи на минуси като е бил нормален колко от вас бяха на камъните на 2500 метра на нова година и ако не сте били там защо не сте били нали е нормално ?
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2хаха, а тея дето си стимулират диабета с алкохол и преяждане по време на новогодишните празници са си съвсем в ред, нали :)за празника най-важна е компанията, а не количеството изпит алкохол
4
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиарди за непроизведени самолети дадохме, а за 10 години *** не можаха да отделят пари за 4-5 хеликоптера. Само в България спасителите бъхтят десетки часове рискувайки и техните животи. Ще си нсложа самоцензура за псувните, които ми идват към Онуй нещо най отгоре и цялата му крадлива и некадърна свита
3
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за човека, ама тая страст към тия планини и върхове... особено през зимата.
2
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно загиналият е имал някакви психични отклонения.На Нова Година при минусови температури при лоши условия да се катери по чукарите..
1
3
 
28
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БОГ да го прости ЧОВЕКА