Радев казва датата на изборите до края на януари

Няма надеждна информация от правителството, рече президентът
Обновена: 6 яну 2021 12:14 | 6 яну 2021 11:53, Веселина Йорданова
72
Радев казва датата на изборите до края на януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че датата на парламентарните избори ще бъде определена с негов указ до края на януари.

Нямам постъпила надеждна информация от правителството, заяви Радев пред журналисти, който вчера се срещна с представители на здравните власти и със здравни експерти.

Още по темата
Категорично трябва да има друт тип организация за изборите в условия на пандемия, трябва да има надеждно логистично осигуряване, настоя Радев.

Той изтъкна и това, че трябва да се осигури възможност да гласуват хората, поставени под карантина в деня на вота. По думите му целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждането на изборите, който се определя от правителството.

Премиерът Бойко Борисов пък каза на заседанието на правителството днес, че "28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев".

Днес държавният глава уточни, че е посочил най-ранната дата, за да има мобилизация в институциите, но до момента виждал само обещания, а не конкретни резултати.

"Трябва да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, за да имаме легитимен парламент, избран с нормална избирателна активност, и да имаме устойчиво правителство", подчерта президентът.

Радев заяви още, че премиерът Бойко Борисов се е криел, докато е имало протести с искане за предсрочни избори, "за да може той да организира изборите".

"Сега говори, че някой друг искал да ги отлага, това е безочие", каза президентът.

Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговори за най-високата смъртност в България от ковид", каза Радев.

Президентът уточни, че консултациите му с институции и партии продължават.

В отговор на въпрос той каза, че е логично на президентските избори ДПС да подкрепи Бойко Борисов.

Избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами, заяви президентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията ни е сбъркана, уж сме парламентарна република, а държавният ни глава е президентът. Първият човек в държавата е председателят на парламента и без повече спорове. Докога ще ставаме за смях пред цяла Европа
45
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
По CNN на живо - демократите водят 51/49, остават 2 часа и половина :)))))))))))))))))))Тръмповците подскачат по улиците, нац. гвардия ги понаби за урок набързо :))))))))))))
44
0
 
1
 
! Отговори
До Радеф преди 3 години
Едно време шпалирът ни плашеше с Татарчев. Къде е Татарчев сега?Боксьорът само се ежеше и нищо не направи.Внукът на подлеца със същото име доказа, че може нищо да не се прави.Сегашният криминал ще го отнесе със сигурност! Яко му ....
43
2
 
6
 
! Отговори
Курнела преди 3 години
струва ми се ,че милото другарче съвсем се простреля в крака....
42
1
 
13
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Този човек за каква пандемия говори? Нали неговите подопечни месеци наред крещяха и плюеха по площадите и кръстовищата БЕЗ МАСКИ, сееха заразата, хвърляха безценна храна, горяха и маски, влачиха ковчези и бесилки, идиотията беше пълна. Сега се загрижил за безопасността на хората, след като измряха над 7000 Божи душички. ***...
41
1
 
11
 
! Отговори
4epa преди 3 години
*** ЩЕ ПРАВИ ПРЕРАЗКАЗ НА ДАТАТА ЗА ИЗБОРИТЕ !!!!!!!!!!!!
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадефТова, което чека Гешев, е много страшно, но затова ще е първото в Европа. Повярвай ми, чака го ситно треперейки!
39
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
мамин златен...винаги се оказва,че ведрото с "храната за цветята" е разплискана, молодец хахаха
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Мухли, явно теб заплатата на Президента е главният дразнител. Тя е определена от Конституцията, както и заплатите на г-н Б.Борисов, на г-жа Пр.кърджалийска П.,както сполучливо е определи г-н Премиерът, макар и явно пиян. Натези избори се предвижда прощален ритник по продължението на гърба на свръхвъзбудимия забравил всяка мярка самовлюбен магистралчик.А ти ще пържиш картофки у вас, стига да можеш да си ги купиш.
37
1
 
13
 
! Отговори
Радеф преди 3 години
Хайде казвай по-бързо , че Гешев чака.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов виновен за високата смъртност,а с юмруче кой призова за бунтове и протести ? Кой каза ,че вирус няма,кой призоваваше да не се носят маски ? Това човече тотално е изперкало!Не съм фен на Борисов,но ще избера него ,отколкото това неориентирано,злобно и нагло същество.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо обяви официално 28 март за дата на изборите. После почна да шикалкави, че може да я промени, а сега не знае какво да прави и почва да насрочва консултации за да разсее недалновидните решения, които вече е обявил. Е, и ако това не е поведение на фигурант във властта какво друго може да е.
34
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Следя по CNN на живо, остават 3 часа до края - демократите водят .......
33
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Рюндю тръгнал да плюе ДПС и Ердоган?!? Рундьоооооооооооо, а като ходи на клетвата на Ердоган до кого беше седнал в залата, помниш ли? Ааа, да... до Мъдуро комуниста :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е момента да го изпържим този фигурант. За него няма вярно решение, каквото и да направи - все е в грешка. Нали затова взима най-голямата заплата в държавния апарат, има цяла дузина съветници. Обаче няма никаква мисъл, няма никаква идея за какво иде реч, няма никакво понятие за единение на народа.
31
20
 
5
 
! Отговори
Отговорно решение преди 3 години
Точен ход на президента. Министърът на здравеопазването и членовете на НОЩ, начело неговият началник, са трансмисии на решенията на Борисов. Ако президентът обяви ранна дата за изборите без да съгласува си с министерството на здравеопазването, Бойко Борисов ще изкомандва въпросните медици да нагнетяват напрежение, свързано с ковид-ситуацията, за да прехвърлят върху държавния глава собствената си отговорност и тази на правителството за евентуална висока смъртност през пролетта.
30
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Редно е и вие да го питате, ако можете да го видите за тази висока смъртност. Но целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Начинът на провеждане се решава от МС и от неговото парламентарно мнозинство. Аз определих, посочих най-ранната дата, за да има организация в работата на институциите. До момента виждам само обещания. Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори", допълни държавният глава.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
голям майтап
28
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега е времето за консултации. Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие. Мисля, че явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. И преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID-19"
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските изори. Те са както знаете ортаци в бизнеса и политиката. Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани. Сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им."