Кървавият Божик за българите в Македония и нашето бездействие

Той надхвърля Сталинските репресии, каза доц. Спас Ташев
270

76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти колко са загиналите след репресиите.

"Няма статистика за избитите, което до голяма степен се дължи на дългогодишната българска незаинтересованост към тази проблематика. Тъй като е факт, че когато започват тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, информират българското държавно ръководство за това, което става, но до 48-ма година е период на мълчание от страна на България. Това насърчава тези репресии", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в наши дни се приема, че около 23 000 са избитите, като това са изчисления на Веселин Ангелов.

"Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до колко тази бройка е точна, но като цяло съм попадал на данни, които показват, че 60% от населението е репресирано", коментира още доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това надхвърля Сталинските репресии.

"Сталин беше световно известен диктатор, докато Тито бе един малък диктатор, който лавираше между двете световни системи през този период. Поради което успя да прикрие своите престъпления за известно време, но в един момент нещата се променят. Данните излязоха наяве, а неговата Югославия изгуби своето значение", допълни доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че има от какво да се научим от нашето бездействие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 г. са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаеш, защото Москва и Белград забраняваха да се публикуват материали за кървавите извращения на сърбите над невинни българи в Македония. Избиването, прогонването, ограбването и асимилацията над българите във Вардарска Македония, сърбите започват още преди 1918 година и то пред очите на уж, цивилизована Европа.
200
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 Да, но България отхвърли комунизма, като престъпен строй, с декларация в парламента, докато северомакедончетата още славят кръволока Тито и то, официално.
199
14
 
12
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
срещнали се две макета на Марс- единия рекъл ,,абре каков малок е свето.И у космосо се сретихме! А другия казал ,,свето не е малък,македониа е голема
198
9
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Сата НАТОМакедонския диалект да, но не и изкелефещения от сърбизми и турцизми! Той ви е за вътрешна консумация!
197
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
198 Да, приет е и ние ще го признаем македонскиот език, но само с уточнението,че е се е появил след инженеринг на български диалект.
196
8
 
2
 
! Отговори
Е преди 3 години
До БлагоевградНали има ВМРО? То не се знае РСМ- ето къде ще е, ти за партия говориш!
195
9
 
8
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До АнонименНе могат, марсианската(рсм античка демокрация) не го позволява
194
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТези Македонци които взеха паспорти имат ли право да гласуват? Питам само.
193
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БлагоевградПартия в България може да направи всеки. Въпросът е, какъв ще го дири тази партия, когато в Бъглария не живеят големи групи северномакедонци.
192
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези факти са известни отдавна,можеше поне една панахида да се направи за душите на жертвите,не трябва да се забравят и премълчават зверствата!Техните политици пищят при най елементарни искания от наша страна и то защото да не се разплете кощницата.За тези жертви можем да се застъпим единствено ние,тяхната реабилитация,защото става дума за заличаване на етнос с убийства по прищявка на един военнопрестъпник и всички последствия от това сега ги виждаме
191
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonНяма нужда да даваш повече доказателства, че си неграмотен: България отдавна е признала съществуването на Македонски език.:)))
190
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОМакедонския език отдавна е приет за отделен език. Официално. Явно не си си дочел.:))))
189
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195Като се има предвид, че СМ са станяли яростни българофоби, аз се надявам, да не стават НИКОГА повече част от България: да ги вземат Сърбия и без това те се сърбеят. На България СМ не й е нужна: само неприятности.
188
7
 
24
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
След като македонският език бил диалект на българския, защо го триете и въобще по какво ги различавате? :)) Смешни и жалки сте.
187
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е македонския си е български език, не е чужд!?
186
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonКоментарите, които са написани на друг език освен български се изтриват и това винаги е важало тук. За всички чужди езици. Няма нищо общо с позицията ти.Весели празници и на вас.
185
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албания си прибира нейната част от Македония, която е около 50%. Това е ясно.Въпроса е кой прибира останалата част.Надявам се да е България, а не Сърбия.
184
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова посолството на САЩ е построено в албанската част на Скопие. а да разделя и владее
183
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Welcome Krim.Welcome macedonia.Welcome Kosovo
182
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonКогато "забравяте" реални исторически истини, това е ясне покзател за забравяне, което пък е типичен признак за деменция.Когато логиката ви не подлежи на никакви установени правила за аргументиране и е доказано грешна (отново, по всякакви стандарти), това явно говори за проблеми с мисленето, което е мозъчен проблем. Реално погледнато всеки промите мозък е реално увреден. Факт.